Illustrasjonsfoto. Foto: Krister Sandaker Tårn

–⁠ Jeg innrømmer at Alta er en av mine egne favoritter

– Uten å overdrive kan du altså sykle rett fra det urbanarktiske kafélivet og inn i viddelandskap, voldsomme elvetransjoner og massive fjell, skriver Þekkja.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Europas nordligste sykkelby.

Nordnorsk reiseliv går så det griner. Pågangen så langt i 2024 har vært rekordstor.
Stadig flere ser opplevelsestursime i Troms og Finnmark som et minne i livet.
Denne voldsomme naturen kombinert med mørketid, nordlys, styggevær, midnattssol og rene naturstier.

Folk vil se tamreindrift, fiske, være med ut i de svingende åtte årstidene og ikke minst lytte til stillhet og ro.

Det er gledelig at både briter, franskmenn, tyskere og italienere virkelig har sett verdien av å besøke vårt flotte land. Det er ventet at svært mange nordmenn også vil trekke nordover denne sommeren.

Jeg trykker liker og føler meg både glad og ikke minst stolt. Kom nord og kom i fred.
Jeg håper jeg har en liten aksje i oppturen.

Uansett aksjer eller ei. I dag skal jeg ta dere med til Europas nordligste sykkelby. Jeg tuller ikke. Europas nordligste og mest spektakulære sykkelby ligger altså i Finnmark og heter Alta.

Uten å overdrive kan du altså sykle rett fra det urbanarktiske kafélivet og inn i viddelandskap, voldsomme elvetransjoner og massive fjell. I løpet av en halvtime kan altså et par brukbare pedaler tråkke deg gjennom tre helt ulike historier og finne kulturlandskap som er både opprivende og sterkt vanedannende.

Jeg innrømmer at Alta er en av mine egne favoritter. Det er enkelt å leie sykkel og søker du på nettet vil du blant annet finne et nettsted som heter Glød. Søker du på «sykkelbyenalta.no» vil du også finne både kart og forslag til turer som passer deg og ditt følge.

Jeg anbefaler sterkt å legge turen innom museet i Hjemmeluft. Her vil du finne bergkunst som er opp mot 7000 år gammel og gir deg god innsikt i mennesker liv og verdensoppfatning fra den tiden. Joda, det var noen som klorte seg fast her nord også da.

Det tar kun en liten halvtime å sykle dit fra sentrum. Selv bor jeg gjerne på «Strand camping» som ligger nydelig plassert helt inn til Alta elven. I Alta finner du også min Michelin restaurant. Selv om jeg har trålet det meste av Europa vil «Stakeriet» i Alta være min absolutte favoritt.

Prisene er overkommelige, vertskapet aldeles suverent og maten, ja – den smaker som de åtte årstidene – rett og slett.

Velkommen til nord:-)
Ha en riktig god onsdagsmorran.

Þekkja

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.