Onsdag og torsdag denne uken møttes 34 ledere og styreledere fra 24 ungdomsbedrifter i fylket til en samling i Alta hvor de lærte om ledelse, bygget nettverk og hørte om erfaringer fra næringslivet.
Møtet ble arrangert av Ungt Entreprenørskap Arktis, og de deltakende elevene kom fra ungdomsskoler i Vadsø, Tana, Kirkenes, Karasjok, Kautokeino og Alta.
– Elevene fikk høre erfarne ledere prate om ulike temaer knyttet til ledelse, og samtidig fikk de en mulighet til å bli kjent med hverandre og knytte nettverk, forteller Solveig Ittelin, som er prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Arktis og ledet arrangementet.
Det ble særlig fokusert på utfordringer som er vanlige for ledere i ungdomsbedrifter.
– Det er utfordrende å være leder i en bedrift der man er i lag med sine nære venner. Da er det viktig å kunne skille mellom å være venner og å være kollegaer, sier Ittelin, og utdyper:
– Vi vil gi dem mer input om å drive med ledelse, og gi dem verktøy og tips for å takle ulike situasjoner som kan oppstå, slik at de best mulig kan lede gjengen sin. Vi vil gi dem noe som de kan ta med tilbake til bedriften og hverdagen, forteller hun.
Næringslivet delte sine erfaringer
Elevene fikk også høre fra folk med erfaring fra det lokale næringslivet, noe både arrangøren og deltakerne satte stor pris på.
– At de stiller opp og bruker av sin tid for å dele med ungdommen setter vi veldig stor pris på. Det viser hvor sammensveiset vi må være for å få frem fremtidens ledere. Det er viktig med samarbeid, sier Ittelin.
De som ga presentasjoner fra næringslivet var Kjetil Johansen fra Offroad Finnmark, Merete Jørstad fra Finnmarksløpet, Nina Furulund Eriksen fra Kivijervi Entreprenør og Kjetil Kristensen fra Alta Næringsforening.
Skal drive - og avvikle - bedrifter
Ungdomsbedriftene inngår som en del av læreplanen for de involverte ungdomsskoleelevene, og i løpet av skoleåret skal de både etablere, drive og avvikle bedriften.
– Det skal skje innenfor de rammene og verktøyene vi har for å hjelpe dem gjennom prosessen. Bedriften må avvikles til skoleslutt, men muligheten er å ta det videre til et AS eller enkeltmannsforetak, forteller prosjektleder Ittelin, og påpeker at dersom elevene får frem en vellykket bedrift så er det ingenting i veien for å fortsette den.
– Om de gjør noe vellykket så er det gode muligheter for å ta det videre, sier hun.
Blant årets ungdomsbedrifter er det ifølge Ittelin stor variasjon i både sektor, produkter og hvor langt de har kommet i utviklingen.
– Noen er på det stadiet at de finner samarbeidspartnere, mens andre lager prototyper av sine produkter, og noen driver med markedsføring. Noen av bedriftene er i gang med salg, men andre ikke er der ennå. Det er stor variasjon og mye spennende som skjer i ungdomsbedrifter i fylket dette året, sier Ittelin.
Møtes til fylkes- og Norgesmesterskap til våren
Den 11. og 12. mars vil de bli avholdt et fylkesmesterskap, hvor alle ungdomsbedriftene i Troms og Finnmark møtes, og en jury fra næringslivet vil kåre en vinner basert på ulike kriterier.
Og et par måneder senere går vinneren videre til Norgesmesterskapet, som arrangeres i mai, forteller Ittelin.
– Så det bli litt konkurranse mot slutten av skoleåret, sier Ittelin.
Les også:
Les også:
Les også: