I RETTEN: Politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen (til venstre) og forsvarer Espen Henrik Johansen i Vestre Finnmark tingrett i Alta onsdag. Foto: Oddgeir Isaksen

Tiltalt politibetjent nektet straffskyld i retten

Møtte i tingretten onsdag.


(iFinnmark) En politibetjent i 30-årene fra Alta står i Vestre Finnmark tingrett tiltalt for å ha ødelagt en privat mobiltelefon som politiet skulle ta i beslag og ransake. Det skal ha skjedd 4. april i år.

Telefonen skulle beslaglegges fordi den kunne ha betydning som bevis i etterforskningen av en verserende straffesak hvor betjenten var vitne.

Politibetjenten ble tiltalt for brudd på Straffeloven § 160 første ledd, for å ha motarbeidet en offentlig undersøkelse av et lovbrudd.

– Ikke skyldig

Mannen møtte i Vestre Finnmark tingrett i Alta onsdag morgen sammen med sin forsvarer Espen Henrik Johansen. Her kom det fram at politibetjenten ble uteksaminert fra Politihøgskolen i 2017, og at han jobbet for politiet i Alta i tre år.

Etter at aktor Vegard Hermann Tobiassen hadde lest opp tiltalen, spurte dommer Knut Broberg den tiltalte om han erkjente straffskyld.

– Nei, svarte han.

Så var det tid for aktors innledningsforedrag.

– Saken gjelder bevisødeleggelse. (NN, den tiltaltes navn), er vitne i en annen straffesak som gjelder mishandling i nære relasjoner der en (navngitt mann) er mistenkt for vold i nære relasjoner mot sin tidligere ektefelle. Han (den tiltalte) er en god venn av den siktende i den saken, som ble fengslet 31. mars i år, sa Tobiassen.

I RETTEN: Politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen i Vestre Finnmark tingrett i Alta onsdag. Foto: Oddgeir Isaksen

– Telefon var ødelagt

– (NN) avga sin forklaring om sin kjennskap til partene, og han uttalte seg fordelaktig om den siktede i denne saken. På bakgrunn av funn ønsket man å ransake (NNs) elektroniske enheter. 4. april møtte han og avga vitneforklaring, sa Tobiassen.

– Etter avhøret så ble han informert om ransakingsbeslutning av hans elektroniske enheter. Han ga fra seg en telefon til politiet, men oppga først feil kode. Han forlot så lokalene etter avhøret klokken 12:56, sier Tobiassen.

Aktor opplyste at den tiltalte så ringte personen som hadde avhørt ham klokken 13:43.

– (NN) informerte om at han hadde levert fra seg tjenestetelefonen mens hans private telefon var ødelagt. Han leverte etter det en mobiltelefon til politiet, som var pakket inn i en plastpose. Denne telefonen var etter det opplyste ødelagt. Telefonen skal ha vært varm, og det skal ha vært kondens i plastposen, sa aktor.

– Det ble da tema om (NN) hadde knust telefonen før han leverte fra seg telefonen, noe han benektet, sa aktor.

Opprettet sak

På bakgrunn av hendelsene ble det opprettet en sak mot politibetjenten.

– Politimesteren i Troms ble oppnevnt som settepolitimester, og saken ble etterforsket fra april til august i år, sa Tobiassen.

– Han har forklart seg i avhør for politiet i Troms, og det er innhentet teledata. De trafikkdataene viser at det er det samme mobilnummeret og IMEI-nummeret som er brukt i hele denne perioden. Oversikten viser at siste anrop er 12:59:46 den 4. april, det vil si tre minutter etter at han hadde forlatt lokalene der avhøret hadde vært. Samtalen var en utgående samtale til et advokatkontor i Oslo, der det er en advokat som representerer vennen som var siktet i den andre saken, sa Tobiassen.

Han opplyste at det etter 4. april ikke var registrert flere bevegelser på telefonen.

Aktor avsluttet sitt innledningsforedrag angående bevistemaet slik:

– Det er et spørsmål om når telefonen ble ødelagt, og om det var et uhell. At telefonen var blitt ødelagt, er ubestridt, sa Tobiassen.

Kan miste jobben

Det er statsadvokat Kirsti Jullum Jensen hos Troms og Finnmark statsadvokatembeter som har tatt ut tiltalen. De har tatt forbehold om at det i retten vil bli lagt ned påstand om inndragning av telefonen.

Det er også tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om rettighetstap av stilling som betjent i Finnmark politidistrikt.

Politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen i Troms politidistrikt er aktor i saken. Det er naturlig at et annet politidistrikt enn Finnmark politidistrikt fører saken i retten siden mannen er ansatt i politiet i Finnmark.

Politibetjentens forsvarer, Espen Henrik Johansen, har tidligere sagt dette til iFinnmark:

– Vi har registrert at det er tatt ut tiltale, og tjenestemannen er uenig i at det foreligger grunnlag for domfellelse i denne saken, sa Johansen til iFinnmark i september i år.

– Så får han ikke gjort noe annet enn å ta belastningen av å møte i retten og begrunne standpunktet sitt overfor domstolen, sa han.

Debatt