Liv Bente Kristoffersen, avdelingsleder Marin, Maritim og Industri Innovasjon Norge Nordland. Foto: Bjorn Eide [email protected]

–⁠ Omstilling ligger i vår natur

– Vi trenger de gode idéene. Vi trenger viljen til å tenke nytt. Vi trenger pågangsmot og framtidsoptimisme. Vi trenger at folk finner sammen, i nye konstellasjoner og i samarbeid. Og ikke minst: vi trenger arenaer der folk kan møtes, og idéene kan gro, skriver Merete Susan Andersen og Liv Bente Kristoffersen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Innovasjonsuken Arctic Innovation Week starter mandag 14. oktober. Årets tema er omstilling; og omstilling ligger bokstavelig talt i vår natur her i nord. Gjennom århundrer har vi tilpasset oss tøffe forhold og endringer langs en gavmild, men værhard kyst – som har gjort det nødvendig å hele tiden utvikle teknologi og løsninger. Evnen til å omstille seg og skape ny utvikling og nye verdikjeder er fremdeles helt nødvendig.

Norge har alltid vært en nasjon med sterke bånd til naturen. For oss i nord er havet spesielt viktig, som kilde til mat, inntekter og transport. Viljen og nødvendigheten til å bruke ressursene har bl.a. ført oss til dagens moderne fiskeriflåte og havbruksteknologi, og gir grunnlag for mange små og store samfunn langs hele kysten. Med store svingninger i en av våre viktigste naturgitte næringer må vi utnytte alle muligheter til vekst i marin sektor, drevet av innovasjon, bærekraft og global etterspørsel. 

Skulle vi bært båtan?

Nord-Norge vender mot havet. Vi må bruke havressursene på en mest mulig bærekraftig måte for å skape nye produkter og verdikjeder. Dette gjelder alt fra fiske, fiskeindustri og havbruk, til marin bioteknologi og utvikling av nye materialer og medisiner. Norge har en unik posisjon med vår rike marine biodiversitet og sterke forskningsmiljøer – som gir store muligheter for vekst og innovasjon. I de marine næringene spiller innovativ teknologi en viktig rolle. Fra avanserte overvåkingssystemer som sikrer fiskehelsen, til mer miljøvennlige fartøy som kan operere i ekstreme værforhold, er det innovasjon som driver effektivitet og sikkerhet. Norge har allerede et sterkt teknologimiljø. Det er viktig at vi sammen sikrer at Norge forblir i forkant av utviklingen. 

Havbruk er en viktig næring i nord. Med en stadig økende global befolkning og behovet for bærekraftige matressurser, har norsk havbruk potensialet til å styrke rollen som ledende leverandør av sunn og bærekraftig sjømat. Det stilles nemlig stadig strengere krav til bærekraft – og vi må sikre at både sjømatprodusentene og deres leverandører er forberedt. Da må de jobbe med bærekraft på en måte som er effektiv og sikrer både vekst og lønnsomhet. Innovasjoner i teknologi og utvikling, som f.eks. nye anleggsløsninger og fokus på fiskehelse, kan redusere miljøpåvirkningen, øke produksjonen og gi tilgang til nye markeder. Alt dette har Innovasjon Norge stort fokus på, og bidrar til gjennom våre kompetansetilbud og virkemidler.

Muligheter for vekst

Som et godt eksempel på hvordan næringen og Innovasjon Norge jobber sammen vil vi løfte fram Cod Cluster. De er en del av Norwegian Innovation Clusters, som drives av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. Cod Cluster er en nasjonal hvitfiskklynge med hovedsete på Myre, med 100 medlemsbedrifter med stor tyngde i Nordland, Troms og Finnmark. Medlemmene dekker hele verdikjeden, med hovedfokus på villfangst og oppdrettet torskefisk. Målet er at de gjennom samarbeid, forskning og innovasjon bidrar til helårlig aktivitet, levedyktige kystsamfunn og inntekter for nasjonen. Samspillet mellom bedrifter på hav og land er viktig for å utnytte hele fisken, øke kvalitet i alle ledd, forlenge sesongen, og sikre mer bearbeiding i Norge. Torskefiskeriene har vært og er fortsatt ryggraden i mange kystsamfunn – og vi ser at endringer i kvotegrunnlaget nå skaper utfordringer. Cod Cluster jobber for økt helårlig aktivitet langs hele kysten. De ønsker å være en drivkraft for utvikling i næringen, og er derfor en del av løsningen.

Mulighetene for vekst i marin sektor i Nord-Norge er store. Ved hjelp av bærekraft, teknologisk innovasjon, blå bioøkonomi, samarbeid og kompetanseutvikling, kan vi sikre en fremtid der havet fortsatt er kilde til velstand og vekst. For å bidra til utvikling i marine og andre næringer sparkes Arctic Innovation Week snart i gang over hele Nord-Norge med nesten 100 arrangementer. Med Arctic Innovation Week ønsker vi å bidra til et mer innovativt, bærekraftig, mangfoldig og nytt næringsliv gjennom flere gode gründere, flere vekstkraftige bedrifter og flere innovative næringsmiljø i Nord-Norge.

Vi trenger de gode idéene. Vi trenger viljen til å tenke nytt. Vi trenger pågangsmot og framtidsoptimisme. Vi trenger at folk finner sammen, i nye konstellasjoner og i samarbeid. Og ikke minst: vi trenger arenaer der folk kan møtes, og idéene kan gro.

Derfor arrangerer vi Arctic Innovation Week!

Merete Susan Andersen, avdelingsleder Marine verdikjeder Innovasjon Norge Arktis og Liv Bente Kristoffersen, avdelingsleder Marin, Maritim og Industri Innovasjon Norge Nordland.

 

 

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk