Arctic Cup er en av Norges største prøver for unge hunder i Norge. Her er finaledeltakerne fra 2023. Foto: Privat

Berømmer reindrifta etter vellykket arrangement: –⁠ De fortjener skryt og får altfor mye kjeft

I april arrangerte Vest-Finnmark Fuglehundklubb den velkjente Altaprøven og Arctic Cup, hvor hundrevis av hunder konkurrerte i fjellområdene i Alta. Nå takker fuglehundklubben reindrifta i områdene.


Både Jotka og Sennalandet ble brukt i anledning prøvene, og det var mye reinsdyr i begge områdene. Men det var ingen hinder for de over 370 startende hundene. 

– Vi vil trekke frem og berømme reindrifta som hadde flokkene sine i Jotka området i helga, veldig god dialog og super fleksibel, helt fantastisk! De fortjener skryt, og de for alt for mye kjeft, sier styret i Alta Fuglehundklubb til Kronstadposten. 

– Helt avhengig av godt samarbeid

Den velkjente Altaprøven har blitt arrangert i nærmere 40 år, og i år var det 370 startende med tilreisende deltakere fra hele landet. I prøvene testes hundenes jaktegenskaper, og prøveformen legges så langt opp mot praktisk jakt som mulig. Dermed tar de i bruk store områder.

– For å få gjennomført prøven er vi helt avhengig av å ha et godt samarbeid med reindriftsutøverne, sier prøveleder for Alta-prøven og Arctic Cup,  Gunvor Lise Jakobsen til Fuglehundklubbenes forbund.

– Vi må hvert år søke grunneier Finnmarkseiendommen (FEFO) om tillatelse og Alta kommune om dispensasjon om fritak fra båndtvangbestemmelsen. Tillatelsen fra FEFO forutsetter imidlertid avtale med reinnæringen og det er helt essensielt at vi har en god dialog og kommunikasjon med dem for ikke å forstyrre reinsdyrene i en sårbar tid. Derfor tok vi kontakt med reinnæringen fire dager før prøven for å få en oversikt over hvilke terreng det sto rein i og hvilke terreng det var mulig å bruke under prøven, sier hun videre. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Nils Henrik Sara er takknemlig for at klubben tok kontakt i forkant, og at de fikk til et godt samarbeid under Altaprøven og Arctic Cup. Foto: Håkon Nilsen

Takknemlig for at klubben tok kontakt

Forbundet har også pratet med flere av reineierne som hadde rein i områdene klubben avholdt prøvene i. En av dem var Nils Henrik Sara. Han skryter stort av samarbeidet med Vest-Finnmark Fuglehundklubb, og han gikk gjerne med på et samarbeid selv om reinsdyrene er i en svært sårbar periode.

– Vi kunne ha sagt nei til prøven, drektige simler må ikke forstyrres og har en lang marsj foran seg til vårbeitene, men vi skjønte at dette er et stort arrangement og ønsket et positivt samarbeid med klubben. Det var ikke noen større jobb for oss å stoppe opp flokken slik at klubben kunne bruke terrenget som de ønsket og vi er veldig takknemlig for at klubben tok kontakt med oss. Så lenge vi får beskjed på forhånd er det helt topp, da er vi både informert og forberedt, forklarer han til nettsiden. 

 

 

Debatt