Klinikk Alta ved Alta Helsestasjon Foto: Trygve Norum-Lunås

–⁠ Direktør Hope, har du tenkt over pasientens reisetid og vær­utfordringer for å få nødvendig helsehjelp?

– Jeg savner at dere snakker om belastninger som påføres pasientene ved slike reiser. Gjerne de pasientene med korte konsultasjoner på 10-20 minutter.  Hvordan tror du, direktør Hope, det er for den alvorlig syke med smerter, fatigue m.m? skriver Helge Mikkelsen, pasient og bruker av tjenester ved Klinikk Alta – men også pårørende.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til [email protected].

Direktør Hope; som pasient har jeg flere ganger fått problemer med å skulle kunne komme meg til lokalsykehuset. Dette på grunn av været. Og det er det lite vi kan gjøre noe med.

Jeg har vært bosatt en periode i Hammerfest, men også fulgt pasienter, eller vært med som pårørende. Så vil si at jeg med den grunnleggende kunnskapen kan uttale meg om dette. 

Kan også nevne at jeg i mitt yrkesaktive liv var hjelpepleier.  

Helge Mikkelsen på venterom akutten på vårt lokalsykehus. Foto: PrivatJeg vil først poengtere at jeg ønsker et godt tilbud til Hammerfestinger ,og de som sokner til den kommunen. Men også for pasienter, som du nevner sokner til Klinikk Alta. 

Så kan jeg si at jeg har sittet, flere ganger, og håpet på at ingen av mine blir syk, og må på lokalsykehuset vårt. Når uværet herjer som verst har jeg har sittet i Hammerfest og fått vite at flyplassen er stengt, og det samme gjelder for veien.

Min avdøde kreftsyke far sa følgende «jeg håper i fremtiden at ingen syke skal måtte reise i uvær». Han var takknemlig for stell og god pleie av de som jobbet på sykehuset.

Han var de evig takknemlig for omsorgen han fikk under sine mange operasjoner. Han var mer kritisk til de som satt med makt og myndighet. 

Han sa også følgende; «Tenk jeg kan reise til universitetet sykehuset i Tromsø, få oppfølgning av hjertespesialist, og være hjemme til middag». 

Han opplevde også og måtte reise med samletransport. Det var en slitsom reise for en meget kreftsyk mann. Resultatet var at jeg, eller en venn av min far, kjørte han til oppfølging av sin alvorlige sykdom i Hammerfest, slik at han skulle slippe å reise ut tidlig morgen, for så å komme hjem på sene ettermiddagen eller tidlig kveld. 

 I 2001 døde han på sykehuset. Jeg og min mor kom oss til sykehuset med et nødskrik. Det var sterk storm og i perioder sto bilene i ro på grunn av dårlig sikt. Min bror og deres barnebarn kom seg ned med flyet på Hammerfest Lufthavn den ettermiddagen. 
Kort stund etterpå ble både veien og flyplassen stengt.

Hva tenker du direktør Hope om det? Er det god omsorg for alvorlig syke? At den døende ikke skal ha sine nære og kjære rundt seg den siste tiden de har igjen med å leve? Eller skulle man bli akutt syk og ikke komme seg til sykehuset? Der du kan oppleve et prognosetap i etterkant? 

I desember 2020 hadde jeg som pasient to forsøk på å komme meg til en undersøkelse. Begge dager ble VargsundXpressen innstilt, og senere veien stengt. Jeg skulle ha en koloskopi. En undersøkelse som var mulig ved Klinikk Alta allerede da. 

Kan du tenke deg hvordan det er å sitte på buss, eller VargsundXpressen, når du skal gjøre en magetømming i forkant? I tillegg skal du vente på å kunne ta VargsundXpressen hjem. Billigste reise måten er melodien hos verdens største reisebyrå Pasientreiser. 

Da har du vært på reise fra tidlig morgen kl 06.00 og er tilbake i Alta kl 21.45. I mitt tilfelle vil jeg ha en reisetid med bil på 35-45 minutter i tillegg alt avhengig av vær, og føreforhold.

Jeg spurte i 2020 om å få denne undersøkelsen i Alta. Svaret var nei. Det var 15 ukers ventetid. Da ba jeg om at de sendte henvisningen til Harstad eller Storkmarknes.  
Noen uker etterpå var det ledig time i Alta. Jeg fikk time i januar 2021. Tilfeldigheter muligens? Eller var det den stående instruksen med å få pasienter hjem, fra en av de mange direktører, som har kommet, og senere gått av?

Jeg skal fortelle deg direktør Hope, at jula det året, gikk mine tanker ofte til det om jeg hadde en alvorlig sykdom. Heldigvis var det ikke slik.

Undersøkelse og reisetid til og fra hjemmet tok meg totalt ca to timer, mot en hel dag, som jeg hadde forberedt meg på skulle jeg til Hammerfest. Jeg følte meg ikke dårligere behandlet ved Klinikk Alta enn om jeg skulle ha undersøkelsen ved lokalsykehuset. 

Jeg savner at dere snakker om belastninger som påføres pasientene ved slike reiser. Gjerne de pasientene med korte konsultasjoner på 10-20 minutter. 

Vi hører om pasienter som må opp om natten for et sykehusbesøk. Dette er ofte pasienter bosatt i Kautokeino kommune. Hvordan er belastningen for disse pasientene? 

Den 18. desember i 2023 ble igjen VargsundXpressen innstilt på kort varsel. Og beskjeden var; «vi prøver å sende reisende med buss!»

18.12.2023 var det følgende værrapport om morgenen;

Hammerfest:
Snø
2°C
Vind 35 km/t 
Nedbør: 10%
Luftfuktighet: 68%

Alta 
For det meste skyet
1°C
Nedbør: 0%
Luftfuktighet: 70%
Vind: 5 km/t

Her i Alta hadde vi den dagen så lite vind at jeg gikk ut med åpen boblejakke til Kiwi og Biltema på Alta sentrum. Og man kunne ha tent et lys med fyrstikk, uten å måtte skjerme for, ved inngangen til Amfi Alta. 

Tenk deg at du er på lokal sykehuset vårt på en dagkirurgi, og blir værfast i flere dager. Pasientreiser dekker 500-600 kr. av din hotellregning. Resten er det den syke som må dekke fra sin private bankkonto. 

Kan du ikke bo på hotell må du gå ute hvis du ikke har venner eller familie å sove hos. 

Er ikke denne pengebruken av interesse? Eller er det fordi dette går fra en annen konto, som ikke påvirker deres budsjett? Bare det får meg til å undre over at ikke noen politikere snakker om temaet. Ja, blant annet de politikerne som stemte ja til byggingen av nye Hammerfest sykehus. 

Jeg har takket nei til undersøkelse på sykehuset to ganger i 2023. Dette var den 12.09.23 kl. 14.00 og 17.10.23 kl. 11.00. Jeg takket nei pga at min helse er så dårlig at jeg ikke har overskudd til reise som tar én dag, eller flere døgn – hvis ikke været spiller på lag. Og dette for en undersøkelse på ca. 30 minutter, ifølge opplysninger jeg har fått. 

Siden jeg ikke har daglige plager har jeg bedt om å få denne ved ledig time i Alta, om så jeg må vente til 2025 for å få den. Skulle det bli et problem skal jeg nok få tatt kontakt igjen for en ny time. Forøvrig har jeg, direktør Hope, ikke økonomi til hotell opphold i byen hvis det blir dårlig vær. 

Og jeg, direktør Hope, vet at med alder øker mine behov av helsetjenester. Ergo vil da mine behov for å reise øke. 

Vi bor 30 kilometer unna Klinikk Alta. Jeg var hos Stilla Legesenter den 18. desember 2023 for å ta noen blodprøver. De er lokalisert i samme bygg som Klinikk Alta – en undergang skiller de. 

Bussen fra Hammerfest kom med reisende fra Hammerfest lufthavn, og de som skulle med VargsundXpressen den morgenen. Den var på Alta sentrum kl. 12.12. Da hadde jeg en reisende fra Hammerfest med meg hjem, og forstod jeg det rett hadde de reisende fått beskjed om at kolonnekjøring blir iverksatt på kort varsel. Ergo kunne muligheten bli retur til Hammerfest. 

Skulle du måtte reise tilbake til byen hadde du en mulighet, og det var å reise hjem med nattbussen kl. 03.50 fra Hammerfest, med ankomst på Alta sentrum kl. 06.20. Bor du i Talvik går bussen dit 07.12 fra Alta sentrum og ankommer Talvik 07.55. Tenk de som bor i Kautokeino eller i Langfjorden i Alta kommune eller i Øksfjord. Da kan det bli en lang ventetid på offentlig transport hjem. 

Så er det vel dette sin er en direktør med omsorg for «sine» pasienter også bør ha på minnet – når det er strevsomt for pendlere å skulle måtte reise fra Alta lufthavn. Hvordan tror du, direktør Hope, det er for den alvorlige syke med smerter, fatigue m.m.?

Helge Mikkelsen,
pasient og bruker av tjenester ved Klinikk Alta.
– Men også pårørende. 

Debatt