Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson Arbeiderpartiet og Tove Elise Madland, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet. Foto: Stortinget

–⁠ Eldre skal sikres både trygghet og innholdsrike liv

Det som skiller Arbeiderpartiet fra FrP er at vi satser målrettet på at våre eldre fremdeles skal få et meningsfullt og innholdsrikt liv, uansett om de velger å bo hjemme eller på sykehjem, skriver Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson Ap og Tove Elise Madland, stortingsrepresentant Ap.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
For Arbeiderpartiet er gode helsetjenester til våre eldre helt grunnleggende, men vi må også sørge for at de kan leve innholdsrike og aktive liv. For å lykkes med eldreomsorgen må vi tenke helhetlig og moderne om tjenestene, aktivitetstilbudene og bomulighetene. Bygging og renovering av sykehjemsplasser allerede høyt prioritert av regjeringen. 

I et tidligere innlegg kritiserer FrP, med Bård Hoksrud i spissen regjeringen for at vi ikke gjør nok. Det er synd at deres svar ensidig er en institusjonsorientert eldreomsorg, og at de prøver å score billige politiske poenger på noe alle er enige om. Ingen partier i Norge er uenige i viktigheten av å sikre nok sykehjemsplasser. 

Utbygging og renovering av sykehjemsplasser er en viktig prioritering for regjeringen. Selv om et flertall av eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, er det ikke alltid et trygt alternativ for dem med størst omsorgs- og pleiebehov. Senest nå i 2024 bevilget regjeringen investeringstilskudd til bygging og renovering av 1500 heldøgns omsorgsplasser i kommunene. KS sin ferske undersøkelse viser at kommunene vil få til sammen 2365 nye og renoverte heldøgns omsorgsplasser i 2024. La det være klinkende klart; vi skal fortsette å strekke oss for å få ned køene for dem som venter på sykehjemsplass. 

Arbeiderpartiet har tatt en rekke nye grep for å bedre eldreomsorgen i Norge, blant annet har vi lansert en egen eldrereform. Program for aldersvennlig Norge – som skaper sosiale møteplasser og trygge transportmuligheter til og fra aktiviteter – er med på å sikre aktivitet og livskvalitet for eldre i ulike faser. Eldreboligprogrammet bidrar til tilpasning i eget hjem for alle som ønsker å bo trygt hjemme så lenge som mulig. I tillegg satser vi på fornyelse og styrking av hjemmesykepleien. Eldre som bor hjemme skal få et hyggelig og kompetent møte med få og faste ansatte. Det er også viktig at vi tar i bruk ny teknologi til det beste for både eldre og helsearbeidere. 

Det som skiller Arbeiderpartiet fra FrP er at vi satser målrettet på at våre eldre fremdeles skal få et meningsfullt og innholdsrikt liv, uansett om de velger å bo hjemme eller på sykehjem. De skal ha aktivitetstilbud og botilbud som er tilpasset hvert enkelt sine behov. FrP fortsetter å messe om statlig finansiert eldreomsorg (som kun et fåtall FrP’ere som sitter på Stortinget ønsker) og flere sykehjemsplasser som vi alle er enige om. Det er ikke høye tanker og ambisjoner for våre eldre.

Vår viktigste jobb er å sørge for at fellesskapet kan stille opp både nå og i tida fremover. De eldre skal kunne styre egne liv, sikres valgfrihet og medbestemmelse. Det får de med Arbeiderpartiet i regjering.  

Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson Arbeiderpartiet 
Tove Elise Madland, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet 

 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.