Nye Hammerfest sykehus. Foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset

–⁠ Forfallet av Finnmark

– I dag er Finnmark på vei til å bli kjørt «rett i grøfta» av våre såkalte «kloke hoder», skriver Alfhild Sindsen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Nu skal det  samme skje igjen – som dengang det nye sykehuset for hele Vest-Finnmark skulle plasseres. I dag er det «hastverket» elektrifiseringa av Melkøya – som også skal presses igjennom tross alle «blinkende varsellys». Som for Støre og co er det absolutt viktigste prosjektet av alle andre viktige prosjekt i Finnmark.

Da dette vil føre til stor kraftmangel i Nord med skyhøye strømpriser, skal vi altså på denne måten  presses til «teppeleggingen» av Finnmark med kjempesvære vindturbiner. Som i tillegg til all støyen fra disse, og titalls mil med «motorveier» i terrenget, inneholder hver turbin mengder av mikrofiberplast.  Som vil slynges rundt i naturen som en godt skjult forurensning – som livet i våre havområder i dag – nettopp pga plast.

Og denne overkjøringen  betyr en planlagt ødeleggelse av vår natur for all fremtid. Som forteller oss alt om hvor langt Støre og co er villige til og gå for og komme i mål med sine «overkjøringer». De som har styrt landet de siste 10 – 12 årene, har vel alle manglet kunnskap om Finnmark. Men hit kommer de - som noen arrogante «bedrevitere», for så og sette i gang med en fullstendig overkjøring av folket.

Og mangel på kunnskap var det i høyeste grad også dengang Helseminister Høye stod frem i et TV-program og forklarte HVORFOR  denne plasseringen av det nye sykehuset. «Når uværet herjer uti havgapet blir øya helt isolert, og lokalbefolkningen kommer seg hverken fra eller til« sa Høye og sendte over 30.000 av Vest-Finnmarks befolkning til den samme uværsøya.

Og pga Høye's manglende kunnskap må Alta/Kautokeino's befolkning nok en gang - etter 50 år - fungere som øya’s «redningsplanke». Tross enorme avstander. Nærmest utenfor allfarvei halve året. Og ikke minst - værfast på øya sammen med lokalbefolkningen – mens både familie og jobb må vente i opptil flere dager på hjemkomsten.

Skal 30.000 mennesker virkelig måtte akseptere dette? Og hvor andre steder i landet ville noe slikt blitt akseptert – av 30.000 mennesker?

Dette er hva Finnmarksykehuset har og tilby mesteparten av Vest-Finnmarks befolkning fortsatt i 2024 – pga sterke krefter på øya som har brukt alle midler som brukes kan for og tviholde på en sykehusstruktur  hinsides all fornuft. Resultatet ser vi i dag. Et sykehus som er på konkursens rand. Som pga dette har rasert helsetilbudet i.

Deriblant Alta, sentret i Finnmark. Med nærhet både til mesteparten av folket og til UNN. Med en veletablert klinikk bygd opp over flere tiår. Fyllt opp av spesialister som kom hele Finnmarks befolkning til gode. Som ble tildelt øremerkede midler til videre oppbygging - men som havnet på øya og forsvant «rett uti havet. Lagt ned nærmest over natta.

Og med dette forsvant spesialistene ut av fylket, og Finnmark ble satt flere tiår tilbake i sin utvikling  i  flere år fremover – om ikke for alltid. En katastrofe for hele fylket. Som ansvarlige myndigheter ikke så mye som «løftet en finger» for og få stoppet – tross kraftige advarsler fra et samla fagmiljø fra alle hold

Tydeligere enn dette kan vel ikke det maktmisbruket som foregår på øya komme frem. Men tross alt av tiltak og nedleggelser fortsetter sykehusets enorme underskudd og vokse. Og i tillegg – bare hittil  – har kostet titalls  millioner ekstra BARE for og holde sykehuset «flytende».  Penger som tilhører hele Finnmarks befolkning, men som bare renner «rett uti havet». Som Støre og co – bortgjemt i kulissene – gir sin fulle støtte til.

I dag er Finnmark på tur til og bli kjørt «rett i grøfta» av våre såkalte «kloke hoder».

Alfhild Sindsen

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.