Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond Foto: Elin Eike Worren

–⁠ Livet i havet dør ikke raskt nok

– Det er håp i havet, om vi handler nå, skriver Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Varmere og surere hav, overfiske, forsøpling og forurensing truer livet i havet. Tilstanden har blitt forverret de siste årene, og det finnes ingen helhetlig innsats for å snu utviklingen.

Ødeleggelsen av havet har gått fort, men ikke fort nok til at politikerne tar de nødvendige grepene.

Dersom livet i havet hadde dødd fortere, hadde de kanskje innsett alvoret? 

Naturen taper gang på gang

Norge har forpliktet seg til å verne 30 prosent av norsk natur til havs og på land innen 2030, men til nå er bare rundt én prosent av havområdene våre vernet. 

Selv i områder som har status som nasjonalpark drives det aktivt med bunntråling, og naturen må vike gang på gang til fordel for utbygging eller økonomisk aktivitet.

I dag har vi ingen helhetlig tilnærming til hvordan vi bruker havene våre, og vi klarer ikke å se alle menneskelige aktiviteter og de mange konsekvensene de har for naturen i havet under ett. 

Gjennom bedre planlegging, mer vern og en forvaltning der vi ser alle havaktiviteter i sammenheng, kunne vi unngått at den samlede belastningen på havet blir for stor.

Håp for havet

Selvfølgelig mener ikke WWF at livet i havet burde dø fortere. Men når naturen ødelegges bit for bit over mange år, er det vanskelig å oppfatte hvor alvorlig situasjonen egentlig er.

Heldigvis er det ikke for sent. Det er håp i havet, om vi handler nå. Derfor har WWF satt i gang en kampanje der vi krever at politikerne gjør mer for å redde havet.

  • Vi krever helt konkret at regjeringen: 
  • verner minst 30 prosent av norske havområder
  • restaurerer 30 prosent av ødelagt natur i havet
  • planlegger utfasing av norsk olje og gass
  • stanser planene om gruvedrift på havbunnen
  • lager en helhetlig arealplan for all aktivitet i norske havområder
  • bidrar til å få på plass en ambisiøs avtale for å stanse plastforsøpling.
På våre hjemmesider kan du lese mer og signere oppropet vårt til politikerne.

Vi nordmenn er et havfolk, og havet har gitt oss veldig mye av den velstanden vi har i dag. Det er på tide å lytte til forskernes klare råd og stanse raseringen av naturen i havet og dyrelivet som finnes der, slik at også våre barn og barnebarn kan nyte godt av et sunt og levende hav i fremtiden.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.