Foto: André Bergeton Larsen/Creo Media

Kronstadposten er opplagsvinner og øker mest nok en gang: – Vi er glade for at vi fortsetter veksten

Kronstadposten kan siden avisen så dagens lys vise til tidenes største økning i opplaget i 2023. Denne gangen en oppgang på 47 prosent og opplagsøkning på 917 på ett år, viser ferske tall som Landslaget for lokalaviser (LLA) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la fram for avisbransjen onsdag.


Kronstadposten har fått et godkjent opplag på 2.855 for andre halvdel i 2023. Regner vi disse tallene mot andre halvår i 2022, som var på 1.938, viser det en økning på hele 917 aviser i løpet av 2023. Kronstadposten har nok en gang størst økning blant avisene i Nord-Norge, og på landsbasis er det kun syv aviser som har større framgang enn KP.

Der det første halvåret i fjor var best for lokalavisen med økning på 666, var også andre halvår veldig god. Kronstadposten noterer en økning på 251 i andre halvår, og har fortsatt trenden inn i 2024.

– Vi har lagt ned hardt arbeid etter lanseringen av nettavisen for snart ett og et halvt år siden. Nå ser vi resultatene etter det første hele driftsåret, og vi er strålende fornøyd med denne opplagsøkningen. Nå begynner vi å befeste vår posisjon i Alta, men vi er fortsatt sultne til å ta enda større steg i tiden framover, sier ansvarlig redaktør Tom Erik Nilsen.

– Disse opplagstallene er samtidig et resultat av veldig godt teamarbeid hvor hele laget ønsker utvikling – med ståpå-vilje og engasjement – og vi er en gjeng som brenner for de gode, lokale sakene med både hurtighet og interesse. Og at vi gjør det så bra med en stab bestående av bare seks personer er særdeles motiverende, smiler Nilsen.

Kun fire aviser i landet har større prosentvis økning enn KP.

Altaposten fram og Finnmark Dagblad går tilbake

Kronstadposten har størst økning blant avisene i Nord-Norge med 917. Til sammenligning har Altaposten et pluss i opplaget på 198 mens Finnmark Dagblad har en tilbakegang i opplaget på 181 mot andre halvår i 2022. Ellers er det kun Hammerfestingen av de resterende Finnmarksavisene som øker, mens Ságat holder seg uendret.

På landsbasis er det kun syv aviser som har større fremgang i opplaget enn Kronstadposten. Og det er storavisene VG+, Fædrelandsvennen, Dagens Næringsliv, Adresseavisen og Dagen som er foran, samt de to lokalavisene Akersposten og Nordre Aker Budstikke.  

Kronstadposten er også opplagsvinneren blant LLAs 110 lokalaviser, det vil si den avisen som øker mest. Også ved forrige måling, som gjaldt for 1. halvår 2023 og som ble presentert i september 2023, var lokalavisen fra Alta best blant de 110 avisene i Landslaget for lokalaviser med en økning på 760.

– Nå som økonomien er krevende for de fleste – også i mediebransjen, er jeg veldig glad for at vi fortsetter veksten, sier Nilsen.

Sammensatt årsak

Nok en gang er det de digitale abonnentene som sørger for vekst, og KP har en økning digitalt på 642,5% i 2023. Men papiravisen holder stand, med en liten nedgang. 

– Årsak til at papiravisen går noe ned er litt sammensatt. Den vanlige families husholdningsøkonomi har nok sørget for en nedgang på løssalg, som er den største årsaken til at papiravisen selger litt mindre. Og vi har i alle år solgt mye aviser gjennom løssalg. Samtidig velger mange papirabonnenter å omgjøre abonnementet til å gjelde digital, og får da lese papiravisen som eAvis samtidig som de får tilgang på pluss-saker. Dermed går papiravisen litt ned, opplyser Tom Erik, og legger til at dette har vært forventet. 

Men Kronstadposten er ikke alene om å merke en liten nedgang i trykte papiraviser. Altaposten har på ett år mistet 207 papirlesere og Finnmark Dagblad hele 350.

Nettavisen pusher rekorder

Men Kronstadpostens nettavis fortsetter å sette rekorder når det kommer til sidevisninger. I løpet av årets ni første uker kan Kronstadposten vise til et snitt på hele 102.000 sidevisninger ukentlig.

– Vi har helt elleville tall å vise til. Sist uke var totaltallet på 108.500 visninger, og i uke 4 var vi oppe i 124.000 visninger. Og et slikt høyt snitt digitalt har redaksjonen grunn til å smile over samtidig som annonsørene bør legge merke til det. Disse tallene viser at våre abonnenter er trofaste og leser vår nettavis, sier Nilsen.

Vi retter

I en tidligere utgave av denne saken hentet vi også ut Altapostens tall for sidevisninger fra Medietall.no. Da vi klusset med regnestykket og ikke tok hensyn til at tallene visste gjennomsnittlige tall, har vi tatt bort denne linja, da tallene ikke medførte riktighet.

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.