Styreleder i Finnmark Fotballkrets, Jan Vidar Olsen og daglig leder, Roger Finjord, foran den nye "Mii, met, vi" logoen. Foto: Krister Sandaker Tårn

Nytt storprosjekt skal fjerne diskrimering fra Finnmarks-fotballen: –⁠ Vi skal ha større aksept for hverandres roller

De siste årene har finnmarksfotballen hatt en økning når det gjelder rasisme, diskriminering og hets. Nå lanserer kretsen et nytt storprosjekt som blant annet introduserer et nytt kort.


Prosjektet har fått navnet «Mii, met, vi» og blir introdusert fra og med denne sesongen.
– De siste årene, og spesielt det siste året, har det vært utrolig mange hendelser til kretsen om ufine hendelser i, rundt og på fotballbanen. Når vi engasjerer cirka 50 prosent av befolkningen i Finnmark, så har vi et ansvar. Vi ønsker å gjøre noe med dette med tanke på vår rolle som aktør i samfunnet, sier Leif Vidar Olsen, styreleder i Finnmark Fotballkrets. 

Introduserer nytt kort

«Mii, met, vi» er et storprosjekt som skal inkludere alle i fotballen. Med mange ulike tiltak håper kretsen å synliggjøre samhold på en bedre måte. Da med blant annet å introdusere et nytt kort på fotballbanen, VI-kortet. Dette gjelder i alle fotballkamper fra 13-års alderen og opp. 
– VI-kortet fungerer slik at dommer, sammen med kampverter, skal observere gode situasjoner som viser «VI» i praksis, blant spillere, trenere og publikum. Når de ser dette får de mulighet til å gi et VI-kort som en honnør til de menneskene, sier Finjord.

VI-kortet kan gis til både spillere, trenere og publikum, og mottakerne får en belønning av kretsen. I tillegg skal alle kamper innledes med et VI-bilde, og den nye logoen skal være synlig på alle stadioner og kamper.
I tillegg skal alle kamper ha to kampverter som observerer både publikum, trenere og spillere.
– Vi er kjempestolte for vi ønsker at dette prosjektet skal gjøre en forskjell. Vi ønsker at alle i Finnmark skal kjenne på det. Vi ønsker en større aksept for hverandre sin rolle for vi alle er faktisk på samme lag, og det ønsker vi både på norsk, samisk og kvensk, sier Finjord.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Under lørdagens pressekonferanse fortalte Finjord om en ungdomsjente som mottok hets i sin første kamp som dommer. Etter opplevelsen ville hun ikke dømme mer. Nå ønsker kretsen å få bukt med all hets og diskriminering. Foto: Krister Sandaker Tårn

Mange ulike tiltak

Samtidig er det tiltenkt mange flere tiltak i prosjektet. Da med å blant annet sette mikrofon på dommere, lengere utestengelser ved diskriminering og belønning til lag som får VI-kort. Kretsen har også satt av penger til at lagene og dommerne kan ta en matbit sammen etter kamp. Alle spillere får også muligheten til å ta et Fair-Play kurs, som vil vises på spillerens profil. 

Det blir også arrangert en VI-kamp i måneden i Finnmark hvor det blir folkefest, gratis inngang, ekstra profilering og gratis mat og drikke, samt pizzasamling for lag og dommere etter kampen. 

Prosjektet har først fått et tre-års perspektiv, men Finjord klargjør at dette skal vare lengere enn det.
– Vi har ingen ambisjoner om å stoppe etter tre år. Men vi skal først ha det i tre år så skal vi se hva vi kan endre på prosjektet. «Mii, met, vi» logoen skal være synlig og alle i Finnmark skal vite at denne logoen betyr at vi er på samme lag.

– Så håpet er at antall uønskede hendelser går ned de neste årene på grunn av prosjektet? 

– Vi håper ikke, vi skal dit. Og det skal vi gjøre sammen, Dit skal vi og det skal vi gjøre sammen. Vi har luftet dette prosjektet for klubbene i oktober og de har vært veldig positive, avslutter Finjord.  

Debatt