​Foto: Hans Jørgen Brun / Eirik Palm, Finnmarkssykehuset

–⁠ Finnmarkssykehuset må omorganiseres

–  Vi må derfor erkjenne at problemene vi har, stikker langt dypere og krever helt andre tiltak, enn de som har vært satt inn så langt, skriver Ole Hope, administrerende direktør i Finnmarkssykehuset.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Finnmarkssykehuset har ansvaret for spesialisthelsetjenestetilbudet i Finnmark. Et viktig prinsipp er at uansett hvor du bor i fylket skal du få tilbud om samme tjeneste, med samme kvalitet, og samme forventet resultat. Vår evne til å innfri dette prinsippet er nå under kraftig press.

Finnmarkssykehuset har gode resultater på kvalitetsindikatorer. Vi har også lykkes med tiltak for å redusere sykefravær og dyre ordninger med innleie av helsepersonell. Samtidig vet vi at lav befolkningstetthet, lange avstander, og utfordringer med rekruttering, gjør det krevende å organisere et likeverdig tilbud av spesialisthelsetjenester overalt.

Finnmarkssykehuset har over lang tid laget ordninger som krever personellressurser vi ikke har, eller har råd til å betale. Organisasjonsstrukturen er satt opp med en grunnbemanning som er for høy ut fra oppgaver og økonomi, og vi påfører våre ansatte belastning og slitasje over tid. Dette er en belastning foretaket ikke kan bære.

Store utfordringer

Tanken bak har vært god, men pasientgrunnlaget har vært for lite, og produktiviteten i behandlende enheter har derfor blitt for lav.

Dette har ført til at vi nå står overfor noe store utfordringer:

  • Underskuddet så langt i år er på over 80 millioner kroner. Bare i juli var underskuddet på rundt 27 millioner kroner. Det er ingen grunn til å tro at forholdene vil bedre seg ut over høsten, tvert imot.
  • Hammerfest alene styrer mot 100 millioner kroner i minus for 2024. Dette er før kravet om gevinstrealisering i nye Hammerfest sykehus slår inn. Med et gevinstrealiseringskrav på 38 millioner kroner nærmer vi oss en underdekning bare i Hammerfest på cirka 140 millioner.
  • Finnmarkssykehuset har en kassakreditt på 660 millioner kroner. Det betyr at vi bruker 30 millioner kroner i året på å betale renter.
Når vi summerer alt ligger vi an til et overforbruk på rundt 200 millioner kroner, og tar vi med at vi bør betjene kassakreditten med 100 millioner kroner per år, må vi enten finne 300 millioner i ekstra inntekter, eller kutte tilsvarende i kostnadene.

Må bygge nedenfra og opp

Skal vi makte å opprettholde et tilbud av god kvalitet til innbyggerne i Finnmark, kan vi ikke lenger skyve på tidligere tiders synder. Pasientgrunnlaget i fylket tilsier ikke økte inntekter i nærheten av det som er behovet. Vi må derfor erkjenne at problemene vi har, stikker langt dypere og krever helt andre tiltak, enn de som har vært satt inn så langt. Derfor har styret bedt administrasjonen om å forberede en større omorganisering av Finnmarkssykehuset.

Hvilke ytterligere tiltak som må settes inn, må vi komme tilbake til, men det er ingen tvil om vi må gå mer grunnleggende til verks enn tidligere. Vi må bygge tjenestene nedenfra og opp, ut fra pasientenes faktiske behov, tilpasse organisasjonen til oppdraget, og skape økonomisk balanse. Og vi må bidra til en god balanse mellom jobb og fritid for våre ansatte. I alt dette arbeidet vil involvering av våre dyktige medarbeidere bli viktig.

Vi skal i gang med svært omfattende omstillinger som mange vil ha en mening om. For vår del handler dette om å ivareta en best mulig spesialisthelsetjeneste for innbyggerne våre, og å sikre hverdagsberedskapen også for fremtiden.

Ole Hope, administrerende direktør
Finnmarkssykehuset

 

Debatt