Artikkelforfatter Ole David Østli jobber på Alta bibliotek og følger meningsmålinger, valg og politikk på hobbybasis. Foto: Julie Fredriksen

Fersk menings­måling: –⁠ Fem parti som kjemper om det tredje mandatet?

Sentio Research Norge gjennomførte 18. - 20. november en meningsmåling om stortingsvalg i Finnmark valgkrets, på oppdrag fra Amedia-avisene i Finnmark.


 Artikkelforfatter Ole David Østli jobber på Alta bibliotek og følger meningsmålinger, valg og politikk på hobbybasis. Han har også en blogg om emnet, som heter «Hundreogsekstini». Den andre bloggen hans, «Kongeskjøtene», handler om Altas lokalhistorie.

Målingen bekrefter resultatet i målingen Norstat gjennomførte for NRK og Altaposten tre uker tidligere: Fremskrittspartiet ligger for øyeblikket an til å ta to av de tre direktevalgte representantene fra Finnmark.

Faktisk er partiet enda mer suverent nå. Mens Norstat viste en avstand på4% fra Frp ned til Arbeiderpartiet, viser den nye målingen fra Sentio at avstanden er hele 9%. Arbeiderpartiets partner i regjeringen, Senterpartiet, taper enda mer enn Arbeiderpartiet, og er for øyeblikket helt uten sjanse til å beholde sin plass på Stortinget.

De største endringene fra forrige stortingsvalg er Senterpartiets og Arbeiderpartiets tilbakegang og Fremskrittspartiets fremgang. Da er det ikke overraskende at de største velgerbevegelsene går fra de to store taperne til den store vinneren i målingen.

Bakgrunnstallene viser at Fremskrittspartiet tar nesten like mange gamle Sp-velgere som Sp beholder selv. Overgangen fra Ap er relativt sett mindre, men så er det jo flere gamle Ap-velgere å ta av, så det blir mange stemmer av det og.

Feilmarginene er såpass store i Sentios måling at hvis Frp er målt for høyt og Pasientfokus for lavt, har Pasientfokus det tredje mandatet likevel. Det gjelder for så vidt også Høyre, og like bak lurer både Rødt og SV. Så mens de to første mandatene ser ut til å være trygge for Frp og Ap, er det hele fem partier som kjemper om det tredje mandatet.

For oss altaværinger er det jo ekstra spennende å følge Pasientfokus, men i begge målinger kommer de til kort. Årsaken er først og fremst at Finnmark har mistet ett mandat siden 2021. Avstanden opp til Frps 2. mandat er likevel ikke avskrekkende, når man tar i betraktning at det er trekvart år å gjøre det på. Hvis det er noe vi lærte i 2021, er det at Pasientfokus vet hvordan man mobiliserer.

Men Pasientfokus har en annen bekymring. I bakgrunnstallene er velgerne også fordelt på de ulike delene av Finnmark, og her er det noen tall som ikke går opp. I «Alta-regionen» (Alta, Kautokeino og Loppa) oppnår Pasientfokus bare 16% blant de som har bestemt seg. Partiet har svært få tilhengere i resten av fylket, så dette stemmer dårlig med en oppslutning på 11,5% i Finnmark som helhet. For at Pasientfokus skal ha den oppslutningen totalt som Sentios måling viser, trenger de cirka 35% i Altaregionen.

Denne uoverensstemmelsen har nok noe med vekting å gjøre. Når meningsmålerne ringer rundt, treffer de ikke alltid så mange fra hvert parti som de ønsker seg. Siden Pasientfokus fikk 12,7% av stemmene ved forrige valg, vil meningsmåleren helst ha 12,7% tidligere Pasientfokusvelgere i sitt utvalg. Hvis de finner for få respondenter som stemte på Pasientfokus i 2021, må de la hver av dem representere flere velgere. Det kalles å vekte opp.

I utgangspunktet er dette god metode, men at et parti er underrepresentert i et utvalg kan også komme av at velgerne husker feil om hva de stemte sist. Høyre ser ut til å være overrepresentert i utvalget, og er dermed vektet ned. Det kan bety at de i virkeligheten ligger flere prosentpoeng høyere enn i partibarometeret hos Sentio. Partiet oppnådde riktignok 10% i Norstats måling også.

Fordelingen på regioner viser at Alta fremdeles er Frps sterkeste distrikt, og det er først og fremst Pasientfokus det går ut over. I Varanger havner Ap og Sps tapte velgere både hos Frp og ytre venstre, og i Hammerfest-regionen må Frp dele fremgangen med Høyre.

De som stemte i 2021 er ikke nødvendigvis de samme som sier de vil stemme nå, og det er en utfordring å beregne effekten av velgere som ikke stemte sist, og velgere som stemte sist, men er usikre nå.

Hvis vi bare teller de som både stemte sist og har bestemt seg nå, er Fremskrittspartiet bare et par prosent større enn Arbeiderpartiet, og da er Pasientfokus en klar favoritt til tredjemandatet. Faktisk er over 30%av Fremskrittspartiets tilhengere i denne målingen velgere som ikke kunne eller ville stemme i 2021.

Dette samsvarer med det mønsteret vi har sett i mange meningsmålinger nasjonalt: Frp gjør det skarpt blant unge og særlig menn. Det er jo positivt at de greier å inspirere helt nye velgere, men hvor sikker kan vi være på at disse faktisk møter opp neste høst? I Sentios måling vektes nye velgere likt med de aktive velgerne fra 2021, og det tror jeg er litt optimistisk. Altså aner jeg en viss oppside for Ap og Pasientfokus, og en nedside for Fremskrittspartiet her. 

Den andre gruppen vi bør holde øye med er de som stemte sist, men som nå er i tvil. Man skulle kanskje tro det ikke spiller noen rolle. Usikre velgere finner vi vel over hele spekteret? Men nei. Hele 31% av Sp-velgere og 23% av Ap-velgere fra 2021 er nå i tvil om hva de skal stemme på, mens bare 4% av tidligere Frp-velgere er i tenkeboksen. Usikre velgere er naturligvis ikke tatt med i Sentios måling, det ville da også vært urimelig. Men selv om mange kommer til å skifte parti, er det nok lettere å vinne tilbake tidligere tilhengere enn å vinne dem over fra andre partier.

Hvis vi ser på blokkfordelingen, har begge sider 42% hver i Sentios måling. Blant de som stemte i 2021 har venstresiden tapt 10-12% til høyresiden, men leder fremdeles 48% mot 36%. Men blant de som stemte sist, men tviler nå, kommer hele 84% fra venstresiden, og mange av dem vil nok holde seg der, tross alt. På den annen side er det slik at høyresiden leder 70% mot 20% blant nye velgere som har bestemt seg. Det må jo også være verdt noe. 

Det er altså ingen tvil om at Fremskrittspartiet ville blitt største parti i Finnmark hvis det var valg i dag, mens Arbeiderpartiet ville fått ett mandat, hverken mer eller mindre. 

 

Debatt