Torsdag 7. desember ble det avholdt «Gründeridol» ved Scandic på Alta Sentrum, i regi av Ungt Entreprenørskap Arktis i samarbeid med Innovasjon Norge Arktis.
I konkurransen skulle ungdomsbedrifter fra videregående skoler i Vest-Finnmark presentere sine forretningsideer for en jury fra næringslivet i Alta.
Les også:
Vinneren ble ungdomsbedriften Gollegiella, som er startet av fem jenter ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino og selger gensere påtrykket ord og uttrykk som skal opplyse om og bidra til å stoppe samehets.
To Alta-bedrifter i «superfinalen»
Av de totalt 20 ungdomsbedriftene som deltok i Gründeridol ble fire utvalgt av juryen til å gå videre til «superfinalen», hvor de på nytt presenterte sine ideer.
Andreplassen gikk til Nannet UB fra Samisk videregående skole i Karasjok, som utvikler et spill for å lære samisk, mens tredje- og fjerdeplassen gikk til ungdomsbedrifter fra Alta videregående skole, henholdsvis Polar-Ild UB og Gjenlys UB.
Som juryen påpekte i sin vurdering av Polar-Ild UB, som er startet av seks gutter fra Alta videregående, har de kommet langt med sin bedrift og har allerede et produkt i salg.
– Vi selger bærekraftige tennbriketter laget av stearin, never, hyssing og papir, forteller Noel Ödlund, som er økonomisk ansvarlig og IT-ansvarlig i Polar-Ild UB.
I tillegg til Noel består Polar-Ild UB av Vinjar Hammari, Sander Masvik Nielsen, Jonas Thomassen Kalland, Daniel Klemets og Noh Shibru. Guttene sier at de har lært mye av prosessen med å starte en ungdomsbedrift, deriblant at det krever en god del arbeid.
– Vi har også lært mye om hvordan å samarbeide og å jobbe i lag, sier Noel, til nikk fra arbeidskameratene.
Skaper helse-vennlige stearinlys
Også fra Alta videregående var Gjenlys UB, som tok fjerdeplassen i konkurransen. Bedriften består av Wictoria Marie Stabrun Paulsen, Hannah Tellez, Renata Pollicarno, Elida Larsen og Lena Romsdal.
Jentenes bedrift baserer seg på å produsere lys av gjenbrukte materialer, som også er plastikkfrie og unngår bruk av parafin.
– Mange av lysene i butikker har parafin i seg, som kan gi helseskader. Vi vil bruke ting som soya og stearin for å lage lysene våre. Vi vil at folk skal ha det koselig, men ikke at de skal få helseskader, forteller Elida Larsen.
– En mulighet vi ikke hadde fått ved våres skoler
To av jentene i bedriften Gjenlys UB, Hannah og Renata, er utvekslingsstudenter, fra henholdsvis Tyskland og Chile. De lot seg imponere over Gründeridol-arrangementet:
– Det er veldig profesjonelt! sier Renata Pollicarno.
De er også imponerte av prosjektet de er involvert i med å skape en ungdomsbedrift, noe de mener de ikke kunne ha gjort i sine hjemland.
– Vi hadde ikke fått en slik mulighet ved våre skoler. Jeg vil tro det er vanskeligere å gjøre noe slikt i Tyskland eller Chile, og det ville nok ikke ha blitt støttet av skolen, sier Hannah Tellez.
Og de mener kunnskapen de har lært av å opprette en ungdomsbedrift vil komme dem til nytte senere i livet:
– Absolutt! Vi har lært om lagarbeid, kommunikasjon og å skape et produkt. Det har gitt oss et solid grunnlag for å lage en bedrift senere, sier Renata avslutningsvis.
Les også:
Les også: