Her er 14 av de 17 frivillige instruktørene i Alta Kommune. Bak tv. Bodil Aalstad, Pip Garland-Thomas, Sigrid Langli, Ann-Karin Tangen-Erichsen, Kari Heitmann, Anne Kjelsberg Jonas, Marion Samuelsen. Foran tv. Hanny Simonsen, Synnøve Selnes, Åse Grøtte, Guri Kjeldsberg, Astrid Eriksen, Ellen Søderholm, Inger Liv Kristiansen. Ikke til stedet: May Elin Bakken, Brynhild Markussen og Olav S. Olsen Foto: Privat

Tre år med Sterk og Stødig i Alta: –⁠ Målet er at seniorer skal få muligheten til å forbedre styrke og balanse

Det er nå tre år siden oppstarten av tilbudet Sterk og Stødig i Alta kommune. Tilbudet, som startet som et prosjekt høsten 2020, har vist seg å være en stor suksess med nesten 200 aktive deltakere fordelt på ni grupper og støttet av 17 frivillige instruktører.


Sterk og Stødig er et nasjonalt initiativ som har blitt etablert i cirka 120 norske kommuner per 1. januar 2024. Med over 600 frivillige instruktører og mer enn 7.500 deltakere, er målet å vedlikeholde eller forbedre muskelstyrken i bena og forbedre balansen for seniorer, samtidig som det fungerer som en sosial arena.

– Deltakerne samles til én ukentlig gruppetrening, som fokuserer på balanse- og styrketrening, ledet av frivillige instruktører med oppfølging fra kommunale fysioterapeuter, skriver Sterk og Stødig Alta i en pressemelding. Tilbudet har nesten 200 aktive deltakere fordelt på ni grupper. Foto: Privat

I dag er to fysioterapeut-veiledere, Evie Einvik-Heitmann og Kaja Bruhn Johansen, ansvarlige for koordineringen og oppfølgingen av de frivillige instruktørene og gruppene. Målet er å utvide tilbudet til flere steder i Alta slik at alle nærmiljøer kan dra nytte av Sterk og Stødig.

Instruktørkurs og trening

For å bli frivillig instruktør kreves det et tre-dagers instruktørkurs som skal styrke ferdighetene i å lede en gruppe, utvikle treningsprogrammer og gjennomføre forskningsbaserte treningsøvelser. Så langt har det blitt gjennomført fem instruktørkurs i Alta, hvorav ett var digitalt under pandemien. Til sammen har 23 frivillige instruktører blitt kurset.

– Treningen krever minimalt med utstyr, hovedsakelig egen kroppsvekt og stol som støtte. Øvelsene er forskningsbaserte og har vist seg effektive for å bedre balanse og styrke muskulaturen i bena.

Sosial-faglige samlinger

Instruktørene møtes halvårlig for sosialfaglige samlinger som inkluderer evaluering, faglig påfyll og sosialt samvær. Sommeravslutningen i år ble arrangert på Alta Omsorgssenter og en restaurant i sentrum, til stor glede for deltakerne.

– Målet er å utvide tilbudet ytterligere og sikre at enda flere seniorer får muligheten til å forbedre sin styrke og balanse, samtidig som de kan delta i et aktivt og sosialt fellesskap.

 

Debatt