Direktør i Alta Næringsforening fikk æren av å avslutte onsdagens begivenhet i Alta Kultursal. Foto: Therese K. Munkvold

–⁠  Annen hver dag i fjor ble det startet opp et nytt selskap i Alta

Da toppalpinist Aksel Lund Svindal var ferdig med sitt innlegg på Næringslivsdagen, overtok direktør i Alta Næringsforening Kjetil Kristensen ordet.


Han oppsummerte Svindals foredrag i en setning: – Hvis man bare gir 99 prosent er det 100 prosent bortkastet, fastslo Kristensen fra scenen før han startet på en gjennomgang av hvordan status er i Alta i dag.

– Samfunnet generelt og Alta spesielt har vært gjennom en utvikling helt siden 2. verdenskrig, men mye av veksten og utviklingen vi har i Alta har kommet gjennom at vi har utviklet en veldig solid bygg og anleggsnæring. 

– Vi hadde en del konkurser i siste kvartal i fjor og for så vidt også i første kvartal i år, og jeg ble ringt opp av flere sørfra som hadde lagt merket til dette og som begynte å krisemaksimere situasjon. Jeg måtte forklare dem at vi ikke trenger hjelp og at dette bare er en hump i veien. Det er ikke krise i Alta, det er det faktisk ikke, fortsatt Kristensen.

Han la vekt på at det her er viktig å ha historikken i bakhodet og forklarte at Alta er bygd opp av et privat næringsliv som både er sterkt og solid.

– Ikke minst har man i Alta en kultur som har utviklet seg over 50 år, hvor man har bevist at man ønsker å gjøre ting selv og ikke vil legge ansvaret over på noen andre. Går det litt dårlig en dag, må vi gjøre det litt bedre neste dag. Det er det utvikling handler om. 

Nytt selskap annen hver dag

Videre viste direktøren til hvor mange aksjeelskaper det har blitt etablert i Alta fra 2010 til 2022.

– I denne perioden har 1.663 selskaper startet opp. Hele 75 prosent av disse er enda aktive i 2024 og 90 av disse selskapene har over 30 millioner kroner i omsetning. I fjor ble det startet opp 183 aksjeselskap i Alta og folkens, det betyr at det i annen hver dag i fjor ble startet opp et nytt selskap i Alta. Det sier litt om den gründerånden vi har her. Det å være fremme i skoene, ville noe og at vi tør å ta risiko. Når man tar risiko kan det av og til hende at man ikke lander på beina og at man kan gå konkurs. Det er en del av gamet i næringslivet.

Kristensen mener at næringslivet i Alta er spesielt gode til å puste med magen.

– Når vi opplever konkurser puster vi med magen, teller til 1.000 og ikke krisemaksimerer situasjonen. Vi er flinke og dyktige til dette i Alta, forklarte han fra scenen. 

Storebror-frakken

Næringslivsdirektøren snakket også om NHO sitt kommune-NM fra 2022 og 2022, hvor Alta er nummer 35 på landsbasis og nummer én i Troms og Finnmark når det kommer til privat næringsliv.

– Vi er nummer 35 i Norge og vi gruser de andre her oppe det er fordi vi er flink. Vi tør å skape noe og vi har en kultur for det. Det viser seg også når vi nå får en liten hump i veien, som jeg kaller det for det vi er inne i nå, så står vi han av. Vi er riktignok ikke helt ferdige med denne humpen enda, men vi er på god vei. 

Han påpekte videre at Alta i fylkessammenheng er ganske forskjellige fra de rundt oss. Det mente han både er bra og dårlig.

– Vi har et ansvar for de som er rundt oss. Vi har heldigvis aktører som har hovedsete i Alta og som har virksomhet langs kysten, som for eksempel havbruksnæringen. Vi er helt avhengig av at det også er aktivitet rundt oss. Det tenker jeg at vi må ta med oss, det er også en oppgave som vi har. Vi må ta på oss «storebror-frakken» og kjempe for aktivitet i hele fylket.

Kristensen la også til at vi er nødt til å begynne å samarbeide med Hammerfest.

– Tenk hvis man kunne bodd i Alta og pendlet til Hammerfest og motsatt. Det er mulig. Vi må bare jobbe for det.

 

Debatt