Daglig leder på Bjørnfjell Mountain Lodge, Synnøve Opgård Andersen, er strålende fornøyd med å endelig ha fått beviset.
– Vi har ganske sterke verdier i forhold til bærekraft, så det var naturlig for oss å skulle bli Miljøfyrtårnsertifisert. Men en ting er å ha holdningene, mens en annen ting er å sette det i system. Å gå gjennom prosessen har vært veldig lærerikt og bevisstgjørende, smiler hun til Kronstadposten.
Bruker bare lokale leverandører og råvarer
I hele oppbyggingen av Bjørnfjell har bærekraft vært viktig. Under bygging var det kun lokale leverandører i drift. – For oss er det helt naturlig å kjøpe kjøkkenutstyr, møbler og alt hos lokale leverandører, sier Opgård Andersen. Også inne på kjøkkenet går ordene lokale råvarer og bærekraft igjen. – Råvarene kjøpes mest mulig lokalt og menyen preges av kortreist mat. Her får du rein fra Finnmarksvidda, okse fra Tverrelvdalen og fisk fra Sørøya. På lodgen har vi våre egne sauer, som er populære blant både ansatte og gjester. De koser seg med rester og overskudd fra kjøkkenet hele vinteren, som gjestene gjerne mater de med. De gir oss søte lam på våren, og om sommeren lever de glade dager beitende i skiløypene. De lever et lykkelig liv før de ender opp som nydelig kortreist lammekjøtt og varme ullskinn på høsten. Artikkelen fortsetter under bildet.Ligger mye jobb bak
Synnøve forteller at det ligger mye arbeid bak å bli sertifisert.– Det er mye papirarbeid. Heldigvis fikk vi inn Inger Brandser, som har jobbet med dette før, og hun har vært til stor hjelp.
– Det har vært mye arbeid, og jobben fortsetter. Men det å få satt ting i system har vært viktig, legger hun til fornøyd. Avslutningsvis forteller hun at turister og alle gjester generelt er beviste på om man har miljøfokus. Målet er å gi gjestene en opplevelse nær naturen hvor de kan senke skuldrene.
– Vi har gjester som reiser fra hele verden for å komme hit. Jeg tror at det gjør noe med dem å komme hit og få kontakt med naturen på denne måten. Det å se Nordlyset og stjerner for dem, er helt magisk. Samme er det å la ungene få høre fugler som kvitrer. Det er ganske fint å få dele det med dem, avslutter Synnøve Opgård Andersen.