Forrige onsdag gikk Æventyr Alta AS og Æventyr Opplevelser AS konkurs. Æventyr-selskapenes konkurser har store konsekvenser for Alta. Rundt 60 personer står uten jobb og flere restauranter, utesteder og et hotell er stengt.
Driverne bak selskapene, Vegard Berge Uglebakken og Morten Ek, har uttalt at pandemien var
utslagsgivende at de til slutt valgte å melde oppbud. Koronalånene fra staten ble rett og slett for tøffe å betale ned.
I starten av mandagens kommunestyremøte foreslo ordfører Monica Nielsen en uttalelse rettet til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) om situasjonen til reiselivet etter pandemien.
Der tar hun opp koronastøtten.
– Det er et paradoks at de samme lånene som reddet bransjen under pandemien, nå bidrar til å sparke bein på de samme bedriftene, sa ordføreren fra talerstolen.
Forslaget til uttalelse blir sendt ut til medlemmene i kommunestyret, og vil bli behandlet i slutten av mandagens møte.
Uttalelsen
Her er forslaget til uttalelsen:
«Alta kommune har et sterkt privat næringsliv med et eierskap som i stor grad er lokalt og regionalt forankret. Gjennom det siste tiåret har reiselivsnæringen spesielt blitt en viktig og voksende næring for vår kommune. Mange av kommunens reiselivsaktører klarte gjennom covid-perioden å opprettholde sin påbegynte satsning, gjennom omstilling, tilføring av kapital fra eksisterende eiere, samt opptak av statsgaranterte likviditetslån som en nødvendighet for å sikre videre drift.
Der mange av bedriftene i andre bransjer som mottok likviditetslån bevarte sine varelagre og kunne omsette disse i ettertid, gikk reiselivets inntekter tapt. Nå skal likviditetslånene betjenes, samtidig som vanlige driftsutgifter skal betales. Dette i en tid der renteøkninger, lønnsøkninger og prisøkninger er betydelige, kjøpekraften i privatmarkedet er redusert, markedene skal gjenoppbygges etter pandemien og at man opererer i en bransje der sesongsvingningene fortsatt er store.
Vår region har i løpet av den siste tiden opplevd flere konkurser, som følge av blant annet de svært strenge retningslinjer og vilkår heftet med de statsgaranterte lånene. Dette medfører tap av lokale arbeidsplasser og negative ringvirkninger som merkes langt utover reiselivsnæringen. Det er et paradoks at de samme lånene som reddet bransjen under pandemien nå bidrar til å sparke bein på deler av vårt næringsliv.
Dette som følge av en begrenset avdragsfrihet på 3 år og deretter en nedbetalingstid på maks 3 år. Selskapene er i tillegg suspendert fra annen finansiering frem til de statsgaranterte lånene er gjort opp, der eventuell nye lån eller ny kreditt knyttet til eksisterende lån medfører at risikoen for disse lånene i sin helhet overføres til kredittforetaket. Ettersom mange selskaper som møter dette utfordringsbildet har tært på egenkapitalen over langt tid vil disse også falle inn under EØS-regelverket for differensiert arbeidsgiveravgift på 14,1%, noe som bidrar ytterligere til likviditetsutfordringer for bedrifter i Nord-Troms og Finnmark.
At selskaper med midlertidige likviditetsutfordringer, men som har livets rett på noe lengre sikt ikke sikres den nødvendige tid og handlingsrom, synliggjør at de unntaksbestemmelsene som kan gjøres gjennom Eksportfinansiering Norge (Eksfin) ikke i tilstrekkelig grad kommer selskapene til gode.
Alta kommunestyre er stolte av regionens private næringsliv, og ser med stor bekymring på de utfordringene reiselivet og tilstøtende bransjer nå står i. Samarbeidet mellom regjeringen, Eksfin og bankene må løftes, slik at selskapene i praksis får den nødvendige hjelpen for å overleve etterdønningene etter covid-pandemien. Vi ber med dette derfor om at regjeringen griper inn for å sikre at det lempes på de urimelige korte tilbakebetalingskravene og får på plass en avdragsordning som er riktig og tilpasset situasjonen næringsaktørene befinner seg i.»
Les også:
Les også: