Kolbjørn Rikardsen, Sylvi Bellika, Eva Hætta og Svein Berg. Foto: Julie Fredriksen

Oppfordrer Alta kommune å vurdere leie av de ledige plassene ved Furuly til friske eldre: –⁠ Behovet er skrikende

Ved Furuly står det i skrivende stund 16 rom tomme hos Betania Alta. Rommene ønsker Alta Pensjonistforeningen i samarbeid med Eldrerådet skal benyttes av friske eldre som har behov for sosialisering. Nå vil de ha Alta kommune med på laget.


Mandag denne uken inviterte styret i Alta Pensjonistforening og Eldrerådet til et pressetreff hvor de luftet tankene sine med media.  

– Vi er veldig glad for at vi endelig, og jeg sier endelig, for det har vært dårlig med samarbeid mellom oss. Pensjonistforeningen sitter på rundt 550 medlemmer, og vi sitter på den politiske grenen som kan fremme saker og ting til kommunen, innledetLeder i Eldrerådet, Svein Yngvar Berg. Foto: Julie Fredriksen leder i Eldrerådet, Svein Yngvar Berg. 

Mange ensomme eldre i distriktene

Før jul i fjor tok Betania Alta kontakt med Pensjonistforeningen angående de 16 rommene, og ville lufte hva de tenkte rommene kunne brukes til. 

– Vi tenker at rommene kan brukes av friske eldre som klarer seg selv. Det er mange friske eldre som sitter hjemme alene og er ensom, som gjerne ønsker å bo en plass hvor de kan klare seg selv, men samtidig være sammen med andre eldre. Vi har lest om at det finnes en slik ordning andre steder i landet og tilbakemeldingene er at de eldre trives godt, sier medlem av Eldrerådet fra Sametinget Eva Hætta. 

Les også: –⁠ 16 eldreplasser ved nedlagte Furuly sykehjem

Styremedlem i Alta Pensjonistforening, Sylvi Bellika, legger til at det er viktig at rommene benyttes av friske eldre. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder i Alta Pensjonistforening, Kolbjørn Rikardsen og styremedlem, Sylvi Bellika. Foto: Julie Fredriksen– Hvis Betania Alta skal leie ut, må de ha en kontrakt som sier at hvis man er så syk at man ikke klarer seg selv, så er ikke det rette plassen for vedkommende å bo. Det må heller ikke bli forvekslet med en sykehjems institusjon, da har vi bommet, sier hun og utdyper:

– Et slikt tilbud er meget viktig for sosialiseringen, for det er en utfordring i distriktene. 

Et skrikende behov

– Hvilke lignende tilbud finnes for eldre i dag? 
– Det blir jo Vertshuset Eldresenter, men det er det fullt og 70 står på venteliste. Behovet er stort, og det bare øker. Jeg synes det er tragisk at det er blitt sånn, og med den eldrebølgen som kommer er behovet nærmest skrikende. Samtidig står 16 rom tomme, og om kommunen sier nei, vil de fortsette å stå tomme, sukker Bellika.  

Les også: Vil gjenåpne Furuly som eldre-kollektiv: –⁠ Et tilbud for eldre som i større grad klarer seg selv

På Furuly vil de eldre ha tilgang på en felles stue, kjøkken og vaskerom. De vil også ha et enmannsrom som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Skal diskutere forslaget

Hovedutvalgsleder for helse og sosial i Alta kommune, Trine Noodt, forteller til Kronstadposten at de er veldig glad for at det kommer innspill og at forslaget er noe de vil ta med seg videre.

Artikkelen fortsetter under bildet. Hovedutvalgsleder i helse og sosial i Alta kommune, Trine Noodt. Foto: Therese K. Munkvold

– Vi fikk dette forslaget sendt til oss av Frp, og vi tar imot alle gode forslag med takk. Alle muligheter skal man se på, og dette blir vi å ta opp og diskutere. 

– Hva tenker du om at 70 eldre står på venteliste hos Vertshuset Eldresenter?
– Det er vi veldig klar over, og noe vi er opptatt med å få gjort noe med. Vi følger det tett opp og jobber med å finne løsninger. Et av tingene vi ser på er å få fremskyndet byggetrinn to av Alta omsorgssenter, men jeg har forståelse for at det er noe som er utfordrende for de eldre som trenger plassene nå. 

 

Debatt