Heljar Killi (til høyre) har brygget øl i Storelvdalen i seks år, og fikk denne uka besøk av ølkjennerne Bjørgulv Moe, Ulf-Stian Andersen og Arne Hjeltnes. Foto: Privat

Arne Hjeltnes om lokalt øl: –⁠ Viktig å kunne servere kortreiste produkter til de som gjester Alta

Altavennen Arne Hjeltnes besøker Alta og Finnmark flere ganger i året og er klar på hvor viktig det er at serveringsstedene tilbyr mat og drikke basert på lokale råvarer. Under Finnmarksturen forrige uke besøkte Hjeltnes Altas eneste lokale bryggeri som produserer øl for salg til serveringssteder i Nordlysbyen.


Arne Hjeltnes mener at de som gjester Alta gjør dette for å oppleve naturen og smake på det Alta har å tilby, og nettopp derfor er det viktig å servere mat basert på lokale råvarer.

 – Dersom det også finnes et lokalt øl vil det selvsagt toppe opplevelsen, forklarer Hjeltnes, som er kjent som en dyktig markedsfører av gode opplevelser. 

– Jeg har vært mange ganger i Alta, og endelig fikk jeg smake lokalt øl. Det var på tide, sier Hjeltnes som tirsdag i forrige uke besøkte Heljar Killi og hans minibryggeri i Storelvdalen – et steinkast unna Trasti & Trine, der Hjeltnes overnattet med 
sine gjester etter å ha besøkt Mollis-Piera på Mollisjok Lodge. 

Lokalt øl er viktig

– Alta har et stort reiseliv og derfor er det viktig at turistene som besøker Nordlysbyen får servert noe som virkelig er lokalt. Og sammen med god mat er godt lokalt øl virkelig noe som vil toppe det hele, forklarer Hjeltnes.

– Jeg har sett hvor viktig det er at folk som kommer på besøk får lokal mat, noe Alta er veldig god på. Dere har mange steder som serverer veldig gode lokale retter. Folk forventer, når de kommer så langt nord, at de skal få smake noe de ikke 
har smakt før.

Hjeltnes er klar på at om turistene, i tillegg til god mat, også får servert 
noe annet enn det de store industrielle utenlandske ølene, vil det være 
en opplevelse for alle. 

– Og jeg er sikker på at øl som Heljar brygger kan selges hvor som helst i Alta, og når de på Trasti & Trine spør turistene om de ønsker å smake på et lokalt øl, ja så er jeg helt sikker på at alle som liker øl vil svare et klart ja på spørsmålet.

– For reiselivet betyr dette veldig mye, og når folk kommer til Alta med fly eller båt, og får seg en fin plass å bo i vakker natur og etter hvert skal innta et måltid, vil indrefileten i reiselivsproduktet være at serveringsstedene kan klare å levere på det 
lokale hele veien. En annen ting som er viktig er at om man serverer kortreiste produkter vil det også være en historie å formidle for serveringsstedet om de lokale produktene. 

– Og motsatt kan man tenke seg at de som kommer til Alta opplever flott natur og et fint sted å bo og er fornøyd så langt, men om de da får servert mat som er flybåren til Alta sammen med utenlandsk øl vil nok mange bli skuffet.

Fire forskjellige øltyper

Heljar Killi brygger ca. 600 liter øl i året, og lager fire forskjellige øltyper. Disse lager han for salg til 

Trasti & Trine og Puskas. På etikettene kan man blant annet lese teksten «Brygget i skogen med nensom hånd». Hjeltnes mener at om prisen på lokalt øl ligger noen kroner over masseprodusert øl har dette liten betydning for en gjest som har betalt 
tusenvis av kroner for å komme til Alta.

– Har gjesten lyst å smake på det lokale ølet betaler han prisen selv om det koster et par kroner mer enn øl fra en unevnelig dansk ølprodusent. Det er ikke akkurat der du 
skal spare femten kroner på et restaurantbesøk, forklarer Arne 
Hjeltnes med smil om munnen.

Klart og enkelt øl

– Jeg liker klare og enkle øltyper, og jeg liker smaken på ølet til Heljar. Dette var noe jeg helt klart ville ha kjøpt om jeg kom til et sted der dette var til salgs, sier Oslo-mannen Bjørgulv Moe, før han imponert spør Heljar hvordan han klarer å få fram 
slikt godt øl? 

– Det er vanskelig å forklare, men det handler om rent vann og det å være ekstremt nøye med blant annet renhold, forklarer Heljar Killi avslutningsvis før besøket må forlate minibryggeriet til fordel for en flere retters middag hos Trasti & Trine.

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.