Melkøya. Foto: Equinor

–⁠ Ulven som skiter i eget reir

– Alta SV mener at fremtidige generasjoner i Finnmark skal kunne vokse opp i et trygt og stabilt miljø. Dette krever at vi tar klimapolitikken på alvor – ikke bare med ord, men med handling, skriver styret i Alta SV i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Karbonfangst og lagring (CCS) er avgjørende for å nå klimamålene vi som samfunn har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen. FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået understreker begge CCS som en nødvendig teknologi for å håndtere de utslippene vi allerede har påført atmosfæren. SINTEF, en av Norges ledende forskningsinstitusjoner, har solid dokumentasjon som viser hvordan CCS kan være et effektivt verktøy i denne kampen.

De klimaendringene vi opplever i dag, skyldes karbonutslipp gjennom de siste 120 årene. Disse utslippene stammer i hovedsak fra forbrenning av fossile brensler som olje, kull og gass, men også fra industriprosesser som sementproduksjon. CCS gir oss muligheten til å fange opp karbonet og lagre det trygt i undergrunnen, i reservoarer der olje og gass opprinnelig ble hentet ut.

Dette er ikke en løsning vi kan velge bort. Skal vi nå målene om å begrense den globale oppvarmingen til to grader, må CCS tas i bruk i stor skala, i tillegg til å satse på fornybar energi, elektrifisering av transport og andre klimatiltak.

Her i Finnmark ser vi allerede tydelige konsekvenser av klimaendringene. Vinteren kommer senere, våren tidligere, og vi opplever stadig mer ekstremvær med kraftige regnskyll og sterkere vind. Dette er varselsignaler vi ikke kan ignorere.

Equinors ansvar

Equinor, et av Norges største selskaper og en viktig aktør i energibransjen, hevder selv at CCS er en nøkkelteknologi for å nå bærekraftsmålene. Likevel velger de å elektrifisere Melkøya i stedet for å rense utslippene fra anlegget ved hjelp av CCS. Dette vil ikke redusere de globale utslippene – det flytter dem bare til andre land.

En slik strategi er uansvarlig. Elektrifisering av Melkøya framstår som en kosmetisk løsning for å forbedre Norges klimaregnskap, uten å gi noen reell gevinst for klimaet. Dette er en ren eksport av problemet, der andre land må bære byrden av våre utslipp.

Hvorfor velger Equinor denne veien? Svaret ser dessverre ut til å handle om økonomi. I 2021 var gjennomsnittslønnen i selskapet 1,2 millioner kroner, og toppsjefen mottok 20,7 millioner i 2023. Når lønnsnivået er så høyt, virker det som om selskapet vegrer seg for å investere i dyre, men nødvendige klimatiltak, for å sikre at dette ikke går utover deres egne ansatte og aksjonærer.

Hva Alta SV krever

Alta SV aksepterer ikke at økonomiske hensyn prioriteres over miljøet. Vi vil kjempe for at staten, som eier 67 prosent av Equinor, tar ansvar og instruerer selskapet til å bruke CCS på Melkøya. Forurensningsloven er klar: Forurenseren har ansvar for å rydde opp.

Equinor anslår at CCS vil koste 37 milliarder kroner. Samtidig viser andre aktører, som CO2 Technology, at dette kan gjennomføres for en brøkdel av prisen. Hvorfor velger vi den dyreste og minst effektive veien? Regjeringen har både ansvar og makt til å sørge for at dette løses på en måte som faktisk gagner klimaet.

Alta SV mener at fremtidige generasjoner i Finnmark skal kunne vokse opp i et trygt og stabilt miljø. Dette krever at vi tar klimapolitikken på alvor – ikke bare med ord, men med handling. Vi forventer at staten tar styring og viser at Norge er en nasjon som tar sitt ansvar for klimaet.

Styret i Alta SV

 

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk