Irene Ojala. Foto: Håkon Nilsen

–⁠ Fødekvinners rettigheter inn i grunnloven


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

På innpust og utpust har Pasientfokus i snart seks år snakket om et våtere villere og tøffere vær. I dag er har jeg gjort det samme i 2 år og 140 dager. Sist torsdag holdt jeg tale på Stortinget i sakens anledning. Her er stort sett slik talen ble holdt, med noen justeringer - jeg må jo få alt inn på tre minutter.

I dag, 15. februar er mange veier i Finnmark stengt. For få uker siden herjet to orkaner i Nord-Norge, og samtlige flyplasser i hele landsdelen var stengt. I Vest-Finnmark var været i sykehusbyen Hammerfest så dårlig at havet skyllet over veiene i byen – og inn på bensinstasjonen, samtidig som Vårherre spylte det nye sykehuset i Hammerfest med saltvann fra havet. Det dårlige været førte til at helseministeren avlyste reisen sin til Hammerfest to ganger.

Alta har en flott jordmorstyrt fødestue, men verken jordmødre eller leger vet fasiten for en fødsel før den er over. Så i dette malabariske været, som helseministeren ikke kunne reise i, så melder et lite barn fra Alta sin ankomst. Klinikk Alta har ingen kirurger, og de har ingen generalistleger som kan bistå i en slik situasjon – og vi er Finnmarks største by, med relativt flest fødsler i hele Nord-Norge! Prognosene viser at de neste fire årene vil det komme 1.000 barn til verden i Alta. Prognosene fra SSB viser at Alta vil være én av fire kommuner i Nord-Norge med flest fødsler.

Været var så dårlig og det var ingen ambulansebiler, det var ingen ambulansefly i lufta, og ingen luftfartøy i hele Nord-Norge i lufta. Likevel, en fødsel er på gang og pauseknapp finnes ikke. Pasienten hadde flaks, og muligens – hva vet jeg – litt hjelp fra vårherre?

Hovedredningssentralen hadde helikopteret AW101 SAR Queen ledig for oppdrag, og det var flaks, for helikopteret kunne vært ute på et annet oppdrag. Mer flaks gjorde at vinden løyet, slik at helikopteret faktisk kunne lande i Hammerfest.

Verdens viktigste last

Men la oss si at det var uflaks: Vi har jo Kirkenes, men flytiden fra Hammerfest til Kirkenes er 50 minutter, eller like lang flytid som fra Oslo til Trondheim, og vi snakker altså om en fødsel.

Vi har altså en situasjon hvor et helikopter med verdens viktigste last, en fødekvinne, er på vei til en fødeavdeling for å fullføre en fødsel som ikke går etter A4-manualen, i et vær med orkan i kastene. I et slikt vær var det kanskje greit at helseministeren avlyste sine reiser til Hammerfest.

Fødekvinnenes år: 2024/2025

Kvinnedagen 8. mars nærmer seg og vi, kvinnelige politikere i Norge, kan gjøre året 2024 kjent i historien som «fødekvinnenes år». Vi er bare kvinnelige ledere i denne salen. Pasientfokus og jeg har startet arbeidet med et grunnlovsforslag for kvinners rettigheter til trygg fødselsomsorg i Norge, en grunnlovfestet rett til å føde i trygghet, uten å være en salderingspost i helseforetakenes Excel-ark. Det hadde faktisk satt internasjonal standard det kvinnelige ledere i Norge kan få til, om vi samarbeider på tvers av partiene.

For det er faktisk slik: Det er ikke sikkert at vi kun er kvinnelige ledere i Stortinget etter valget i 2025. Så hvis ikke vi kvinnelige ledere her på Stortinget kan styrke fødekvinnenes rettigheter, til trygg fødselsomsorg uten helseforetakenes pengeøkonomi hengende over gravide og fødende, hvem skal vi da skylde på?

Hermed er alle kvinnelige og mannlige politikere på Stortinget invitert til et bredt samarbeid. For hva er Norges framtid uten ungene våre?

Irene Ojala, Stortingsrepresentant for Pasientfokus, Finnmark og medlem av Helse- og omsorgskomiteen

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.