Arne Hjeltnes mener at de som gjester Alta gjør dette for å oppleve naturen og smake på det Alta har å tilby, og nettopp derfor er det viktig å servere mat basert på lokale råvarer.
– Dersom det også finnes et lokalt øl vil det selvsagt toppe opplevelsen, forklarer Hjeltnes, som er kjent som en dyktig markedsfører av gode opplevelser. – Jeg har vært mange ganger i Alta, og endelig fikk jeg smake lokalt øl. Det var på tide, sier Hjeltnes som tirsdag i forrige uke besøkte Heljar Killi og hans minibryggeri i Storelvdalen – et steinkast unna Trasti & Trine, der Hjeltnes overnattet medsine gjester etter å ha besøkt Mollis-Piera på Mollisjok Lodge.
Lokalt øl er viktig
– Alta har et stort reiseliv og derfor er det viktig at turistene som besøker Nordlysbyen får servert noe som virkelig er lokalt. Og sammen med god mat er godt lokalt øl virkelig noe som vil toppe det hele, forklarer Hjeltnes. – Jeg har sett hvor viktig det er at folk som kommer på besøk får lokal mat, noe Alta er veldig god på. Dere har mange steder som serverer veldig gode lokale retter. Folk forventer, når de kommer så langt nord, at de skal få smake noe de ikkehar smakt før. Hjeltnes er klar på at om turistene, i tillegg til god mat, også får servert
noe annet enn det de store industrielle utenlandske ølene, vil det være
en opplevelse for alle. – Og jeg er sikker på at øl som Heljar brygger kan selges hvor som helst i Alta, og når de på Trasti & Trine spør turistene om de ønsker å smake på et lokalt øl, ja så er jeg helt sikker på at alle som liker øl vil svare et klart ja på spørsmålet. – For reiselivet betyr dette veldig mye, og når folk kommer til Alta med fly eller båt, og får seg en fin plass å bo i vakker natur og etter hvert skal innta et måltid, vil indrefileten i reiselivsproduktet være at serveringsstedene kan klare å levere på det
lokale hele veien. En annen ting som er viktig er at om man serverer kortreiste produkter vil det også være en historie å formidle for serveringsstedet om de lokale produktene. – Og motsatt kan man tenke seg at de som kommer til Alta opplever flott natur og et fint sted å bo og er fornøyd så langt, men om de da får servert mat som er flybåren til Alta sammen med utenlandsk øl vil nok mange bli skuffet.
Fire forskjellige øltyper
tusenvis av kroner for å komme til Alta. – Har gjesten lyst å smake på det lokale ølet betaler han prisen selv om det koster et par kroner mer enn øl fra en unevnelig dansk ølprodusent. Det er ikke akkurat der du
skal spare femten kroner på et restaurantbesøk, forklarer Arne
Hjeltnes med smil om munnen.
Klart og enkelt øl
– Jeg liker klare og enkle øltyper, og jeg liker smaken på ølet til Heljar. Dette var noe jeg helt klart ville ha kjøpt om jeg kom til et sted der dette var til salgs, sier Oslo-mannen Bjørgulv Moe, før han imponert spør Heljar hvordan han klarer å få framslikt godt øl? – Det er vanskelig å forklare, men det handler om rent vann og det å være ekstremt nøye med blant annet renhold, forklarer Heljar Killi avslutningsvis før besøket må forlate minibryggeriet til fordel for en flere retters middag hos Trasti & Trine.