Eierne av Sami Siida, Kristina Nina Sara og Nils Henrik Sara sammen med daglig leder Espen Nystad og Miljøfyrtårn-ansvarlig, Ellen Merete Nystad. De forteller at det har vært mye jobb bak sertifiseringen. Foto: Krister Sandaker Tårn

Endelig var Miljøfyrtårnet i boks for Sami Siida: –⁠ Sinnsykt deilig

Mange Alta-bedrifter ser nytten i å være miljøsertifisert, og nå har også Sami Siida tatt det steget.


Men det har tatt sin tid. Faktisk så begynte de på arbeidet med sertifiseringen i mai. Derfor var det en ekstra stor glede å få Miljøfyrtårn-sertifiseringen i hendene mandag morgen.
– Endelig, det er sinnsykt deilig. Jeg har brukt utallige mange timer, ettermiddager og helger på dette, sier Miljøfyrtårn-ansvarlig i bedriften, Ellen Merete Nystad. 

– Kan øke effektiviteten og resultatet

Beviset ble utdelt av varaordfører Jan Martin Rishaug, som har lang erfaring med å dele ut beviset til Alta-bedrifter.
– Vi i Alta kommune synes det er kjempestas at så mange bedrifter satser på dette, stråler han.

Rishaug forklarer at sertifiseringen tar for seg et bredt nedslagsfelt, og handler om alt fra søppelhåndtering og utslipp, til arbeidsmiljø, innkjøp, transport, energibruk og mye mer. Og han er sikker på at gjengen på Sami Siida får en enklere hverdag i tidene fremover med lærdommen fra sertifiseringen.
– Med det dere har vært gjennom og lært, håper jeg at dere også klarer å få bedre kostnadskontroll og lavere kostnader. Dere kan rett og slett få bedre økonomi i bedriften gjennom å gjøre det dere har lært, sier Rishaug før han fortsetter;
– Dere har vært gjennom ledelse og HMS, noe som gjør at arbeidstakerne og miljøet på jobb blir enda bedre. Det øker effektiviteten og resultatet. Alle som har vært i arbeidslivet vet at jo mer du trives, jo mer effektiv blir du.

Ikke minst vet han at sertifiseringen vil gi økt konkurransekraft.
– I dag er det veldig mange som etterspør dette beviset for å være aktuell som  en bedrift man ønsker å bruke. Da spesielt i det offentlige, men også flere og flere private ser etter det. Det er dermed en stor fordel å ha det klart, smiler han. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Varaordfører Jan Martin Rishaug delte gledelig ut sertifiseringen til gjengen på Sami Siida. Foto: Krister Sandaker Tårn

Alltid tenkt miljø og bærekraft

Tilbake til gjengen på Sami Siida. Ellen Merete forklarer at det har vært en lang prosess, som de har gjort grundig og nøye.
– Det som har tatt mest tid var å få alt dokumentert. Vi gjør alt bærekraftig fra før av tenker på miljø hele tiden, men det må dokumenteres. Vi har også måtte gå inn i lover og regler og bli kjent med hva som gjelder innenfor både restaurant-drift og turisme siden vi driver med begge deler. Det har tatt sinnsykt lang tid, sier hun.

Hun deler tankene til varaordføreren om at dette har gitt dem verktøy de kan bruke til å bedre drifta.
– Dette er kjempeviktig for oss. Nå kan vi konkurrere mot andre i kampen om turistene. Vi kan også vise til våre gjester at vi er miljøbevisste. Flere og flere kunder spør om vi er miljøsertifisert, da gjerne større grupper. Nå er vi det endelig. Det viser samtidig at vi har ting under kontroll her, avslutter Nystad. 

Daglig leder på Sami Siida, Espen Nystad, smilte bredt da sertifiseringen endelig var i boks. Foto: Krister Sandaker Tårn

Debatt