Les også:
– Kampen om elektrifisering av Melkøya er ikke over i det hele tatt, sier Kjell Magne Derås.
Derås har vært en aktiv naturverner hele livet, og er blant annet leder for Naturvernforbundet Stilla, et lokallag som ble opprettet i april i år og omfatter Alta kommune.
Han er overbevist om at det politiske klimaet vil tvinge regjeringen til å legge fra seg ideen om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya, og refererer blant annet til undersøkelser som viser at to av tre nordmenn er negative til elektrifisering.
– Stemningen har snudd i denne saken. Når et så stort folkeflertall er mot elektrifisering så må politikerne justere seg etter folket, sier Derås.
– Senterpartiet kan stoppe elektrifiseringen
Derås har lang fartstid med å jobbe for å påvirke politiske avgjørelser, og han har flere ganger sett politikere og maktpersoner endre standpunkt når de politiske konsekvensene blir for store. Og det er det han mener er i ferd med å skje i Melkøya-saken.
Les også:
– De politiske vindene er i ferd med å snu. Det er til og med Arbeiderparti-folk som nå sier at elektrifiseringen og alt det medfører er å gå for langt, sier Derås.
Han mener Senterpartiet nå har muligheten til å sette en stopper for elektrifiserings-prosjektet.
– Jeg håper Senterpartiet kan være en spiller i sluttspurten av denne kampen. Om de setter ned foten så blir det ikke noe av elektrifiseringen, sier Derås, som mener at Sps lokallag i Rogaland sitter på nøkkelen.
– Det spørs om vi kan snu Senterpartiet i Rogaland. Det er de som sitter på mye av makta i Senterpartiet, sier han.
– Elektrifisering gir ikke mening
Som leder og styremedlem i flere naturvernorganisasjoner og livslang forkjemper for å beskytte naturen er Derås klar på at å elektrifisere Melkøya-anlegget ikke gir mening i et naturvern- eller klimaperspektiv:
– Det gir ikke mening. Å elektrifisere Melkøya fremmes som et klima-argument, men det er det ikke. Det er snakk om å ødelegge hele Finnmarksbildet for å forlenge driften av gassanlegget i 10-15 år, sier Derås, og legger til:
Les også:
– Man får mer utslipp av karbon dersom man skal bygge veier, punktere myrer og bygge anlegg for å produsere strøm.
Han mener det faktum at de fleste av prosjektene som er innmeldt til Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) er vindkraft-prosjekter også gjør at argumentet mister troverdighet.
– Vindkraft er ikke en god løsning i Norge. På steder hvor det er paddeflatt, som i Danmark og Nederland krever det ikke så store naturinngrep, men i Norge er situasjonen annerledes. Om man skal bygge ut vindkraft i områder med fjell medfører det store naturinngrep, som igjen minsker naturens evne til å lagre karbon, sier Derås.
– Internasjonale trender vil knekke Melkøya
Derås mener også at Norge snakker med to tunger når regjeringen sier de ønsker å innfri internasjonale avtaler om klimagassutslipp, mens landet samtidig fortsetter med olje- og gassproduksjon.
– Internasjonale trender vil komme til å knekke Melkøya. Det går ikke at andre land skal fase ut olje og gass mens vi skal fortsette, sier Derås, som tror hele prosjektet med å elektrifisere gassanlegget vil falle:
– Det er bare synd at man må bruke så mye energi på å stoppe det, sier han.
Han mener at dersom vi tok klimaregnskapet på alvor ville det eneste aktuelle alternativet på Melkøya vært fangst og lagring av karbon.
– Equinor sier at de er best i verden med karbonfangst og -lagring, men at det er for dyrt å gjøre det på Melkøya. Det er et argument vi ikke kan akseptere. På sikt tror vi det er rimeligere enn andre alternativer, sier Derås, og viser til de store naturinngrepene som må til dersom man skal elektrifisere anlegget.
– Uansvarlig at det skal skje så fort
Les også:
Mandag denne uken
møtte seksjonsledere i NVE med naturvernere i Alta rådhus. Der var Derås representant for «Forum for Natur og Friluftsliv» (FNF), som har over 4.000 medlemmer, og for et samlet lag av de største naturvernorganisasjonene i Finnmark.
Et av Derås' hovedpoenger i møtet var å gi uttrykk for FNFs krav om at ekspressbehandlingen av kraftverk og kraftlinjer som skal forsyne Melkøya-anlegget stanses. At regjeringen har bedt NVE legge opp til en hurtig utbygging av kraftnettet i Finnmark er ifølge Derås uhørt.
– Jeg har aldri hørt om dette i mine mange år i naturvern. Det er på kanten at regjeringen instruerer et direktorat å jobbe raskere med ett fylke, sier han.
Les også:
Les også: