Illustrasjonsfoto. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

–⁠ Vi trenger flere ergoterapeuter, ikke færre!

– Hvis kommunen ønsker at folk skal bo hjemme så lenge som mulig, så kan det ikke kuttes i de tjenestene som gjør folk i stand til å bo hjemme, skriver Lene Pedersen, tillitsvalgt Norsk Ergoterapeutforbund ved Ergo- og fysioterapitjenesten.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Kommunedirektøren har i sitt forslag til budsjett for 2025 og økonomiplan 2025-2028 valgt å kutte en ergoterapistilling. I tiltaksbeskrivelsen for kutt er konsekvensen beskrevet med at det vil bli lengre ventetid på spesialhjelpemidler.

Realiteten er at kuttet stilling er knyttet opp mot korttids- og rehabiliteringspasienter innlagt på avdeling Mikkeli, og at ergoterapeut med rehabiliteringskompetanse blir borte. Rehabiliteringspasientene får dermed ikke et godt nok tverrfaglig tilbud når en faggruppe mangler.

I Alta kommune gjenstår det nå kun 4,4 ergoterapeutstillinger i Ergo- og fysioterapitjenesten. ½ stilling syn, ½ stilling hørsel, 0,2 stilling hukommelsesteam, i tillegg er tjenesten pålagt å avse en ½ stilling til Digiteam. Det vil si at 1,7 stilling allerede er bundet opp. Det gjenstår da 2,7 stilling som skal fordeles på kommunens hjemmeboende.

I denne gruppen er det både barn, voksne og eldre som har behov for ergoterapeuters bistand for å mestre hverdagslivet både i hjemmet, i barnehage og på skolen. Ergoterapeutene bidrar også med kurs til Frisklivssentralens brukere, samt kurs til annet helsepersonell i kommunen. Nå forventes det at tjenesten med dens allerede knappe ressurser også skal overta oppgavene til stillingen som er kuttet. Minner om at denne stillingen er en hel stilling knyttet til korttids- og rehabiliteringspasienter.

Det er ingen av de gjenværende ergoterapeutene som innehar nødvendig
rehabiliteringskompetanse. Det vil derfor ikke være mulig for en annen å umiddelbart ta over arbeidsoppgavene til stillingen som blir borte. Det må derfor påregnes kostnader til kompetanseheving, samt uvisst tidsaspekt for når annen ergoterapeut er klar til å bistå avdeling Mikkeli med deres pasienter.

Kuttet vil dessverre ikke bare få konsekvenser for disse pasientene, men også for alle andre innbyggere i kommunen som har behov for ergoterapeut. Det blir lengre ventelister og lengre tid før tiltak kan igangsettes, noe som igjen kan føre til økt behov for korttids- og sykehjemsplasser.

Den demografiske utviklingen viser at vi blir færre yrkesaktive og flere eldre, noe som
medfører økt behov for helse- og omsorgstjenester. En realitet er at det allerede er færre ansatte per bruker. Kommunen har derfor økt fokus på effektivitet og produktivitet, å gjøre tingene riktig og å jobbe smartere.

Kommunen må i den sammenheng ha større fokus på tjenester som utløser ressurser hos innbyggerne, noe som også er kostnadsbesparende. Ergoterapeuter spiller en sentral rolle i dette ved at vi jobber forebyggende for at innbyggerne skal klare seg selv best og lengst mulig, med god livskvalitet, i egen bolig. Ved riktig bruk av ergoterapitjenesten kan en redusere eller utsette behovet for de helse- og
omsorgstjenestene som er på de øverste trinnene i omsorgstrappa.

Dette er viktig for oss alle på veien mot et bærekraftig helsevesen. Hvis kommunen ønsker at folk skal bo hjemme så lenge som mulig, så kan det ikke kuttes i de tjenestene som gjør folk i stand til å bo hjemme. Vi trenger flere ergoterapeuter, ikke færre!

Med hilsen
Lene Pedersen
Tillitsvalgt Norsk Ergoterapeutforbund ved Ergo- og fysioterapitjenesten

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk