Silje Muotka har med rette fått kritikk for å nekte å ta avstand fra NRKs slektsgranskning av Sandra Borch, noe som mange mener er en uakseptabel tilnærming. Granskning av enkeltpersoners avstamning kan oppleves som både invaderende og stigmatiserende. Muotka kunne ha valgt å avvise denne tilnærmingen for i stedet å fremme en mer inkluderende debatt. Det har hun ikke gjort. Hvis man følger Muotkas linje, kan det argumenteres for at også hun og flere partifeller i NSR burde granskes. Det er problematisk å mistenkeliggjøre enkeltpersoner uten å ha en konsekvent tilnærming til alle. De siste dagers hendelser og håndteringen av «Borch-saken» føyer seg inn i en rekke av hendelser, som gjør at man ser et tydelig bilde av Muotka som en som ikke er en president for alle samer, men for en liten del. Som sjøsame med opprinnelse fra Kvalsund (som for øvrig oppfyller kravene til å stå i manntallet, i fall Muotka skulle ønske å granske meg også) har jeg aldri følt at Muotka har representert meg i noen sammenheng. Også samer kan være opptatt av næringsutvikling, arbeidsplasser og utvikling av samfunnet i Finnmark. Det kan ikke være slik at samer fra kysten er mindre verdt enn de som driver reindrift i indre Finnmark. Presidentens uttalelser bør ikke komme som noen overraskelse på noen. Hennes tidligere håndtering av kontroversielle saker har vist en tendens til å alliere seg med aktivister og en manglende vilje til å finne kompromisser og respektere demokratiske spilleregler. Muotka virker å ønske konflikt fremfor konstruktiv dialog basert på minnelige ordninger og rimelige middelløsninger som tar hensyn til alle parter. Det finnes etter hvert mange eksempler på Muotkas uforsonlige linje. I Nussir-saken har Muotkas engasjement blitt tolket som et forsøk på å undergrave lokaldemokratiet i Kvalsund. Her foregikk Muotkas engasjement riktignok mens hun var Sametingsråd, men ble et kraftig forvarsel om hva vi hadde i vente. Hennes brevskrivning til investorer, og protesttur til Sveits mangler sidestykke. Det er som om fiskeriministeren skulle reist til Tyskland og stått og protestert med plakater utenfor en investeringsbank og krevd at man solgte seg ut av norske oppdrettsselskaper for å verne villaksen. Vi har også sett i forbindelse med Fosen-saken at Muotka har applaudert de som har tydd til sivil ulydighet, og ikke ønsket å ta avstand fra ulovlige handlinger. Selv om sivil ulydighet kan være et legitimt verktøy i kampen for urfolksrettigheter, er det viktig at ledere også oppfordrer til lovlydighet og konstruktiv dialog. Det må finnes en balanse, særlig når man sitter helt på toppen.
KONFLIKTSØKENDE: Gjennom sin periode har Silje Muotka søkt konflikt fremfor å bidra til kompromisser og dialog. Foto: Árvu/Sametinget
–⁠ Aldri har en sametingspresident opptrådt som aktivist på samme nivå som Silje Muotka
– Sametingspresidenten fremstår som radikalisert, skriver Arne Reginiussen, ansvarlig redaktør i iFinnmark, i dette innlegget.