Andelen unge uføre øker. Da er det ekstra bekymringsfullt at det er de yngste som må vente lengst for å få hjelp. Foto: Terje Pedersen / NTB

Stadig flere unge sliter psykisk –⁠ men også de må vente lengst på hjelp: –⁠ Bekymringsfullt

En landsdekkende undersøkelse viser at det er de yngste som har størst behov for profesjonell hjelp for psykiske problemer. Men det er også denne aldersgruppen som må vente lengst.


I undersøkelsen, som Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, svarer 28 prosent nordmenn at de eller noen i familien har hatt behov for psykisk helsehjelp de siste to årene.

De yngste, spesielt de mellom 18-24 år, har oftest hatt behov for hjelp. 

– Vi ser at stadig flere unge sliter, og andelen uføre øker blant de yngste. Det er bekymringsfullt at det er nettopp denne gruppen som må vente lengst for å få hjelp. Tidlig hjelp er viktig for at situasjonen ikke skal forverre seg, sier Therese Barski, som jobber med personforsikringer i Fremtind i en pressemelding.  

I gjennomsnitt tok det litt over seks uker å få hjelp, viser undersøkelsen. Men det er aller lengst ventetid blant de mellom 18 og 24 år, med 8,3 uker.  

Flere unge blir uføre 

Statistikk fra NAV viser at det var 22.200 uføretrygdede under 30 år ved utgangen av september i år, som er en liten økning fra i fjor.

Ifølge NAV er det stadig flere som får innvilget uføretrygd når de er 18 eller 19 år, og dette skyldes særlig at flere unge vokser opp med alvorlige psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. 

– Utviklingen de siste årene gjør at vi ser et tydelig behov for å tilby forebyggende tjenester, spesielt til de yngre. Lykkes vi med å gi tidligere hjelp, sparer vi samfunnet for store kostnader. Men først og fremst kan vi øke livskvaliteten til de unge. Alle ønsker å være en del av og bidra i samfunnet. Det psykososiale, som anerkjennelse og følelsen av tilhørighet, er viktig for helsen, avslutter Barski. 

 

Debatt