Kommunestyret delte seg i voteringen om det omstridet boligporsjektet i Kongleveien. Mot 15 stemmer ble vedtaket stemt frem, og dermed blir det nå grønt lys for boligblokker i Kongleveien. De som viser stemmetegn her ønsket ikke boligblokker i Kongleveien.

Nå blir det bolig­blokker i Kongleveien

Til tross for at naboene har kjempet iherdig, vedtok kommunestyret tirsdag at det skal bygges boligblokker i Kongleveien.


Tirsdag sluttbehandlet kommunestyret detaljreguleringen for Kongleveien 28-30. Venstre var raskt oppe på talerstolen ved Tommy Hæggernæs, og ba om at saken skulle utsettes, men fikk ikke gehør for sitt innspill.

Forslaget fra Venstre lyder som følger:

  • Kommunestyret kan ikke godkjenne reguleringsplan (detaljregulering) for Kongleveien 28-30, bestående av plankart datert 27.01.2021 med tilhørende planbestemmelser og planbeskrivelser, fordi reguleringsplanen er i strid med bestemmelsene i arealdelen i gjeldende kommuneplan.

  • Arealplanens bestemmelser gir kun anledning til å fortette med inntil 8 boenheter i Kongleveien 28-30, (jfr. Punkt 2.5.3 Alta kommunes vedtatte arealplan).

  • Reguleringsplanen som foreligger, legger opp til 20 boenheter, noe som er et betydelig antall over det kommuneplanens bestemmelser for fortetning i området åpner for.

  • Tiltaket vil medføre store negative konsekvenser for eksisterende bebyggelse, og for barnehagene som grenser.
Da det kun var en representant fra SV, to representanter fra Rødt, tre representanter fra Venstre og en representant fra MDG som stemte for, forfalt forslaget. Dermed gikk debatten videre.

Flere politikere ba om ordet i saken, blant annet representant Siss-Mari Solli som oppfordret kommunestyret til å ikke stemme for, med bakgrunn i at hun ønsker å forholde seg til vedtatt arealplan.

Jørund Greibrokk i Venstre tok også til ordet i sakens anledning. 

– Vi i Venstre ønsker også fortetning i Alta kommune. Vi liker å bruke skjønn og er egentlig ikke regelryttere, men kanskje man skal se på denne typen boliger i mer etablerte boligfelt og ikke i et område hvor det ikke allerede er eneboliger. Kanskje det hadde vært nok med seks enheter, og ikke 20 slik som det er foreslått. Det vil totalt endre dette boligområdet. Denne saken vil bli vanskelig i forhold til sendere presedens. Hvis man ikke bruker paragraf 253 her, hvor er det man kan bruke den da? Vi i Venstre er rett og slett rystet, vi skal lytte til innbyggerne og det er derfor vi er valgt inn i kommunestyret, sier han og legger til: 

– Hvis dette blir vedtatt kan venstre love at lovligheten rundt dette skal prøves.

Otto Erik Aas fra SV, ba også om ordet:

– I dag er vi i ferd med å kullkaste tillitten til oss som politikere. Det er snakk om 20 leiligheter, og vedtaket i kommunens boligplanen åpner for fortetning. Men 20 leiligheter, de skal også ha parkering. Jeg tror at dette blir veldig trangt og mørkt. Hvorfor var det ingen som fant ut at man skulle orientere søker om dette? Søknaden ble justert flere ganger i prosessen. Bygningsmyndigheten har levert sin vurdering og det er de som har best peiling på dette, og de går i mot dette. De sier i sitt skriv at dette kommer til å berøre barnehagen i nærområdet. Jeg synes at det er beklagelig. Vedtar vi dette er det et klart brudd på tidligere vedtatt arealplan. Det er  forskjellsbehandling og skaper usikkerhet for innbyggerne våre. Vedtar vi dette er dette en mørk dag for Alta kommune.

Burde stoppet prosessen tidligere

Arbeiderpartiets Ole Steinar Østlyngen, forteller fra talerstolen at dette er en sak som har pågått i mange år. Den har ifølge Arbeiderparti-representant vært grundig behandlet i både planutvalget og formannskapet. 

– Jeg blir sikkert ikke så populær når jeg sier dette, men vi har utredet saken nøye over flere år, og sett blant annet med tanke på sol- og skyggeforhold. Saken har vært på høring og det er så vidt meg bekjent kommet inn mange høringsutspill, og svært få av disse var negative. Jeg har stor forståelse for naboenes innspill, men om vi skulle sagt stopp burde vi har gjort det for lenge siden. Om man ønsker å snu og si nei, er det greit, men de som ønsker å bygge disse leiligheten har allerede brukt store summer på denne saken, og hadde fortjent at vi sa nei tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høyre og Alex Bjørkmann valgte å stemme med posisjonspartiene, mens SVs Otto Erik Aas valgte å bryte ut og stemme imot. Foto: Therese K. Munkvold

Frp snudde

Odd Erling Mikalsen i Alta Frp er klar på at fortetning i Alta kommune har konsekvenser for mange berørte parter.

– I Kongleveien har vi et etablert småhusbebyggelse med etterkrigspreg, og det å presse inn to boligblokker i en slik bebyggelse vil gi store konsekvenser for naboene. Jeg har selv kjørt i området og sett med egne øyne hvilke negative konsekvenser dette vil gi naboene. Det er aldri for sent å snu. Fremskrittpartiet stemmer samlet imot prosjektet, sier Mikalsen fra talerstolen.

Varaordfører Jan Martin Rishaug ble overrasket over at Frp valgte å snu i denne saken.

– Når snudde dere i denne saken? Frp har vært tilstede i planutvalget under hele denne prosessen.

– Vi snudde i dag, konstaterer Mikalsen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alta Frp med Odd Erling Mikalsen i spissen valgte å snu i sakens anledning, og stemte dermed mot nye boligblokker i Kongleveien. Foto: Therese K. Munkvold

Beklaget til naboene

Odd Eilert Persen tok til ordet fra talerstolen og åpnet med å beklage til beboerne i Kongleveien for den behandlingen de har fått.

– Likhet for loven gjelder ikke i denne saken. Fortetning i Alta ja, men vi trenger det i distriktene. Representant Østlyngen sier rett ut fra talerstolen at det er pengene som rår. 

Debatten pågikk videre med sterke meninger og uttalelser fra flere politikere. Helt til slutt tok Knut Erik Bull Hammari fra Senterpartiet ordet. 

– Jeg sitter i planutvalget og der har vi sett på sol- og skyggeforhold, og med bakgrunn i den behandlingen vi har gjennomført der har vi valgt å gå videre med prosjektet. Jeg har forståelse for naboenes synspunkt og har selv deltatt på befaring i området. Vi i Sp ønsker fortetning. Jeg håper at det med parkering vil gå seg til på en god måte, og det skal ifølge dokumentene løses med en parkeringskjeller.

Etter at siste taler vært ferdig på talerstolen gikk kommunestyret til votering. Med 15 stemmer for å utsette saken, og 20 stemmer for å gi klarsignal, fikk posisjonspartiene og Høyre flertall for bygging av de to blokkene i Kongleveien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Randi Myklebust, Kari Heitmann, Ragnhild Andreassen, Lillian Selnes og Gunn Karin Selnes Larsen er alle beboere i området som det nå skal bygges boligblokker i. De klappet hver gang politikerne tok til ordet for å påpeke at arealplanen ble brutt, dersom vedtaket ble stemt frem.  Foto: Therese K. Munkvold

Beboerne i Kongleveien fulgte saken fra kommunestyresalen, og hadde følgende uttalelse til Kronstadposten da vedtaket ble endelig:

– Når Alta kommune nå bryter eller setter til side sin egen arealplan, blir det vanskelig å få oss innbyggere til å respektere den som premiss for fremtidig boligutvikling i Alta. Det viser at vi ikke lenger kan ha tillitt til demokratisk valgte regler som skal gjelde for oss alle i kommunen. Det viser også at det ikke nytter å kjempe for det. Spørsmålet vi sitter igjen med er om arealplan har noen betydning i det hele tatt.

– Hva tenker dere nå?

– Vi har rett til å klage, så vi må jo bruke den retten. Det skal vi gjøre, fastslår Myklebust overfor Kronstadposten. 

Debatt