Kravet er at en ambulanse alltid skal være bemannet med to fagpersoner, for å sikre at pasienten får nødvendig behandling og oppfølging under transport.
Men i Finnmark ble dette brutt 47 ganger i sommer, skriver NRK, som viser til tall fra AMK. Perioden ambulansene har vært bemannet med bare en person har variert fra noen minutter til flere timer, ifølge NRK. Derfor har Finnmark legeforening og Fagforbundet Finnmark sendt et bekymringsbrev til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Helseforetaket har til starten av november med å gi en forklaring om forholdene. – Jeg har blitt kontaktet av flere fortvilte medlemmer, sier Frank Stokvold, som er foretakstillitsvalgt i Fagforbundet og har jobbet over 20 år i ambulansetjenesten i Finnmark.Skylder på mangel på arbeidskraft
Saken er også blitt løftet opp på Stortinget av Irene Ojala fra Pasientfokus. I et spørsmål til helseminister Jan Christian Vestre spør hun om han mener det er forsvarlig med kun én person tilstede som ambulansepersonell i hver ambulanse. – Finnmarkssykehuset opplyser at tilgang til kvalifisert personell er en betydelig utfordring, spesielt i ambulansetjenesten. Til tross for omfattende tiltak for rekruttering og opplæring, vedvarer mangelen på kvalifisert arbeidskraft. Denne situasjonen, kombinert med uforutsett sykefravær blant ansatte og en høy belastning med overtidsarbeid, har gjort det nødvendig å tilpasse driften til tilgjengelige ressurser, skriver helseministeren i svaret sitt. I sitt spørsmål viser også Ojala til en artikkel i Altaposten som forteller at ambulanser har blitt tatt ut av drift på grunn av personellmangel. På det svarer Vestre at Finnmarkssykehuset for tredje sommer på rad har redusert både beredskap og aktivitet basert på grundige vurderinger, for å sikre en trygg og forsvarlig drift.Flere tiltak
Ifølge Vestre har Finnmarkssykehuset satt i gang en rekke tiltak for å håndtere utfordringene som Ojala nevner. Helseministeren lister opp:- Prehospital klinikk har utarbeidet en strategi med tiltak for å sikre bærekraftig drift, som på kort sikt innebærer innleie av vikarer.
- Øke inntaket av lærlinger.
- På lengre sikt planlegger helseforetaket å øke antallet fast ansatte, med mål om å ansette 41 nye medarbeidere i perioden 2024-2026.
- I løpet av de neste årene vil Finnmarkssykehuset investere mellom 100 og 150 millioner kroner i de prehospitale tjenestene i Finnmark.