Fryseboksen på Toften fungerer ennå – etter 70 års drift. Foto: Johnny Berg

Er fryseboksen på Toften, fra 1954, Norges eldste som ennå er i drift?

For ca. 50 år siden overtok Paul Andreassen, opprinnelig fra Toften, men nå bosatt i Tromsø, en fryseboks av en nabo på Kvaløya. Fryseboksen hadde naboen fått av sin bestefar, og var i ferd med å dumpe den da Paul fikk spørsmål om å overta boksen.


– Da jeg fikk spørsmål om å overta fryseboksen sjekket jeg først om det var liv i den, og det var det. Da valgte jeg å takke ja til tilbudet, noe som jeg ikke har angret på i ettertid. Fryseboksen var på ca. 120 liter og produsert i Sverige under navnet Helifrost.
– Først tok datteren min fryseboksen i bruk og hadde den i mange år, og da hun skulle flytte spurte hun om jeg ville ha den tilbake. Det takket jeg på nytt ja til, og flyttet fryseboksen til Toften og plasserte den i naustet.

For ikke lenge siden var Paul i naustet sammen med en kompis, men da de skulle fyre opp fryseboksen hørte de ikke at den startet. 
– Jeg tenkte da at den hadde tatt kvelden, og vurderte kjapt at det bare var å hive den på fyllinga.

I stedet for å bryte den tunge fryseboksen ut av naustet, valgte Paul å forsøke og plugge på strømmen for å dobbeltsjekke om det ble liv. Og liv ble det, men fryseboksen gikk veldig stille slik at det var vanskelig å høre at den var i drift.

Norges eldste fryseboks i drift

– De første eierne av fryseboksen husket ikke hvor den ble kjøpt fra, men det eneste de husket var at den ble kjøpt i 1954. Grunnen til at de husket når den ble kjøpt er at dette skjedde samme året som Straumsbukta på Kvaløya fikk strøm, forklarer han.Produktmerkeskiltet fra Elektrohelios. Foto: Johnny Berg

– Kan dette være Norges eldste fryseboks som fortsatt er i drift? spør Paul Andreassen, som bruker boksen til å fryse ned fisk når fryseboksen inne i huset er smekke full av havets delikatesser. 
– Og det kan jeg fortsatt gjøre, skratter den glade eieren, for fryseboksen fungerer ennå – 70 år etter at den ble kjøpt.

Kronstadposten har sjekket litt rundt hos fryseboksselgere i Alta, og ingen av dem kan bekrefte at de har hørt om frysebokser som fortsatt er i drift i en alder av 70 år eller eldre. Derfor er også vi spent om noen av våre lesere kjenner til at det finnes frysebokser som er kjøpt inn før 1954 og fortsatt gjør jobben sin. Kjenner man til dette er det bare å kontakte redaksjonen vår.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.