Til nye Hammerfest sykehus skal kunstner Johannes Høie lage en sammenhengende frise på veggene øverst i hovedtrappen, ved inngangen til barne- og ungdomsavdelingen. Verket skal utføres i akrylmaling, for frihånd direkte på veggen. Kunstskisse: Johannes Høie

Slik blir kunsten ved nye Hammer­fest sykehus

I 2025 skal det nye sykehuset for Vest-Finnmark stå ferdig. Nå har et kunstutvalg bestemt hvilke kunstnere som skal få det ærefulle oppdraget med å pynte opp sykehuset.


Finnmarkssykehuset melder i en pressemelding at kunstutvalget nå har plukket ut åtte kunstnere som skal få det ærefulle oppdraget med å pynte opp det nye sykehuset.

– Samarbeidsmodellen med Hammerfest kommune og UiT – Norges arktiske universitet er med på å gjøre nye Hammerfest sykehus unik i landssammenheng. Kunsten på Hammerfest sykehus skal på ulike måter stimulerer til sanselig erfaring. Vi har sett etter kunstnere som kan løfte ulike aspekter ved kunst og kunsthåndverk, om det å erfare og å lære gjennom å gjøre, og inneha en filosofisk tilnærming til materialene. Kunstnerne har latt seg inspirere av naturen og omgivelsene i Hammerfest, men også av den rike kulturen og mangfoldet av mennesker som bor i regionen, opplyser Finnmarkssykehuset i pressemeldingen. 

Kunstutvalget har sett etter kunstnere som evner å kommunisere med en sammensatt målgruppe. De valgte kunstnerne skal ha erfaring og utfordrer det å jobbe med rom og arkitektur, og bruker ulike type materialitet. Alle har valgt å forholde seg til områdets rike historie og tradisjoner på ulike måter. Felles for disse kunstnerne er ønsket om å fortelle historier gjennom kunsten, enten ved gjenkjennelige virkemidler eller gjennom undring og et abstrakt formspråk. Flere av dem har også latt seg inspirere av stedsspesifikke materielle og immaterielle tradisjoner.

– Kunsten ved nye Hammerfest sykehus vil være nyproduserte og stedsspesifikke verk, med grunnlag i kunstplanen og tilpasset det nye sykehuset. Kunstprosjektene er svært ulike, men felles stikkord kan være omsorg, berøring, liv og vann. Kunstnerne har valgt former og symbolikk som er åpen og antydende, og som resonnerer mot en fellesmenneskelig klangbunn. Kunst på sykehus møter mennesker i ulike situasjoner, men som gjerne har til felles at de er i en sårbar situasjon. Kunsten skal evne å møte både brukere, ansatte og besøkende på en god måte, samt spille på lag med tempoet vi finner på sykehuset, opplyser Finnmarkssykehuset.

Dette er kunstnerne som skal lage kunst til det nye sykehuset:

  1. Ingunn Utsi
  2. Hilde Skancke Pedersen
  3. Lin Wang
  4. Javier Barrios
  5. Johannes Høie
  6. Solveig Ovanger
  7. Ingeborg Annie Lindahl
  8. Mikkel Wettre
Utsi er en samisk kunstner fra Repvåg i Finnmark. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og er en av Finnmarks mest rutinerte kunstnere med en produksjon som strekker seg over 40 år. Hun jobber i hovedsak med tegning og skulptur hvor hun blant annet har gjort seg bemerket med sin bruk av rekved i tråd med gammel samisk kultur. Til kantinegården ved det nye sykehuset skal Ingunn Utsi utforme skulpturer, benker og ornamentikk som et kunstprosjekt i et helhetlig, sammenhengende område. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto av modellskisse kunst til nye Hammerfest sykehus av Ingunn Utsi.

Skancke Pedersen er født i Hammerfest og bor i Kautokeino i Finnmark, Norge. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo og ved Forfatterstudiet 1 og 2 ved Universitetet i Tromsø, og er en del av kunstnerkollektivet Dáiddadallu. Hennes kunstnerskap er preget av at hun er født, bor og arbeider i Nord-Norge, av naturen og av hennes norsk-samiske tilhørighet. Skancke Pedersen skal lage et monumentalt, takhengt verk i foajén. Kunstinstallasjonen faller vertikalt i ca. 5,3 meter og får en diameter på mellom 2,5 og 3 meter. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skancke Pedersen har vært inspirert av fiskeskjell i sitt verk til Hammerfest sykehus.

Wang er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kinas Kunstakademi, Skulpturavdeling, Hangzhou. I sine skulpturelle verk kombinerer hun arv, tradisjon og uttrykk fra kinesisk og norsk kultur. Resultatet blir ofte store, porselensbaserte former rike på historiefortelling i mange lag. Til nye Hammerfest sykehus skal Lin Wang lage et vegghengt verk i porselen og glass i en treramme. Verket måler 1.8 meter i diameter og vil henge på fondveggen i foajéen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skisse kunst nye Hammerfest sykehus av Lin Wang

Barrios er en norsk-meksikansk kunstner som bor og jobber i Oslo. Han jobber med ulike teknikker på akryl og glass, gjerne glassmaleri og bruk av lys sammen med folie. Barrios er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og fra School of Visual Arts i New York. Han skal lage kunst i takplatene i korridorene mellom heisene over 3 etasjer i tillegg skal han lage takmalerier til fem gynekologiske undersøkelsesrom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utsmykning i tak av Javier Barrios.

Høie er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider med tegning, installasjon, monumentale veggarbeider og maleri. Høie bruker både flytende tusj og pensel direkte på vegg. Til nye Hammerfest sykehus skal Høie lage en sammenhengende frise på veggene øverst i hovedtrappen, ved inngangen til barne- og ungdomsavdelingen. 

Ovanger bor og arbeider i Tromsø. Hun er medlem av Norske Kunsthåndverkere siden 1980 og Norske Billedkunstnere siden 2016. Gjennom en håndverksmessig, praktisk inngang jobber hun særlig med materialet fiskeskinn som hun har lært av Amurfolket, også kalt “Fiskeskinnsfolket”, fra Øst-Sibir. Til stillerommet i første etasje skal hun lage tre vegghengte, halvkuleformede verk i flettet fiskeskinn som hun har kalt «Kloder i et stille univers».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Detalj fra utsmykking ved UiT, ILP i 2020. Tittel: Stor Klode - Liten Klode. Foto: Solveig Ovanger

Lindahl er en norsk flermedial billedkunstner som ofte arbeider med lyst kritt og rissinger i mørke overflater. Lindahl var en av pionerstudentene ved Kunstakademiet i Tromsø, og videre utdannet med master i kunst ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. I variasjoner over landskap setter Lindahl geologi og biologi i spenn, som meditasjoner over det varige og det skjøre. Til nye Hammerfest sykehus skal Lindahl utføre en monumental tegning på vegg i andre etasje; utenfor heisen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skisse verket Miella til nye Hammerfest sykehus av Mikkel Wettre.

Wettre er utdannet billedkunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo og professor i form ved Universitetet i Bergen. I skulptur og installasjon utforsker han multi-modalitet og sansing. Til uterommet ved inngangspartiet skal Mikkel Wettre lage fire skulpturer formet som hender i polert masikvartsitt. Verkets tittel Miella er hentet fra de samiske ordene «Miellaláhki» (= sinnelag) og «Mielladilli» (= sinnsstemning). 

Kunstutvalget har bestått av: 

  • Beate Juliussen, administrasjonsleder Finnmarkssykehuset og leder av kunstutvalget
  • Bryndis Rogde, enhetsleder DPS Vest-Finnmark, Finnmarkssykehuset
  • Rolf Sundby, ingeniør avd. forvaltning og utvikling, Finnmarkssykehuset
  • Grethe Johannessen, fagansvarlig kultur Hammerfest kommune
  • Nina Emaus, professor i helsefag, leder for Institutt for helse- og omsorgsfag UiT
  • Harald Hasfjord – prosjektleder Sykehusbygg
  • Vibeke Christensen, kurator og kunstkonsulent, Kulturbyrået Mesén
  • Ann-Helen Zachariassen, sekretær for kunstutvalget
    (kilde: finnmarkssykehuset.no)

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.