Kaija Amundsen, Emilie Biti-Jessen, Naimi Bransfjell, Sunna Inga, Mariela Somby, Benedikte Hansen-Seljebu Foto: Aslak Eira

Dette er de nye veiviserne: –⁠ Jeg ønsker å belyse og løfte den samiske kulturen i samfunnet

Denne uken ble de nye samiske veiviserne presentert i Bådåddjo/Bodø, og seks engasjerte jenter overtar stafettpinnen. De gleder seg til å ta fatt på nye og spennende oppgaver i skoleåret 2024/2025.


– Vi opplever at det er stort behov for å lære mer om samer, samisk kultur og språk. Derfor har vi økt fra fire til seks veivisere, sier Liv Inger Somby, rektor ved Samisk høgskole i en pressemelding. 

Presentasjonen av de nye veiviserne fant sted under den samiske språkkonferansen Giellabiellje i Bodø. De nye veiviserne kommer fra hele Sápmi, inkludert Kaija Amundsen fra Bodø.

Kaija Cordelia Aira Amundsen, Bodø Foto: Samiske Veivisere.– Jeg ville bli veiviser fordi jeg ønsker å belyse og løfte den samiske kulturen i samfunnet, for å forhåpentligvis minske negative holdninger og fordommer, samt representere den lulesamiske kulturen og vise at vi har et mangfoldig Sápmi, sa Kaija Amundsen foran en fullsatt Litteratursal på Stormen Bibliotek.

De nye veiviserne skal tilbringe noen måneder ved høgskolen i Kautokeino før de sendes ut på skolebesøk. I år har ordningen for første gang en veiviser fra Hammerfest, og nyslått veiviser Benedikte Hansen-Seljebu ser fram til å flytte til Kautokeino.

Benedikte Hansen-Seljebu, Hammerfest. Foto: Samiske Veivisere.

– Det blir nok ganske annerledes å flytte til innlandet, men jeg tror det blir veldig gøy. Jeg ser dette som en gyllen mulighet til å bli eksponert for det samiske språket, noe jeg får i mye mindre grad i Hammerfest, sier Benedikte med et smil.

Samenes fremste ambassadører

Rektor Liv Inger Somby ønsket de nye veiviserne velkommen og lykke til med oppdraget som det 21. kullet samiske veivisere.

– Samiske veivisere er våre fremste ambassadører. De vil få en gyllen mulighet til å fortelle om samer, samisk kultur og samfunnsliv til mange ungdomsmiljøer og skoler over hele landet. Majoritetssamfunnet trenger et kunnskapsløft om samiske temaer, og våre veivisere tar også opp de vanskelige temaene som angår de unge, sier Somby.

Somby roser også innsatsen til de avtroppende veiviserne Linn-Maggi Jannok-Joma, Therese Olsen, Jovnna Erke Varsi Solbakk og Per-Henning Mathisen. På vegne av høgskolen takker hun de fire for en utmerket jobb og ønsker dem alt godt videre.

– Innsatsen fra samiske veivisere har betydd mye, både for det samiske og majoritetssamfunnet. Veiviserordningen har rekruttert mange dyktige ungdommer som har fått fremtredende posisjoner i ulike institusjoner og organisasjoner, sier Somby.

20-års jubileum

Ordningen Samiske veivisere drives av Samisk høgskole og finansieres av Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Veiviserne gjennomfører studiet «Samisk kultur- og samfunnskunnskap» ved Samisk høgskole før de reiser rundt til videregående skoler og ungdomsfora over hele landet for å informere om samisk kultur og samfunn.

Denne direkteformidlingen fra ungdom til ungdom har eksistert siden 2004.

– I år markerer vi 20-årsjubileum for veiviserordningen med totalt 71 samiske veivisere. Vi har levert gode resultater i alle disse årene. Jeg vil berømme de som foreslo veiviserordningen og så behovet for et tilpasset opplegg for skoler og ungdomsmiljøer, avslutter Somby.

 

 

Debatt