De ansatte på GeoNord har jobbet intenst for å bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Fra venstre: Kjetil Haugsnes, Anita Kjellmann og Vibeke Kjellmann. Beviset på at GeoNord er sertifisert fikk de av varaordfører Jan Martin Rishaug på onsdag. Foto: Håkon Nilsen

Ble miljøsertifisert på rekordtid: – Imponert over den korte tiden de har brukt for å få dette til

Med over 20 ansatte og jobb over hele landet var det viktig for GeoNord as å bli miljøsertifisert. Selv om bedriften hadde mye på plass før arbeidet med prosedyrer og dokumentasjon startet var det en jobb som skulle gjøres.


De som har stått i bresjen for å få dokumentasjon på plass er Kjetil Haugsnes på salg/marked, HMS- og KS-koordinator Vibeke Kjellmann samt daglig leder Anita Kjellmann. De forteller om en interessant jobb der de har hatt møter, fordelt oppgaver og jobbet systematisk sammen med resten av staben for å få dette til.

– Vi bestemte oss i midten av desember at dette skulle vi gjøre og tok da kontakt med Orinor som vi har leid inn. Selve jobben startet vi på litt ut i februar og i løpet av en måned var vi klar til sertifisering, forklarer Vibeke Kjellmann.

Varaordfører Jan Martin Rishaug er imponert over at GeoNord har klart å gjøre jobben unna på så kort tid.

– Selv om de hadde mye av prosedyrer og lignende klar til bruk er jeg imponert over den korte tiden de har brukt for å få dette til, det må jeg bare si, og i dag har de fått beviset på at de er Miljøfyrtårnsertifisert.

Har alltid tenkt miljø

– Selv om vi ikke har blitt miljøsertifisert før nå, har vi alltid tenkt miljø i bedriften. Eksempelvis at vi har tatt i bruk miljøvennlig olje på bl.a. boreutstyret for lenge siden. Dette igjen betyr at om vi mot formodning skulle få lekkasje på utstyret når vi jobber ute i terrenget, vil skaden minimaliseres, forklarer daglig leder Anita Kjellmann.

GeoNord ble etablert i 1995 av Per Espen Kjellmann under navnet Finnmark Kart- og Oppmåling.

I 2022 hadde bedriften 27 mill. kr. i omsetning med kunder over hele Norge. Da også på grunn av systemet RigelMap, som de selv har utviklet og som mange bedrifter i landet benytter til landmåling.

– For mange kan det nok se voldsomt ut å starte prosessen med miljøsertifisering, men de vil kanskje oppdage at de allerede har mye av det som kreves på plass allerede, og at det kun handler om å systematisere og dokumentere dette. Det er i hvert fall en erfaring jeg har fra bedrifter jeg har besøkt, forklarer Jan Martin Rishaug.

Mer enn søppelhåndtering

Rishaug sier videre at mange oppfatter at dette handler om søppelhåndtering, men at det kanskje er det miljøsertifisering handler minst om.

– Miljøsertifisering handler mer om HMS og hvordan det bør jobbes ut mot kunder og leverandører. Og så er det slik at om man skal være leverandør til det offentlige og til større private bedrifter kreves det at man har miljøsertifisering på plass. Blant annet derfor er det viktig å få bedriften sertifisert.

– Selvsagt er det også slik at vi som miljøfyrtårnbedrift også etterspør våre leverandører om de er miljøsertifisert, og på like priser er dette viktig, rett og slett for hvem vi skal velge, sier Kjetil Haugsnes hos GeoNord.

– Som miljøfyrtårnbedrift skal vi rapportere i systemet om hvor mange av våre leverandører som er miljøsertifisert, og derfor har også vi fokus på dette, forklarer daglig leder Anita Kjellmann, og legger til at de også har lært en god del i dette arbeidet som de skal ta i bruk i andre prosesser i bedriften.

 

Debatt

Les mer om:

miljøfyrtårn geonord