Silje Gundersen, Karoline Kringlen og Camilla Sofie Buljo er alle tre rørleggere i Arnesen Rør. De skryter stort av både miljøet i bedriften og arbeidet de gjør. Foto: Krister Sandaker Tårn

Trekløver av rørlegger-kvinner på Arnesen Rør: –⁠ Artig at vi er tre, men vi vil gjerne ha flere

I Alta er det nå fire kvinnelige rørleggere. Tre av disse får lønnslippen gjennom Arnesen Rør.


Mens Silje Gundersen er lærling i bedriften, er Karoline Kringlen og Camilla Sofie Buljo begge rørleggere med fagbrev. Og for sistnevnte var det kvinnelige arbeidsmiljøet helt avgjørende for at hun skulle fortsette som rørlegger. 
– Jeg kom hit til Arnesen Rør fordi det var så mange jenter her. Jeg skulle egentlig slutte som rørlegger, men så ble jeg tipset om å prøve her. Det var midt i blinken for meg å komme hit, og jeg stortrives. Man kan si at jeg har funnet gleden igjen i dette yrket, stråler hun. 

Ville slutte som rørlegger

Camilla Sofie kommer fra Masi og begynte som lærling i 2016 hos Alt’a Rør. I 2020 tok hun fagbrevet, og der jobben hun helt frem til mai 2024 da hun egentlig skulle slutte som rørlegger. Men da hun tok sjansen hos Arnesen Rør, fikk hun gleden 
tilbake. 
– Det er helt utrolig artig å jobbe med flere jenter. Jeg er nå inne i mitt åttende år som rørlegger, og jeg ser for meg at det blir mange år til. Jeg har en helt annen arbeidshverdag nå, og mye av det er på grunn av at vi er flere jenter. 

På spørsmål om hva som er forskjellen, tenker hun seg nøye om. 
– Det går på trivsel og holdningene på jobb. Når det blir mye mannfolk i en bedrift så blir stemningen deretter også. Men så fort man er flere damer så blir det mer skjerpings, sier Buljo.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Trioen har blitt et godt team og de lærer mye av hverandre. Mens Camilla Sofie egentlig skulle slutte som rørlegger, fant hun gleden igjen hos Arnesen Rør. Og for lærlingen Silje har hun blitt enda mer motivert. Foto: Krister Sandaker Tårn

Søker støtte hos hverandre

Karoline Kringlen kommer opprinnelig fra Tromsø, men hun har bodd i Bergen de siste 13 årene. Hun bestemte seg for å flytte til Alta med familien mot slutten av 2023, 
og da var det Arnesen Rør som ble hennes arbeidsplass. Kronstadposten har tidligere skrevet om Karoline, og etter over et halvt år i bedriften angrer hun ikke på avgjørelsen hun tok.
– Nei, jeg angrer absolutt ikke og jeg trives vanvittig godt. Jeg har en fantastisk sjef og fantastiske kolleger her, stråler hun. 

Samme tanke deler Silje Gundersen fra Kaiskuru. Hun har vært innom flere ulike yrker før hun falt pladask for rørleggeryrket. Nå har hun vært hos Arnesen Rør som lærling siden mars, og hun skryter stort av sin arbeidsplass. Hun trekker spesielt 
frem Karoline og Camilla som gode støttespillere. 
– Jeg er kjempefornøyd med å ha dem å lære av, og jeg kunne ikke hatt bedre kolleger enn det jeg har nå, smiler Silje bredt. 

Den tanken deler Camilla.
– Det er veldig greit å søke støtte hos hverandre. Det er lettere å ringe en av dem å spørre etter hjelp, og Karoline har vært veldig fin å støtte seg på. 

I tillegg til Karoline, Camilla Sofie og Silje, har bedriften også Kaja Vebenstad ansatt som salgsleder. Hun jobber også nært damene «på gulvet».

Håper flere følger samme vei

Jentene har blitt et godt team, og da vi besøkte dem var de i aksjon på bensinstasjonene på Skillemo. 
– Vi har vært mye her på bensinstasjonene sammen og vi jobbet veldig godt i lag, sier Karoline. 

Felles for alle damene er at de brenner stort for yrket, og de er samstemte i at flere kvinner burde gjøre det samme som dem. Og for å skape enda mer blest rundt yrket, 
har Karoline tatt ansvar for å lage en egen Snapchat-bruker for bedriften, hvor de viser frem hverdagen som rørlegger. Brukernavnet der er Aror_Alta. 
– Det er så lite jenter i yrket, at vi må prøve å rekruttere enda flere. Det er veldig artig at vi er tre, men vi vil gjerne ha flere, sier Karoline før hun forklarer at Nord-Norge henger litt etter akkurat på det feltet. For å rekruttere enda flere til rørleggeryrket har Karoline bestemt seg for å lage en Snapchat-bruker for selskapet. Via Aror_Alta viser hun frem hverdagen som rørlegger. Foto: Krister Sandaker Tårn
– Der jeg jobbet tidligere var vi elleve kvinner. Det er bra det begynner å skje her oppe også, selv om det går i sneglefart. Så hvis noen er nysgjerrige på hvordan det er å være rørlegger, så følg oss på Snapchat. Dette er uten tvil et artig fag.

Avslutningsvis spør vi også daglig leder i selskapet, Håkon Arnesen, om hva han tenker om at de har tre kvinnelige rørleggere i bedriften. 
– Jeg synes det har vært veldig positivt å få damene inn hit. Det ble et helt annet miljø med engang, og da på en positiv måte. I tillegg så er de utrolig ærekjære og flink i jobben. Vi er veldig heldige som har dem, sier Arnesen.

Debatt