Flere Kronstadposten har snakket med mener det er en stor svakhet at bommen ikke har en backup-løsning, og at dette er noe som ikke må bagatelliseres. Bommen beskrives også som såpass stødig at den nesten er umulig å kjøre over eller ødelegge hvis en akutt situasjon eller andre omstendigheter finner sted. Da i tillegg på et område fra like ovenfor Fossan bru til Somby brua (en strekning på cirka én mil) uten mobildekning.
– Kan bli virkelig skummelt
En av dem Kronstadposten har snakket med er Steinar Kristensen som driver Jotka fjellstue.– Hvis folk blir stående bak en bom og ikke kommer seg videre på grunn av at bommen ikke virker, så er det klart at det absolutt ikke er bra på noen måter, sier Kristensen. Steinar var ikke selv på stedet under strømbruddet, men forstår at det fort blir kø hvis bommen er stengt i flere timer. Han mener det kan skape farlige og/eller uheldige situasjoner, hvis man må forbi og bommen er ute av drift.
– I verste fall hvis flere uheldige omstendigheter inntreffer samtidig. Da kan det bli virkelig skummelt eller fatalt. For eksempel hvis det hadde vært noe akutt som hadde skjedd, og sykebilen hadde blitt stående der. Det er ikke bra, legger han til.
Forstår at det er frustrerende
Det er kjent at Steinar ikke er den største supporteren av bommen, og denne hendelsen forsterker heller ikke bommens sak for Kristensen.– Hele bommen er bare et problem for oss og i utgangspunktet er vi negative til den. Det har jeg vært hele tiden, og den tilfører oss ikke noe bra. – Er det frustrerende for dere at bommen er så ustabil?
– Det må sies at det var en del ustabilitet med bommen like etter monteringen, og da hadde vi mye mer problemer enn det har vært i det siste. Siden den først er der har det vært greit med kortløsningen vi har på å åpne bommen.
– Men når noe som dette skjer, at den slutter å virke på grunn av strømbrudd, da er det veldig frustrerende når man skal passere. Steinar har ingen umiddelbare tanker om hvilke nødløsninger som kan være aktuelle, men bekrefter at bommen er uhyre vanskelig å kjøre ned eller passere i akutte situasjoner.
– Bommen er veldig solid. Jeg har forstått det slik at du kan kjøre i 80-kilometer i timen med 6-tonns kjøretøy uten at man klarer å bryte seg igjennom. Det vil si at den er veldig solid, og den kan ikke ødelegges raskt. Man blir fast der. Artikkelen fortsetter under bildet.
Dramatisk situasjon
Kronstadposten har også tatt kontakt med Arbeiderparti-politiker Ole Steinar Østlyngen for å høre om kommunens tanker om situasjonen. Han og flere mener det er en dramatisk situasjon om bommen ikke er i drift på grunn av strømbrudd.– Sauto-demningen er en veldig kritisk innretning i Alta kommune. Hvis det skjer en ulykke med demningen eller med folk der oppe, så er det veldig skremmende at bommen ikke har en nødløsning på noen måte, sier han bestemt.
– Si at det er en brann inne på kraftverket, og så kommer ikke brannbilen opp. Det er mye som kan skje bare på en halvtime. Tenk hvis noen hadde ramlet og skadet seg alvorlig i Sautso, og sykebilen står fast bak bommen. Eller hva hvis det skjer noe med Sautso-dammen? spør Østlyngen. Av nødløsninger nevner han både nødaggregat og frikobling.
– Enten må det ordnes nødstrøm dit ellers må den kunne frikobles slik at den kan bikkes opp. Det må gå an å løse på noen måter.
– Vi er svært bekymret i kommunen over at det ikke er beredskap på dette. Det burde være en enkel sak å fikse, legger han til avslutningsvis. Kronstadposten har forsøkt å komme i kontakt med kraftverkssjef i Statskraft, Ole Christian Povenius, for kommentarer. Det har vi ikke lykkes med.