Her på Galgeberget i Alta ble Mons Somby og Aslak Hætta henrettet for 170 år siden. Foto: Krister Sandaker Tårn

–⁠ Reginiussen bommer på det sentrale poenget

– Alle ble på hver sin måte ofre for statens og kirkens ekspansjon, en ekspansjon som fortsatt undertrykker samiske samfunn den dag i dag, skriver Ande Somby, slektning av Mons Somby i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

I sin kronikk 16.10.24 synes Arne Reginiussen å ha fortapt seg i en podkast som tydeligvis har begeistret ham. I iveren kommer han i skade for å utforme en prosedyre som nærmest impliserer at Aslak Hætta og Mons Somby fortjente å bli henrettet. I samme omgang projiserer han på meg en holdning om at drapet på lensmannen og handelsmannen skulle være «greit».

Men her bommer Reginiussen på det sentrale poenget – Kautokeino-opprøret var en tragedie for alle involverte. Ingen fortjente å dø. Alle ble på hver sin måte ofre for statens og kirkens ekspansjon, en ekspansjon som fortsatt undertrykker samiske samfunn den dag i dag.

Derfor er det avgjørende å minnes henrettelsen. Det er ikke overraskende at fokuset ligger på Aslak Hætta og Mons Somby – de ble henrettet. Drapet på dem var overlagt, utført med kaldt blod, og en grusomhet begått i statens navn og med kirkas medvirkning. Det er dette vi må huske når vi snakker om Kautokeino-opprøret.

 Ande Somby, slektning av Mons Somby, Tromsø

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk