(iFinnmark) En politibetjent i 30-årene fra Alta sto onsdag i Vestre Finnmark tingrett tiltalt for å ha ødelagt en privat mobiltelefon som politiet skulle ta i beslag og ransake. Det skal ha skjedd 4. april i år.
Telefonen skulle beslaglegges fordi den kunne ha betydning som bevis i etterforskningen av en verserende straffesak hvor betjenten var vitne. Denne saken gjelder en kompis av betjenten, som ble etterforsket for vold i nære relasjoner mot sin daværende kone.
Politibetjenten ble tiltalt for brudd på Straffeloven § 160 første ledd, for å ha motarbeidet en offentlig undersøkelse av et lovbrudd.
– Ikke skyldig
Mannen møtte i Vestre Finnmark tingrett i Alta onsdag morgen sammen med sin forsvarer Espen Henrik Johansen. Her kom det fram at politibetjenten ble uteksaminert fra Politihøgskolen i 2017, og at han har jobbet for politiet i Alta i tre år. Det kom også fram at han har vært suspendert fra jobben fra april, og fortsatt er det.
Etter at aktor Vegard Hermann Tobiassen hadde lest opp tiltalen, spurte dommer Knut Broberg den tiltalte om han erkjente straffskyld.
– Nei, svarte han.
Det kom fram i retten onsdag at politibetjenten var i et avhør hos politiet 4. april i år i forhold til straffesaken mot kompisen, og at det forelå en ransakingsordre om at politibetjenten skulle levere inn mobiltelefon til politiet.
Mannen leverte inn sin tjenestetelefon, men tok etter avhøret kontakt med politiet og opplyste at hans private telefon var ødelagt. Denne leverte han samme dag til politiet.
En polititjenestekvinne som vitnet i retten, forklarte at den ødelagte telefonen da var varm.
Unikt IMEI-nummer
Aktor Tobiassen viste til teledata og dokumenterte at mannen brukte sin privattelefon med sitt unike såkalte IMEI-nummer til og med tre minutter etter at avhøret var ferdig. Da ringte mannen til en advokat.
I retten forklarte mannen at telefonen ble ødelagt kvelden før. Det kom fram i retten at han i tidligere politiforklaringer har forklart at telefonen ble ødelagt flere dager før den 4. april, og at han brukte en annen telefon, med det samme SIM-kortet, etter avhøret den 4. april.
Prosedyrer
– Han har tidligere forklart at telefonen ble ødelagt flere dager før, og da er det merkelig at telefonen er varm når han leverer den inn, sa aktor.
– Den tiltalte visste utvilsomt hva han gjorde, hvilken sak det gjaldt, og han benyttet deretter anledningen etter avhøret til å ødelegge telefonen.
– Så har han oppkonstruert en forklaring om at telefonen var blitt ødelagt ved et uhell, sa aktor.
– Vilkåret for å dømme mannen, er til stede, sa Tobiassen.
– Ubetinget fengsel
– Som utgangspunkt i denne saken snakker vi om ubetinget fengsel, og at det bør ligge i området rundt 21 dager, sa aktor Tobiassen.
– Her er det også rettighetstap aktuelt. Det er tatt forbehold om påstand om fradømmelse fra stilling som politibetjent i Finnmark politidistrikt. Den som har foretatt en straffbar handling og som viser uskikkethet, kan fradømmes stillingen som politibetjent, sa Tobiassen.
Han viste også til allmenne hensyn.
– Handlingen omhandler et tillitsbrudd som gjør at han ikke kan ha en stilling i politiet, sa aktor.
– Vi kan ikke ha politifolk som dette i etaten, og det må han ta konsekvensen av, sa Tobiassen før han la ned påstand om at den suspenderte politibetjenten dømmes til ubetinget fengsel i 21 dager, at han fradømmes retten til å være politibetjent i Finnmark politidistrikt, og at han dømmes til å betale saksomkostninger etter rettens skjønn.
Vil ha mannen frifunnet
Les også:
Etter prosedyren til aktor var det tid for prosedyren til forsvarer Espen Henrik Johansen.
– Vi mener at mannen skal frifinnes fordi han ikke har ødelagt telefonen med vilje. Når det gjelder varmgang i telefonen, så har det ikke vært en sakkyndig som har forklart seg om det her i retten, sa Johansen.
– Han har forklart at det ikke var noen bevis på telefonen angående den andre saken. Det er heller ikke fremlagt meldinger fra andre steder som har kommet til hans telefon, som skal ha vært bevis, sa Johansen.
– Han har også forklart at han heller ikke hadde kunnskap om noe vold (mellom kompisen og hans daværende kone, journ.anm.), sa forsvareren.
– Påtalemyndigheten har ikke ført bevis, gitt at han ødela telefonen, for at han har unndratt bevis i den saken. Dermed skal han frifinnes.
Så gikk han over til straffutmåling og rettighetstap dersom mannen blir dømt i retten.
– Aktor vil at mannen skal dømmes både til ubetinget fengsel og rettighetstap. I denne saken er det lite sammenlignbare andre saker, sa Johansen.
Han viste til en tidligere dom der en politibetjent ikke ble dømt til både rettighetstap og ubetinget fengsel i en sak om vold.
Han viste også til en sak om grov tjenestebrudd av en politimann, og at det ikke ble dømt rettighetstap i den saken.
– Gitt at han skal domfelles, står vi her overfor bøteforhold. Her er det ikke en gang slettet bevis. Da vil det ikke være grunnlag for rettighetstap, sa forsvareren.
Forsvareren la da ned påstand om at mannen frifinnes, subsidiært at han anses på mildeste måte.
Les også: