Søstrene har alltid elsket å bake gjærbakst, men det å gjøre noe mer med bakverkene sine har bare vært en fjern tanke. Helt til de i sommer bestemte seg for å prøve.
– Det var en som sa til meg; «Kine, hvorfor selger du ikke bakverkene dine?». Jeg tenkte at det ikke var noe vi kunne gjøre, men så lot vi tanken gro litt, sier Kine og fortsetter; – Vi kom fram til at vi faktisk kunne gjøre det. Det er ingen andre som selger våre varer hvis ikke vi gjør det selv, så da bestemte vi oss for å prøve.Husker gjærbaksten til naboen
Tvillingsøstrene er født og oppvokst på Fauske i Nordland, men flyttet til Alta i 2001. Da etter at deres mor fant seg en mann i Burfjord, og jentene måtte gå videregående skole i Alta. – Vi begge to fant oss hver vår mann her, og siden har vi blitt i Alta, smiler Kine. Som altaværinger er det jobb i barnehage som har opptatt tiden deres siden. Før sommeren lukket de det kapittelet, før de skal studere sosialt arbeid på høyskolen de neste tre årene. Det ga mye tid hjemme, og det var da de bestemte seg for å gjøre noe med tankene om å selge bakverkene sine. – Vi husker at vi fikk gjærbakst servert av nabodama, og den følelsen vi fikk når hun serverte det var helt magisk. Nå som vi har blitt voksen så er det den følelsen vi selvønsker å gi videre, sier Linn. I juni bestemte de seg for å ha et pop-up bakeri i gågata, hvor planen var å selge gjærbakst som brød, rundstykker og ulike snurrer. – Vi hadde en målrettet gruppe med åtte personer vi visste var på Sentrum til akkurat den tiden. Men det vi så var at enda flere kom, og det ble et kjempesalg. Det var da det
gikk opp for oss at dette var noe vi kunne gjøre, forteller Linn. – Det tok bare tre kvarter så var vi tomme for varer, legger Kine til.
Mer og mer etterspurt
Salget og de gode tilbakemeldingene ga mersmak, og det ballet på seg. Et par uker senere holdt de nok et pop-up-salg, før de også arrangerte et lite utsalg hjemmehos Linn en søndag i ferien. – Plutselig var det ikke bare vår egen krets, men andre mennesker som kom. Det har gått over all forventning, sier søstrene om starten. Plutselig ble det lille bakeriet deres så etterspurt, at de var nødt til å lage et foretak og registrere seg hos Mattilsynet. – I starten var det helt innafor å drive bittelitt, men dette er ikke bittelitt lengere. Nå er det på regelmessig salg, og vi har vært veldig nøye på at vi skal være innenfor
lovverket uansett hvilke steg vi tar. Og de er sikre på at de kunne tatt enda flere steg allerede. – Vi er veldig klar på at dette er en hobby, men vi ser at det ikke er vanskelig å gjøre det til noe mer. Men for oss er det foreløpig en hobby, og det må det være en stund
fremover, sier Kine før tvillingsøsteren overtar; – Vi føler nok at vi kanskje har gått litt for hardt ut, og vi må holde litt i bremsene.
Gjør alt hjemmefra
All baking foregår hjemme hos Linn i Gakori, og det er her søstrene har sitt utsalgssted. – Mannen min laget en utestue, og da passet det bra å bruke den til dette, sier Linn.– Nå ønsker vi at kundene skal komme hit, for vi er ferdige med pop-up. Drømmen er å ha et lokale, men inntil videre vil vi være her, fortsetter Kine. Men det er ikke slik at bakeriet er åpent hver dag, heller tvert imot. – Slik som det er nå, har vi et lite luksusproblem med at vi tar det når vi vil bake. Og da legger vi det ut på Facebook. Siden de bare er to, og gjør alt av baking inne på deres private kjøkken med private maskiner, er det begrenset hvor mye de kan produsere. Derfor går det aller mest i
forhåndssalg, før kundene kan komme og hente bestillingen sin på bakedagen. – Vi sitter her i utestuen når de kommer for å hente, og så har vi ledige stoler og kaffe på kanna. Da kan de som ønsker sette seg ned og ta en kopp kaffe, og det er utrolig
koselig, smiler Kine. Søstrene opplever en utrolig stor støtte og engasjement for bakeriet deres. – Vi er evig takknemlig for alle som har sponset oss og støttet oss, og at folk handler hos oss. Det er vanvittig mye fine folk i Alta, stråler de.
Hundrevis kom på sommerkafé
Det merket de spesielt godt da de tidligere i sommer arrangerte en gratis sommerkafé, hvor over 100 stykker kom for å smake og ta en prat. – Da valgte vi å ha en gratis kafé, og det er mye av det vi står for. Det er ikke at vi skal tjene oss rike på dette, for det gjør vi ikke, men at vi får glede mange mennesker, smiler Linn. – Hvordan har tilbakemeldingene vært?– Det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger. Det høres rart ut, men mange blir ofte stumme, flirer Pettersen.
– Det er gøy når vi sitter her med kundene, og de tar en smaksprøve. Så ser vi på dem at de blir helt tause, og det er utrolig artig. Nå skaper vi høye forventninger, men det er det vi opplever, skratter hun videre. Når vi stiller spørsmål om hvordan det er å ha det lille bakeriet sammen som søstre er de samstemte i svaret.
– Det er helt fantastisk, og vi kunne ikke gjort dette med noen andre, ståler de i kor.
– Vi er så perfeksjonister begge to, og jeg hadde ikke latt noen and e sette brettet inn i ovnen en gang. Det er ingen andre jeg kan stole på at putter i rett mengde med mel eller sukker, eller at det pensles riktig. Vi er gode på det begge to, og vi utfyller hverandre på en unik måte, sier Kine.
Vil ikke «mette» markedet
Mandag denne uken begynte tvillingene på universitet i Alta, hvor de skal gjennomføre tre års skole med sosialt arbeid. Men de ønsker å fortsette med det lille bakeriet deres ved siden av skolegangen. – Det blir nok ikke i like høy grad som vi har hatt i sommer, for da har vi vært hjemme. Når vi begynner på skolen har vi nok mer å gjøre, sier Kine. – Veien blir litt til mens vi går, men det er skolen som har førsteprioritet. Men det er jo både høstferie, juleferie, påskeferie og sommerferie, flirer Linn videre. – Hadde det vært aktuelt å begynne å selge varene i en butikk?– Nei, det er ikke aktuelt nå. Vi har fått forespørsel fra butikker, men har takket nei til det. Vi skal jo også studere, så vi må holde oss på dette nivået.
– Vi ønsker også å beholde kundemøtet, for det får man ikke i en dagligvarebutikk. Alle skal kjenne at de blir møtt med et smil. Det er en del av pakken, stråler søstrene.
Utelukker ikke å drive på fulltid
Jentene innrømmer at de ønsker å prøve seg frem i litt større grad.– Vi begynner å lukte litt etter lokaler, så hvis noen har et storkjøkken, så har vi veldig lyst til å prøve å låne det. Omså en ettermiddag eller en morgen. Vi kjenner på at vi har lyst til å produsere mer, for i dag gjør vi alt på mitt private kjøkken med små private maskiner. Avslutningsvis utelukker de heller ikke at dette er noe de kan drive med på fulltid etter endt skolegang. – Når de tre årene er over håper vi at det står noen der og sier «her er lokalet deres, og her er kjøkkenet deres. Bare begynn å jobb». Det er det som er drømmen, flirer Kine.
– Hvis det noen gang blir at vi skal åpne, så blir det ikke et «kjøp og salg»-bakeri. Da blir det helhetsopplevelsen hvor kundene kan slå av en prat og ta en kopp kaffe. For noen er sikkert kundemøtet i kassen nok, men har noen noe på hjertet er det lov å ta en kopp kaffe og ta en prat, avslutter tvillingsøstrene Linn og Kine.