Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til [email protected].
Les også:
På vegne av Finnmarkssykehuset vil jeg si tusen takk for innlegget ditt. Jeg kan ikke gå inn i detaljene i fortellingen din, men jeg konstaterer at vi er enige om mye. Ikke minst at pasienter ikke skal behøve å reise mer enn nødvendig for behandling. Og særlig gjelder dette de mest sårbare.
Dette griper rett inn i den kanskje største og viktigste konsekvensen av budsjettvedtaket av 21. desember i fjor, der styret – etter innstilling fra direktøren – slår fast at vi skal fortsette oppbyggingen av Klinikk Alta.
Storbrukerne
Men vi fokuserer på storbrukerne, som trenger hypping og gjentakende somatisk behandling fra spesialisthelsetjenesten. Dette er en stor gruppe vi nå tenker å flytte fra Hammerfest sykehus til Alta, og vi tror dette er en høyst velkommen utvikling for regionen.
Vi legger altså i 2024-budsjettet føringer til å bygge ned poliklinisk aktivitet i Hammerfest og overføre denne til Klinikk Alta, og vi gjør det for at disse pasientene i størst mulig grad skal slippe merbelastningen med reisen til og fra behandling flere ganger i måneden, noen flere ganger i uka.
Du nevner i innlegget ditt kreftbehandling. Infusjon er et av tilbudene vi gjennom vedtaket ønsker å styrke ved Klinikk Alta. Det handler om at de sykeste - som trenger hjelp aller mest - i minst mulig grad skal behøve å reise, forutsatt at det er medisinsk forsvarlig. Det samme gjelder for eksempel de med behov for dialyse på grunn av nyresykdom. Disse trenger gjerne behandling to ganger i uka. Eller øyestikking, som også må gjentas for å bevare synet. Det blir svært mange turer spart for veldig mange pasienter.
Storvolumet består
Så tenker vi - som du er kjent med - å flytte tilbud som ikke er avhengig av umiddelbar og gjentakende behandling tilbake til Hammerfest. Dette gjelder ortopedi, årsaken er kjent, det samme er antallet, og vi tenker som resten av sykehus-Norge: Pasienter som skal ha planlagt behandling, kan klare å reise til behandlingsstedet én eller to ganger i livet.
Oppfølgingen, altså de korte legebesøkene du beskriver, søker vi å løse blant annet med e-poliklinikken.
Øre, nese, hals-kirurgi planlegger vi å fortsette med i Klinikk Alta. Dette er såkalt storvolum-aktivitet, (langt større enn ortopedisk). I tillegg kommer en del annen kirurgi. Det er altså ikke riktig at vi legger ned all kirurgisk aktivitet.
Alt dette skal gjennom en risiko- og sårbarhetsanalyse, som legges frem for styret i februar.
Ansvar for alle
Vi anerkjenner også at regelverket for Pasientreiser kan gjøre reisen utfordrende. Jeg har ved flere anledninger uttalt at forskriften som fungerer utmerket rundt Oslo- og Drammensfjorden, ikke nødvendigvis gjør det i et fylke som Finnmark, med liten og spredt befolkning, store avstander og færre fly-, buss- og båtavganger. Våre kolleger i Pasientreiser Finnmark hjelper de reisende etter beste evne, men de må forholde seg til regelverket de er satt til å forvalte. Jeg kan imidlertid love deg og andre at vi gir innspill der det er naturlig. Vi gir også innspill om den øvrige kollektivtransporten der vi kan.
Avslutningsvis er vi glad for at pasienter og brukere engasjerer seg i vårt felles helsetilbud, enten det er i Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg eller Alta. Det er mange synspunkter, og vi kan dessverre ikke svare alle innlegg, men vår oppgave er å gi et likeverdig spesialisthelsetilbud til alle som til en hver tid bor eller befinner seg i Finnmark, og vi må se tilbudet i sammenheng og i fugleperspektiv.
I 2023 hadde vi til sammen 27.333 pasientepisoder ved Klinikk Alta. 16.285 av disse var i somatisk virksomhet, og vi kommer neste år til å se at tallet har vokst ytterligere.
Eirik Palm, kommunikasjonssjef og samfunnskontakt, Finnmarkssykehuset