(iFinnmark) iFinnmark skrev i begynnelsen av august at det var åpnet konkurs i boet til entreprenørselskapet SRS Maskin & Landbruk AS (heretter kalt SRS).
– Årsaken til konkursen er manglende innbetaling av skatter og avgifter, opplyste bostyrer, advokat Ellen Tangen Eilerås, til iFinnmark.
Underveis har selskapet byttet forretningsadresse flere ganger. Først da Tana ble byttet ut med Jessheim i oktober i fjor, og sist i juni da ny forretningsadresse ble Hagaløkkveien i Asker.
Onsdag ble det holdt skiftesamling i Romerike og Glåmdal tingrett over konkursboet til SRS Maskin & Landbruk AS. Der kom det fram at det er kommet inn totalt 110 krav på til sammen 11 639 180,46 kroner.
Se kreditorlista lenger ned i saken.
Skiftesamling
Daglig leder Sebastian Riel-Sauas entreprenørselskap er blant de mest omtalte selskapene i Finnmark de siste årene. Utallige ganger har selskapet blitt omtalt hos iFinnmark som følge av tvister med ulike kommuner, rettssaker og konkursbegjæringer (se lenkene til tidligere artikler lenger nede i denne saken).
I det digitale rettsmøtet onsdag var rettens administrator Ola Trygve Holt, bostyrer Ellen Tangen Eilerås og daglig leder Sebastian Riel-Saua i SRS med. Styreleder Julius Erno Riel-Saua fulgte også møtet, men tok ikke ordet. iFinnmarks journalist fulgte også møtet.
I retten kom det fram at ingen av brødrene lenger er eiere av AS -Srs, som står oppført som eiere av SRS Maskin & Landbruk AS. Det kom også fram at Sebastian Riel-Saua og SRS kommer til å anke kjennelsen over konkursåpningen i begynnelsen av august.
– Anken blir levert innen i slutten av uka, innen ankefristen, opplyse Riel-Saua.
Fikk ordet først
Det var bostyrer Ellen Tangen Eilerås som fikk ordet først i skiftesamlingen.
– Det ble åpnet konkurs 1. august med et utestående krav på 6.246.299 kroner fra Skatteetaten, sa Eilerås.
Hun sa under skiftesamlingen at Sebastian Riel-Saua er involvert i konkursene til Nias AS og Brunbjørn AS og at boene i de selskapene fortsatt var åpne ved onsdagens skiftesamling.
– Som vi har forstått det, så har SRS vært underleverandør av et søsterselskap som igjen var underleverandør av Brunbjørn AS som gikk konkurs. Da fikk ikke søsterselskapet betalt, som gjorde at de ikke fikk betalt til SRS. Det er forenklet fortalt, men som jeg har forstått det, så er det er en del av bildet som forklarer den negative økonomiske utviklingen i selskapet, sa Eilerås.
– Årsaken til konkursen er begjæringen fra Skatteetaten. Bakgrunnen for det er blant annet konkursen til Brunbjørn AS, sa hun.
Les også:
X
Stor kontrakt
Eilerås opplyste i retten at bostyrer er informert om at SRS har inngått en rammeavtale med et navngitt selskap hvor SRS er underleverandør.
– Den kontrakten har en verdi på 100 millioner kroner, sa bostyreren.
Da brøt Sebastian inn.
– Jeg avbryter deg der. Dette er klausulert informasjon. Den kontrakten er 100 prosent konfidensiell, det står også i kontrakten, og det er en avis som sitter og hører du snakker om ting som er omfattet av energiloven, sa Riel-Saua.
– Hvis det er ting som er taushetsbelagt, så skal vi følge det, sa rettens administrator Ola Trygve Holt.
– Vi kan sladde avsnittet før vi sender det til kreditorer, sa bostyreren.
– En ting er at du sender til kreditorer, men det er en avis som omtaler i detalj det du kommer ut med. Vi er inne på sensitive ting som er unntatt offentlighet, sa Riel-Saua.
– For rettens del, vi kan sladde avsnittet før vi sender det ut. Så er det sånn at pressen skal følge regler for vær varsom. Hvis de får informasjon som ikke skal tilflyte andre, så skal de heller ikke publisere det, så jeg legger til grunn at pressen som er til stede forholder seg til det, sa Eilerås.
Bostyrer: – Truet med søksmål
I onsdagens rettsmøte fortalte også bostyrer at hun var blitt truet med søksmål, og at samarbeidet opp mot selskapets ledelse hadde vært krevende.
– Bostyrer bemerker at det har vært svært utfordrende og tidkrevende å samarbeide med selskapets ledelse. Selskapets ledelse har i varierende grad besvart bostyrers henvendelser, truet bostyrer med søksmål og erstatningskrav eller henvist til sin advokat. Bostyrer har vært i kontakt med deres advokat og har funnet korrespondansen utfordrende, da advokaten ikke besvarte bostyrers henvendelser i over en måned, sa bostyreren.
– Selskapet har opplyst at de ikke anser at selskapet er konkurs, og at de ønsker å anke åpningskjennelsen, og derfor har boet forsøkt å avgrense arbeidet inntil ting er avklart, sa hun.
Det kom fram i retten at selskapet har hatt 18 arbeidstakere, inklusiv daglig leder og styreleder, de siste to årene forut for konkursåpning. Videre at bostyrer har sendt oppsigelser med informasjon om NAV Lønnsgaranti til selskapets ansatte.
Revisors rapporter
Bostyreren viste i retten til revisors rapporter og at disse viser at det var usikkerhet om fortsatt drift i selskapet i 2023, med bakgrunn i tapt egenkapital og høy leverandørgjeld i 2022.
– Revisor har påpekt manglende tilfredsstillende internkontroll, og har påpekt at det har vært gitt ulovlig lån til nærstående selskap. Videre at det har vært for sen innlevering av regnskap for 2021 og 2022. Det er også merknad fra revisor om at selskapet har hatt et unødvendig høyt antall scootere, og unødvendig høyt antall videresalg av scootere, uten at det har vært i tråd med selskapets formål, sa Eilerås som viste til at årsregnskapet for 2023 ennå ikke er levert.
– Har beslagsrett
– Selskapet har varslet en anke, men jeg mener at boet har beslagsrett i flere eiendeler. De er sikret, men det er ikke gjort noe for å få det solgt før anken er avklart. Selskapet mener at driftstilbehør og varelager er solgt før konkursåpning, og at det ikke omfattes av boets beslagsrett, sa bostyreren.
– Selskapets ledelse mener at beslag av noen av gjenstandene er tyveri. I den forbindelse ble jeg kontaktet av Finnmark politidistrikt som hadde mottatt en anmeldelse for stjålne gjenstander. Hvis konklusjonen blir at disse gjenstandene ikke omfattes av boets beslagsrett, så skal de selvfølgelig tilbakeleveres, sa bostyreren.
Hun opplyste at per konkursåpning 1. august sto selskapet registrert som eiere av 17 kjøretøy, herunder flere scootere og biler.
– Frem til sommeren 2024 sto selskapet som eiere av enda flere kjøretøy, men flere av disse er overført til Sebastian i løpet av de siste månedene.
Utestående fordringer
Bostyrer opplyste at det var utestående fordringer på 5,9 millioner kroner i selskapet.
– Det er sendt betalingsoppfordring til åtte av kundene. Fire har innbetalt, mens to har sendt inn innsigelser på grunn av at de mener at fakturaene er oppkonstruerte, og at det heller er de som har krav mot selskapet.
– Når det gjelder passiva, så er det inntil nå anmeldt 110 fordringer på til sammen med 11.639.180,46 kroner.
Hun tok til slutt opp tidsperspektivet over bobehandlingen.
– Det må avklares om anken tas til følge eller ikke. Hvis anken ikke tas til følge, er det et håp om at boet kan være ferdig behandlet innen seks måneder, sa bostyrer.
– Ensidig perspektiv
Så fikk Sebastian Riel-Saua ordet.
– Det er et veldig ensidig perspektiv som er lagt fram (av bostyrer). Det er påstått at vi har vært vanskelige i bobehandlingen, men det er vi ikke helt enige i. Vi har stilt oss til disposisjon. Vi har svart ut det vi kan svare ut, sa han.
– Det med en revisor var veldig ensidig. Revisor har gjort flere feil i regnskapet, og det har vært ekstremt mye dialog mellom vår tidligere regnskapsfører og revisor. Det er alltid to sider av en sak, sa han.
Han tok også opp bostyrerens opplysning om mange scootere i selskapet.
– Selskapet har hatt mellom 30 og 50 scootere og rundt 50 ATV-er i selskapets drift. Det har aldri vært for videresalg, sa Riel-Saua.
– Det er påstått at det er overført til daglig leder. Det er ingenting som er overført, men det er kjøpt og betalt for å fristille SRS fra låneforpliktelser.
– Stikk motsatt
Så kommenterte han blant annet påstanden om mangelfull kommunikasjon med bostyrer:
– Bostyrer sier at vi ikke har besvart ting. Det er vel egentlig stikk motsatt. Bostyrer har ikke legitimert eierskap på ulike objekter, som formelt ikke har vært eid av selskapet. Det er tatt beslag av ting som aldri noensinne har vært i regnskapet til SRS. Vi har sendt 10–20 purringer der man etterspør legitimering av eierskap, sa han.
– Når det gjelder fordringslista, så er det flere fordringer som er oppført dobbelt. Det har sikkert ikke bostyrer sett på, sa han.
– Vi får den noen ganger dobbelt. Vi får det både fra kunden og fra inkassoselskapet. Den lista kommer til å bli vasket, forsikret bostyreren.
– Vi kommer til å anke saken. Vi forholder oss til bostyrer og har full respekt for bostyrer, men bostyrer må også respektere andres eiendom. Bostyrer har en jobb med at hvis man skal sikre ting, så skal man legitimere et eierskap. Det mener vi at ikke er gjort, sa Sebastian Riel-Saua.
– Der er vi uenige, Sebastian, sa bostyrer Ellen Tangen Eilerås.