Bård Ludvig Thorheim (H), stortingsrepresentant Nordland. Foto: Annika Byrde / NTB

–⁠ Kan Støres Melkøya-løfte innfris?

– Finnmark kan tidvis oppleve ekstrempriser på strøm uten erstatningskraft til Melkøya. Mangelen på ny kraftproduksjon i Finnmark vil ramme industriens utvikling negativt i hele prisområdet, som er identisk med Nord-Norge som landsdel, skriver Bård Ludvig Thorheim.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
For snart et år siden stod de oppstilt med nyvasket kjeledress, hjelm og vernebriller på Melkøya. Statsminister Støre, finansminister Vedum og energiminister Aasland. Anledningen var bestemmelsen om at gassanlegget ved Hammerfest skulle elektrifiseres. Samtidig ble det lovet at kraften til Melkøya skulle erstattes av tilsvarende ny kraftproduksjon og vel så det innen 2030. I dag er det vanskelig å tro på realismen i «Kraftløftet» som Støre ga.

Regjeringen pekte på at det er omsøkt 3000 MW ny kraftproduksjon fra vindkraft i Finnmark. Et hurtigspor i NVE skulle sikre at kraften kunne komme i produksjon innen tidsfristen 2030. 

Regjeringens oppfølging av NVE har imidlertid denne uken fått det resultat at det vindkraftprosjektet som står for 800 MW av potensialet for ny kraftproduksjon, har blitt parkert. Prosjektet Davvi i Lebesby kommune var i tillegg det mest modne prosjektet av alle og det eneste som realistisk sett kunne gjort opp for Melkøyas kraftbehov fra 2030 og utover.

Som politikere bør vi ikke ha meninger om faglige vurderinger knyttet til enkeltprosjekter. Men vi registrerer at det i NVEs begrunnelse for å utelukke det største og mest fremskredne vindkraftprosjektet ikke fremkommer nye momenter sammenlignet med det vi alle visste for et år siden, inkludert utfordringene overfor reindriften som gjelder alle prosjektene. Den gang regnet Støre med Davvi i potensialet for ny vindkraft, som grunnlaget for sin garanti til Nord-Norge.

Den garantien er nemlig viktig. Finnmark kan tidvis oppleve ekstrempriser på strøm uten erstatningskraft til Melkøya. Mangelen på ny kraftproduksjon i Finnmark vil ramme industriens utvikling negativt i hele prisområdet, som er identisk med Nord-Norge som landsdel. 

Rent forvaltningsmessig fremstår det også merkelig at NVE lar et prosjekt få utvikle seg fra melding til høring til fastsatt konsekvensutredningsprogram til gjennomføring av konsekvensutredninger til ferdig konsesjonssøknad til oppstartsmøter, for så å parkere prosjektet uten å sende konsesjonssøknaden på høring og uten klagemulighet. 

I Stortinget har den politiske interessen for Melkøya-prosessen vært betydelig. Det har ikke manglet på henstillinger til regjeringen om å vurdere alle muligheter for erstatsningskraft, eksempelvis fra havvind. Fra Høyres side støttet vi elektrifiseringen av Melkøya men understreket at et slikt konsesjonsvedtak måtte følges opp med en realistisk og konkret plan for erstatningskraft.

Det er tydelig at Høyre har truffet et ømt punkt hos regjeringen. Da vi i E24 ba om en forklaring på om Kraftløftet står seg etter parkeringen av Davvi-prosjektet, karakteriserte energiminister Aasland utfordringen som «fantasi». Men svarene som han må gi har mye æ si for både folk og næringsliv i nord. Regjeringen må tåle å bli gått etter i sømmene av opposisjonen i Stortinget på løfter som de selv har gitt. Og de bør bruke energien sin på å gi bedre svar enn de vi har fått hittil.

Bård Ludvig Thorheim (H), stortingsrepresentant Nordland

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.