Forskere tror at kun 10 prosent av livet i havet har blitt avdekket. Ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep ombord på RV Kronprins Haakon har som mål å oppdage nye arter i havet. Foto: UiT Norges arktiske universitet

Skal finne hundrevis av nye arter på noen av jordens mest ekstreme leveområder

Forskningsfartøyet Kronprins Haakon forlot nylig havna i Tromsø på vei mot Framstredet på ekspedisjonen «Ocean Census Arctic Deep». Målet er å utforske og oppdage det skjulte livet på havdypet i Arktis.


Ekspedisjonen vil bruke avansert teknologi for å studere sjeldne og uutforskede marine miljøer. Dette inkluderer alt fra hydrotermiske ventiler til dype sjøfjell og mystiske dyphavsområder.

Ekspedisjonslederen Giuliana Panieri er fra UiT, og flere forskere og studenter fra UiT deltar. Prosjektet foregår i samarbeid med The Nippon Foundation-Nekton Ocean Census Alliance og REV Ocean. Totalt deltar 36 forskere og andre ansatte fra 15 institusjoner.

– Jeg er spent på å samarbeide med et team av forskere og studenter fra hele verden og med viktige institusjoner, og stolt over at kunnskapen vi har samlet ved UiT så langt har vært avgjørende for å planlegge denne reisen nøye. Innsikten vi får vil ikke bare fremme vitenskapelig forståelse, men vil også være avgjørende for å utvikle strategier for å beskytte planeten vår, sier Panieri i en pressemelding.

Noen av jordens mest ekstreme leveområder

Resultatene fra ekspedisjonen vil ikke bare utvide vår viten om havets biodiversitet, men også bidra til bevaring av disse unike og sårbare økosystemene.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Ocean Census Arctic Deep skal utforske de uutforskede havdypene i Arktis Foto: Ocean Cencus

– Ocean Census har en sjelden mulighet til å fordype seg i noen av jordens mest ekstreme og uutforskede leveområder. Disse bemerkelsesverdige miljøene huser en overflod av uoppdaget liv, og vi forventer å avdekke hundrevis av nye arter, fra svamper til koraller, sjøanemoner, snegler, små krepsdyr og dyr som lever av kjemisk energi som skjeggormer, sier vitenskapelig direktør for Ocean Census, Alex Rogers.

Etter ekspedisjonen, i oktober 2024, vil en taksonomisk workshop bli arrangert av Ocean Census og UiT, på UiTs universitetslaboratorier. 

Den nye samlingen av arter fra ekspedisjonen vil bli huset av Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, og vil bli en verdifull ressurs for fremtidig forskning og bidra til den globale forståelsen av det biologiske mangfoldet i regionen.

Ekspedisjonen returnerer til Tromsø 24. mai.

 

Debatt