Foto: Privat

–⁠ Nytt arktisk kunnskaps­senter i Vadsø

– Etableringen av et arktisk kunnskapssenter for klimaendringer i Vadsø vil gi nødvendig kunnskap for bærekraftig næringsutvikling og skape nye arbeidsplasser i regionen, skriver Wenche Pedersen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Finnmark Arbeiderparti er glade for at Observasjonssystemet COAT (Climate-ecological Observatory for Arctic Tundra) er sikret en årlig bevilgning gjennom statsbudsjettet for 2024. COAT avdekker og dokumenterer klimaendringer og deres effekter på landområdene i Arktis, og denne støtten er avgjørende for å fortsette dette viktige arbeidet.

Vi støtter fullt ut UiT Norges Arktiske Universitets (UiT) plan om å utvide infrastrukturen til også å dekke arktiske havområder gjennom et søstersystem, COAS (Climate-ecological Observatory for Arctic Seas). Det er viktig at miljøovervåkningen utvides til sjø og vann, slik at vi får en helhetlig forståelse av klimaendringenes effekter på både land- og havbaserte økosystemer.

Etableringen av et arktisk kunnskapssenter for klimaendringer i Vadsø vil gi nødvendig kunnskap for bærekraftig næringsutvikling og skape nye arbeidsplasser i regionen. COAT har allerede fått internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid med reindrift og reiseliv. Nå må vi utvide fokuset til også å gjelde fiskeri, havbruk og andre havbaserte næringer med tilsvarende kompetanse og erfaringer.

Med opprettelsen av dette kunnskapssenteret forventes det nye arbeidsplasser, inkludert innovasjonssentre som kan bidra til utvikling av nye produkter og tjenester. Målet er å ha 20 ansatte i Vadsø innen 2040, i tillegg til studenter og ansatte i regionen fra spin-off bedrifter.

Vi ser også positivt på UiTs forslag om å utvikle ordninger som knytter studenter tettere til lokalsamfunnet og næringslivet i Øst-Finnmark, samt å utvikle lederkurs og fleksible ingeniørstudier i regionen. Det er viktig å utvikle kompetansen ved UiT, noe som vil gi et betydelig løft for hele Nord-Norge. 

Det er svært gledelig at COAT deler sine funn og kunnskaper om klimaendringene med befolkningen, både med å holde foredrag og ved å tilgjengeliggjøre “infoskjermer” i lokalsamfunnet, som på biblioteket i Vadsø. Disse infoskjermene vil også bli installert på samisk museum i Varangerbotn og på Varangerhalvøya nasjonalpark sitt informasjonssenter i Kiberg i løpet av høsten 2024, på både norsk og samisk.  

Finnmark Arbeiderparti ser det som nødvendig å realisere disse viktige initiativene fra Universitetet i Tromsø, og vil fortsette å jobbe politisk for å få dette til. Vi må forberede oss på fremtiden ved å sikre et solid kunnskapsgrunnlag om klimaendringer som vi vet vil påvirke oss og vår region.

Wenche Pedersen, politisk nestleder i Finnmark Ap og Tom Sottinen, sametingsrepresentant Ap

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.