Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har her til lands. Foto: BrodogKorn.no

Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen

Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til det norske folket, og nå baker vi dem gjerne selv.


Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.

At krumkaker er den mest populære julekaken stemmer ifølge Opplysningskontoret for brød og korn, godt med at tradisjonsmat er viktigere i år.

– Krumkaker er den eldste julekaken vi kjenner til, og er en kake som er populær i hele landet. Krumkakene lå som nummer 3 i 2021, nummer 2 i fjor og på toppen i år, skriver Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

– På årets liste er det bare krumkaker, pepperkaker (sirupsnipper) og smultringer som tradisjonelt har vært regnet blant de 7 slagene til jul. Kransekake har riktignok lange tradisjoner som festkake på norske kakebord. Brune pinner og Sarah Bernhardt har kommet inn på listen de senere årene, og havreflarn for første gang i år. Noe av årsaken kan være at de enklere å lage og at de blir spist opp, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Folkets julekakefavoritter

Favoritten blant julekakene:

 1. Krumkaker 13 % 
 2. Kransekake 11 %
 3. Brune pinner 9 %
 4. Pepperkaker 9 %
 5. Sarah Bernhardt 7 %
 6. Smultringer 7 %
 7. Havreflarn 5 % 
– Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker og bakerier, er det fortsatt mange som koser seg med baking i førjulstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er like mange som velger å kjøpe ferdige pepperkaker. Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie. Risboller, brune pinner og kokosmakroner er enkle kaker og populære å bake sammen med barna, forteller Nordbø. 

– Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer og brune pinner eller en kransekake av venner og familie som baker det selv, sier Nordbø. 

Disse kakene baker vi selv:

 1. Pepperkaker 47 %
 2. Krumkaker 36 % 
 3. Risboller 34 % 
 4. Brune pinner 28 % 
 5. Kokosmakroner 27 % 
 6. Cookies 22 % 
 7. Kakemenn 21 % 
– Krumkaker kan spise som de er, fylt med pisket krem til dessert eller kaffekos eller hva med å prøve dem som en liten forrett med rømme, rødløk, kaviar og litt dill, foreslår Nordbø avslutningsvis.

Krumkaker med pisket krem og bær. Foto: BrodogKorn.no

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Sju slag Kromkaker