Før Brage Nilsen Jæger, daglig leder i Holemen Husky Lodge entret scenen, forklarte Kristin Pedersen i Visit Alta om hvordan selskapet arbeider for å tiltrekke seg turister og tilreisende til byen.
– Reiselivet i Alta er ikke bare viktig for de som kommer hit. Det er også viktig for oss som bor her. Vi trenger helt klart flere sengeplasser i Alta, fastslo hun fra scenen før hun presenterte Nilsen Jæger til de fremmøtte.
Stort uforløst potensiale
– Jeg skal prøve å forklare hvorfor jeg mener at vi har et stort uforløst potensiale i reiselivet i Alta. Både søsteren min og jeg er født og oppvokst i livsstilen med langdistanse hundekjøringer, hunder, turer og alt det som det måtte innebære. I dag har vi 125 hunder og opp mot 15 fulltidsansatte fra desember til mars, på Holmen Husky Lodge. Vi har sju fulle årsverk og kan tilby gjestene alt fra nordlys og hundekjøring til overnatting og matopplevelser, forklarte Nilsen Jæger til publikum.
Han la ikke skjul på at det som bedriften kan tilby gjestene ikke er noe nytt og nyoppfunnet, men heller en eldgammel tradisjon i form av relasjon med hundene og turer med hundeslede ute i den vakre Finnmarksnaturen.
– Det å fyre opp et bål, enten det er foran en rik eller fattig, det tennes absolutt noe i oss rundt det bålet, uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra.
Flyttet hjem i 2020
Nilsen Jæger har gått fra å være utdannet digital markedsfører til å bli daglig leder i familiebedriften, men det var ifølge han selv, slettes ikke det som var planen i utgangspunktet.
– Jeg flyttet et år til Australia som 15 åring og stortrivdes der. Så dro jeg i militæret og siden til Tromsø for å studere økonomi og ledelse. Da bedriften i 2020 fikk litt voksesmerter, kom jeg hjem til Alta for å hjelpe litt til. Jeg hadde aldri hatt ansvar for hunder eller mennesker på den måten før og det var med andre ord mye nytt på kort tid.
– Jeg skulle ansette folk, sparke folk, innføre nye rutiner, skape relasjoner med hundene, bygge opp et arbeidsmiljø og en kultur, og etter hvert som jeg kom mer og mer inn i jobben kjente jeg på et instinkt og en magefølelse som rett og slett bare føltes helt riktig.
Inviterte Oslo-kompiser nordover
Gründeren fortalte videre at familien på relativt kort tid etter at han flyttet hjem klarte å skape et team av folk som hadde det bra på jobb og som gikk på arbeidsoppgavene med god energi. Likevel, da han selv hadde bodd borte i så mange år, hadde han ikke store nettverket av venner hjemme i Alta. Dermed fikk han en idé om å invitere 12 kompiser fra Oslo-området til en langweekend i Alta, hvor bedriften snekret sammen et fullpakket opplevelsesopplegg fra torsdag til søndag for å vise frem det Alta har å by på. Kompisgjengen kjørte hundekjøring på vidda, de var på scootersafari og kjørte randonee (skikjøring i fjellet, red.anm.).
– Gjengen jeg hadde her oppe var i 27 til 40-årsalderen og de har reist mye gjennom livet. Når vi satt å summet oss på søndagen var alle sjokkert over opplevelsene som de hadde fått være med på, og de fleste sa at dette var noe det råeste de hadde opplevd i en langhelg noen sinne. Måten jeg hadde sett på Alta tidligere, var helt klart endret. Jeg tenkte rett og slett, shit, her er det et enormt uforløst potensiale.
Kort vei til sentrum og flyplassen
Nilsen Jæger fortalte videre om opplevelsene som kompisene fikk delta på, hvor positiv overrasket de var og om de proffe lokale reiselivsaktørene som de leide inn for å få gjennomført langhelga.
– Holmen ligger femten minutter fra flyplassen og ti minutter fra sentrum. Selv om det er kort vei til oss, ligger vi likevel øde ute midt i naturen med få eller ingen naboer like ved. Jeg har selv forelsket meg i hundekjøring, men har også skjønt at ikke nødvendigvis alle gjestene deler den interessen. De ønsker seg gjerne en flerdagsopplevelse med variasjon, slik det mine kompiser fikk gjennom helt unike matopplevelser hos Trasti og Trine og randonee-turen i regi av Karlstrøm i Langfjorden.
Gledestårer
Les også:
Da nyheten om at Discover Airlines den 16. januar i år annonserte at de vil sette opp en direkterute mellom Frankfurt og Alta, førte til at Brage måtte felle en tåre.
– Jeg gråt litt, jeg skal innrømme det. Jeg tenkte på min far, Hans Ulrik og Kjetil Wisløff, og alle ringrevene som virkelig har stått på for reiselivet i Alta i alle disse årene. Kanskje har de hatt en gjest eller to gjester, men de har aldri gitt opp og det har bidratt til at vi i dag har et produkt og ikke et dårlig et, men et sinnsykt godt produkt å selge til byens gjester.
Ikke nok med at 19. januar ble en gledens dag for familien Nilsen Jæger, så kom det en gladnyhet også på skuddårsdagen.
– Jeg har kalt vårt utviklingsprosjekt for Holmen 2.0 og 29. februar fikk jeg en mail fra Sparebanken1 Nord-Norge om at de ønsket å tilby oss investeringslån, og der og da skjønte jeg at Holmen 2.0 faktisk er reelt og kunne realiseres.
– Vi i Holmen skal faktisk i neste uke åpne Holmen 2.0. Min søster Oda, som har betydd mye for min suksess med hundekjøring, skal være sjef for den nye lodgen som vi har bygd opp, mens jeg fortsetter som daglig leder. Vi ser at over tid har vi potensiale til å bli en veldig solid bedrift som kan tåle uvær, for eksempel en pandemi, og vintersesongen er ganske så fullbooket. Det vi ønsker videre er å være en forlenget arm til næringslivet, at de kan bruke oss til kurs og konferanse også i skuldersesongene, tiden utenom vinteren, sa Nilsen Jæger avslutningsvis.
Les også: