Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].
Tirsdag 19. november la regjeringen frem sitt forslag til ny turistskatt. Kommunene kan velge om de vil ta inntil fem prosent gjennom kommersielle overnattingsbedrifter og Airbnb, bortsett fra cruisebåter og fricampende bobiler. Pengene skal forvaltes av kommunene og øremerkes tilrettelegging for turisme.
I praksis betyr det at hotellene bærer den største byrden. Er det rettferdig?
Regjeringen burde ha sett til Canada. Der har de et såkalt Canada Pass som håndterer 20 millioner besøkende årlig. Besøkspasset sikrer en rettferdig og effektiv inndriving av turistskatt.
Skal du besøke Canada og kjøper et besøkspass, har du tilgang på fasiliteter og tjenester. Jeg har prøvd det selv. I fjor var familien vår på bobil-camping i Canada. Deriblant besøkte vi Banff nasjonalpark. Der gikk turistskatten til:
- Bevaring og beskyttelse av natur- og kulturarv
- Bærekraftig reiselivsutvikling
- Utdanning og bevisstgjøring
- Tilgjengelighet og opplevelser
- Samfunnsengasjement
Hvorfor kan ikke vi i Norge opprette et Norges-pass for å sikre at alle besøkende bidrar rettferdig til vedlikehold av våre natur- og kulturressurser?
I praksis betyr det at du må vise passet før du kjøper billett til Munch-museet, for å parkere når du besøker Nordkapplatået eller trollene i Trollholmsund i Porsanger, Seiland Nasjonalpark i Alta eller Fjellheisen i Tromsø. Uten et Norges-pass kommer du ikke inn.
Slik det er i dag, lemper regjeringen størstedelen av byrden over på hotellene. Mens cruisepassasjerer og bobilturister, som også bruker lokal infrastruktur, ikke bidrar.
Et Norges-pass ville fordele kostnadene mer rettferdig, støtte bærekraftig reiselivsutvikling og bevare Norges unike attraksjoner for fremtidige generasjoner.
Jeg er ikke imot turistskatt i seg selv. Reiselivet har interesse av å samarbeide med det offentlige for en best mulig opplevelse for våre gjester. En turistskatt må likevel være rettferdig og ikke utelate reisegrupper som gjør store deler av de besøkende til gratispassasjerer.
I nord er vi små og store hoteller. Alt fra Strawberry, Thon og Scandic – til uavhengige hoteller som Reisafjord Hotel, Go to Storekorsnes og Sorrisniva i Alta. Nordlys bruker begrepet «hotelladelen», men dette er hardtarbeidende folk som brenner for å tilby et godt produkt og som allerede er presset på marginene gjennom uforutsigbare skatter og avgifter.
Vi trenger alle på lag for å oppfylle regjeringens mål om at reiseliv skal være den nye eksportsatsningen.
Vegard Berge UglebakkenReiselivsgründer, Tromsø/Alta
Les også: