Þekkja. Foto: Privat

–⁠ Når allemanns­retten blir til enkelt­manns­retten, har noen forsynt seg grådig av fellesskapet

– Denne helgen har jeg irritert meg over vindkraftindustrien som sammen med statsmakten banker på kommunedørene. Ikke fordi jeg er så lett å irritere, men fordi de tematiserer behovene før områdene som ønskes brukt, er undersøkt. Det synes jeg er tungt å ta inn over meg, skriver Þekkja.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Hua i hånda.

Når allemannsretten blir til enkeltmannsretten, har noen forsynt seg grådig av fellesskapet. Det gjelder innenfor fiskeri, naturtildelingssaker, strandsoner og allmenn ferdsel. Det er ikke lenger et fellesskap når områder tildeles nye ulike selskapsformer og de som tidligere har benyttet områdene, stenges ute. Da blir demokratiet en ekstremsport hvor kun de aller mest vågale tør våge seg ut.

Lokale demokratier blir ja- og nei-spørsmålskandidater som best kan sammenlignes med legaliteten til en Norstat-undersøkelse. Denne helgen har jeg irritert meg over vindkraftindustrien som sammen med statsmakten banker på kommunedørene. Ikke fordi jeg er så lett å irritere, men fordi de tematiserer behovene før områdene som ønskes brukt, er undersøkt. Det synes jeg er tungt å ta inn over meg.

Det finnes ingen naturmangfoldsplaner som forklarer hvordan de massive inngrepene vil endre fellesskapets biodiversitet. Du visste sikkert at både under og over jorda myldrer det av organismer som lever sammen i et fantastisk samspill. Du visste sikkert også at uten dette biologiske mangfoldet kan det bli helt umulig å produsere mat. I hver eneste krok på vår felles moder jord er det genetiske mangfoldet skrudd sammen på en slik måte at det tåler vind og vær.

Det gir oss altså planter og dyr som er robuste for de gjeldende klima- og miljøforholdene. Jeg bruker mye av min tid til å visualisere disse manglene. Det plager meg at ikke flere ser at områder som planlegges nyindustrialisert, ikke kartlegges grundig før bruk. Det gjelder ferskvann, elveleier, selve landskapet og ikke minst utbredelsen av dyre- og plantelivet. Det er synd at vi lar massive utbygginger skje uten å forstå konsekvensene.

Her i Porsanger er det Fortum Nordkraft Vind DA som har pekt seg ut et gedigent område. Men hva vet vel Fortum Nordkraft om Skarbergfjellene og hvordan den sub-arktiske biodiversiteten fungerer? Hva finnes der, hvilke myldrer av liv vil påvirkes, og hvor mye tåler Porsangernaturen og Skarvbergfjellene før den økologiske bærekraften kollapser? Jeg håper vi får på plass et lovkrav der allemannsretten ikke så enkelt blir til enkeltmannsretten, og hua i hånda kommer sylende i revers.

Dette går alt for fort. Alt for fort!

Þekkja

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.