Nordlyskatedralen. Foto: Krister Sandaker Tårn

–⁠ Har vi ikke lengre råd til en verdig slutt? Slik bør det i så fall ikke være

– Kirken har elendig økonomi og må leve på forskudd av driftstilskuddet over halve året. Dette skjer altså i en tid der antall begravelser har økt med det dobbelte fra tidlig 2000 tallet og frem til i dag, skriver Pekkja i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til [email protected].

Det hender jeg lurer på, hvordan den norske kirken er beredt for tiden som kommer.
Når jeg startet som helse- og omsorgssjef i Porsanger i 2006 var vel budsjettet på snaut 50 millioner. I dag er det samme helse- og omsorgsbudsjettet på vel 120 millioner.

Veksten i budsjettene skyldes selvfølgelig lønns og prisvekst, men også en stor økning i tjenesteproduksjon. Den demografiske endringen i befolkningen og en nyere samfunnsplan der pårørende i mindre grad skal ta del i omsorgstjenestene gjør at langt flere eldre trenger bistand fra det offentlige. Økningen i antallet eldre der særlig den barnerike etterkrigsgenerasjonen nå er i sent 70 eller i tidlig 80 årene fyller opp landets helseinstitusjoner.

Toppen er ikke nådd.

Tjenestegrafene vil fortsette å stige frem mot 2040. Det er sannsynlig at omtrent 50% av de kommunale budsjettetene vil bestå av midler til pleie og omsorg i tiårene som nå ligger foran oss. Paradoksene er mange, men i dag skal jeg sette fokus på den norske kirken. I 2006, altså referanseåret hadde Porsanger menighet, eller Porsangerkirkene om du vil – 5,2 årsverk.

I dag har den samme menigheten 3,7. Kirken har elendig økonomi og må leve på forskudd av driftstilskuddet over halve året. Dette skjer altså i en tid der antall begravelser har økt med det dobbelte fra tidlig 2000 tallet og frem til i dag.
Kirkene i Norge har altså blitt totalt glemt i en tid der den demografiske endring skylder over samfunnet. På samme måte som helse- og omsorgstjenestene øker i omfang – øker også mengden med arbeid for kirkene våre. Det ser ut til å ha gått samfunnet hus forbi.

Alt fra prestegjerninger, til gravearbeid, øvrige kirkelige tjenester og planlegging av nye lunder. I samme tid skal kirken fortsette trosopplæringen, konfirmasjoner, bryllup og ha åpne tider ved kriser og andre sammenkomster. Det sier seg selv at den norske kirken opplever å være i krysspress, mellom dårlig kommuneøkonomi, strekt redusert bemanning og økt tjenesteomfang med plass til å ta vare på dem som reiser videre.

Tiden frem mot 2040 vil fort kunne bli svært vanskelig for landets menigheter fordi den norske kirken rett og slett er glemt i planleggingen av stor nasjonal demografisk endring.

Har vi ikke lengre råd til en verdig slutt? Slik bør det i så fall ikke være.

Pekkja

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

debatt Pekkja