Anne Berit Figenschau, direktør Innovasjon Norge Arktis. Foto: Presse

–⁠ Nord-Norge har gode forutsetninger for å lykkes med omstilling

– Nord-Norge har en utømmelig tilgang på ren, fornybar kraft. Vi har vannet i elvene, bølger som slår mot land, havstrøm, midnattssol og mye vind. Det gir oss de beste forutsetninger for å lede an i omstillingen fra fossil til fornybar energi, skriver Monica Ayhee, direktør Innovasjon Nordland og Anne Berit Figenschau, direktør Innovasjon Norge Arktis.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Innovasjonsuken Arctic Innovation Week er like rundt hjørnet. Fra mandag 14. oktober kan du delta digitalt eller fysisk på mange spennende arrangement fra Helgeland i sør til Svalbard i nord. Med Arctic Innovation Week ønsker vi i Innovasjon Norge å synliggjøre nordnorske selskaper som løser globale utfordringer. Arrangementene setter søkelys på landsdelens muligheter, og ulike bedrifter og organisasjoner deler villig fra sine erfaringer med å løse oppgaver på nye måter. 

Hvorfor er innovasjon og gode bedrifter viktig

Innovasjon og nyskaping handler om alt som er nytt; enten ny teknologi eller nye måter å arbeide på. Vi er avhengig av innovasjon for mestre omstillingen mot et mer grønt, bærekraftig og digitalt samfunn. Næringslivet har en hovedrolle i denne omstillingen. 

Nord-Norge har gode forutsetninger for å lykkes med omstilling. Gjennom århundrer har vi tilpasset oss tøffe forhold og endringer, noe som kan hjelpe oss til lede det grønne, digitale skiftet med innovativ teknologi og nye løsninger. Nord-Norge har en utømmelig tilgang på ren, fornybar kraft. Vi har vannet i elvene, bølger som slår mot land, havstrøm, midnattssol og mye vind. Det gir oss de beste forutsetninger for å lede an i omstillingen fra fossil til fornybar energi. 

I tillegg har vi helt unike muligheter innen romfartsnæringen. Tromsø har et ledende miljø for satellittbasert jordobservasjon, og den nye romhavnen på Andøya vil gjøre det mulig å skyte opp satellitter i bane fra Norge. På Svalbard drifter Tromsø-baserte Kongsberg Satellite Services (KSAT) Svalbard Satellittstasjon, verdens største bakkestasjon for satellitter som går i polare baner.

Sjømatnæringen er motoren i Nord-Norge, og Nordland er landets største fylke på sjømateksport. Sterke forskning- og utviklingsmiljøer bidrar til kontinuerlig utvikling i sjømatnæringen. Det har blant annet vært investeringer i oppdrett av torsk og alger og det er gjort store fremskritt når det gjelder omstilling av næringen.  

Reiselivsnæringen opplever vekst, og særlig vinterturismen er i økning etter pandemien. I reiselivsnæringen tenker mange aktører nytt for å legge til rette for helårsturisme, og for at vi skal styrke og spre turiststrømmene i hele landsdelen. Dette vil bidra til økt lønnsomhet og flere nye helårs arbeidsplasser som kommer lokalsamfunnene til gode.

Vi har mange spennende bedrifter i nord som inspirerer. I Narvik er selskapet TECO 2030 ASA i gang med å satse på hydrogenbaserte brenselceller som gjør at skip kan bytte ut fossilt brennstoff. Og i Lofoten utvikler ACD Pharma bakteriofager som en løsning på dødsfall knyttet til antibiotikaresistente bakterier.

Tromsøselskapet H5P Group har lyktes i å nå et internasjonalt marked. Over 100 universiteter benytter programvaren H5P i undervisningen og selskapet har skapt fantastiske resultater gjennom å konkurrere med de beste i verden.

Barel i Kirkenes er en annen suksesshistorie. Bedriften har utviklet avansert lysutstyr for de mest krevende miljøer, som oljeinstallasjoner, anlegg for gassproduksjon og innen luftfart. Vi er stolte av at skiltene som lyser over nødutgangene på Airbus flymaskiner kommer fra Kirkenes!

Bli med!

Vi trenger de gode ideene. Vi trenger viljen til å tenke nytt. Vi trenger pågangsmot og framtidsoptimisme. Vi trenger at folk finner sammen, i nye konstellasjoner og i samarbeid. Og ikke minst: vi trenger arenaer der folk kan møtes og ideene kan vokse. 

Derfor arrangerer vi Arctic Innovation Week. Gjennom uka ønsker vi å vise fram mye av det positive som skjer innenfor innovasjon og utvikling i Nord-Norge, og ikke minst inspirere andre til å skape noe nytt.

Bli med!

Monica Ayhee, direktør Innovasjon Nordland
Anne Berit Figenschau, direktør Innovasjon Norge Arktis

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk