Illustrasjonsfoto.

–⁠ Demokratiets behov for åpen samfunnsdebatt!

– Mediene har blitt en del av samfunnets økende grådighetskultur og prioriterer egne interesser og målsettinger fremfor samfunnsansvar, skriver Bjørn Sturla Odden.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
De fleste samfunn er i kontinuerlig endring og utvikling. Ofte går utviklingen i positiv retning på grunn av nye erfaringer, økt kunnskap og konstruktive innspill gjennom mediene.

For ti år siden stilte jeg kritiske spørsmål til måten Pride-bevegelsen markedsførte sin kampanje for frislipp og krav om aksept for alle former for seksuelle legninger og samlivsformer. Pride ønsket at alle skulle fritt kunne velge samlivsformer, bofellesskap og seksuelle aktiviteter uten å ta hensyn til barn som ble en del av denne miksen av kjønns- og samlivskombinasjoner. Dette vakte bekymring og provokasjon blant mange på grunn av den plutselige endringen i tradisjonelle moralbegreper og omsorgsnormer.

Endringer og vilje til endring er nødvendig i alle samfunn, men endringene bør skje gjennom prosesser påvirket av konstruktiv samfunnsdebatt der partene viser gjensidig toleranse og respekt for hverandre.

Jeg etterlyste krav til gjensidig respekt og toleranse i leserinnlegg til Altaposten, og jeg uttrykte tvil om hvorvidt Prides ensidige krav om toleranse og aksept ville tjene de «skeives» sak. Altaposten påsto at jeg var homofob og tilskrev meg meninger og holdninger jeg heldigvis aldri har hatt.

Etter å ha klaget til Pressens Faglige Utvalg, fikk jeg tilbakemelding om at som politiker var jeg «fredløs», så avisen kunne si og mene hva de ønsket om meg, inkludert å tillegge meg meninger etter eget forgodtbefinnende.

PFU har bidratt til mediens forfall med økende maktarroganse og redusert troverdighet. Mediene har blitt en del av samfunnets økende grådighetskultur og prioriterer egne interesser og målsettinger fremfor samfunnsansvar.

Avisene skal være befolkningens talerør. Deres oppgave er å dekke befolkningens behov for saklig og korrekt informasjon, og som følge av statens støtte er de forpliktet til å inspirere og legge til rette for åpen og upåvirket samfunnsdebatt innenfor etiske og moralske grenser, god folkeskikk og personvernregler. De har ikke rett til å undertrykke, instruere eller redigere meninger uten samråd med meningshaverne.

Det gleder meg å se at kritikk og innspill fra de gruppene som Pride omfavner, samt andre fornuftige mennesker med etisk og moralsk ballast, har klart å omgå pressefiltreringen til Altaposten og andre medier som forsøker å begrense fri og nødvendig samfunnsdebatt.

Pride har takket være muligheten for åpen samfunnsdebatt vist styrke og vilje til endring. De har lyttet til konstruktiv samfunnsdebatt og er i ferd med å utvikle seg som organisasjon uten mål om å provosere, men med ønske om å være en støttegruppe for mennesker som føler seg utstøtt, misforstått og med begrensede muligheter for et verdig liv.

Denne ukens glade og fargerike opptog kan på ingen måte sammenlignes med «fesjået» i tidligere Pride-parader. Åpen samfunnsdebatt har gitt resultater!

Pride må møtes på lik linje med andre interesseorganisasjoner som ikke har mulighet til å drive markedsføring på skoler, barnehager og offentlige flaggstenger. De er velkomne i det samfunnet de er en fargerik og integrert del av, så lenge de selv viser den respekten og forståelsen de krever fra andre.

Bjørn Sturla Odden

 

Debatt